KADROVSKA KRIŽALJKA

PREGOVORI O VLASTI ULAZE U ZAVRŠNU FAZU Otkrivamo kada će se održati konstituirajuća sjednica Sabora i tko bi trebao postati njegov novi predsjednik

 Goran Mehkek / CROPIX

U prvom krugu konzultacija o novome mandataru predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dobit će informacije o dinamici pregovora između HDZ-a i Mosta, ali neće odrediti mandatara. Predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću priliku da formira Vladu mogla bi dati koncem ovog ili početkom idućeg tjedna kada je realnije da će Plenković u rukama imati najmanje 76 potpisa saborskih zastupnika.

Glasnogovornik Mosta, zastupnik Miroslav Šimić kaže da će Plenković dobiti potpise zastupnika Mosta tek kada se završe pregovori između njih i HDZ-a, ili se postigne visoka faza dogovora. Trojica zastupnika SDSS-a također će Plenkoviću dati potpise tek kada se dovrše pregovori, kaže Milorad Pupovac, a jednako će postupiti i ostali manjinski zastupnici. Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković navodi da se još razgovara s Mostom i zastupnicima manjina i ponavlja “da ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno”.

Sjednica u petak

Međutim, prva sjednica Sabora bi se mogla održati u petak 14. listopada, a Jandroković najavljuje kako će prva sjednica ujedno biti konstituirajuća, što znači da će se na njoj izabrati predsjednik Sabora.

Ova najava znači da će do 16. listopada HDZ i Most dogovoriti sve detalje oko ustroja buduće Vlade, njenog programa, strukture Vlade, podjele resora do kadrovskih rješenja. Prema nekim informacijama funkcija predsjednika Sabora trebala bi pripasti Mostu, ali drugi izvori tvrde kako je gotovo sigurno da će tu dužnost preuzeti glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Sam Jandroković nije nam to potvrdio, rekavši kako je pitanje tko će biti šef parlamenta dio pregovaračkog paketa u kojem se dogovara ustroj Vlade i podjela resora. Slično govori i Šimić iz Mosta.

- Neće biti odugovlačenja s formiranjem vlasti, i plan je da prva sjednica Sabora ujedno bude i konstituirajuća. Tko će biti predsjednik Sabora još nije dogovoreno - kaže Šimić. Odmah po konstituiranju Sabor će, prenosi Šimić, usvojiti dio zakona koji su bili uvjet Mosta za suradnju, a kod drugih koji su kompleksniji dogovorena je dinamika usvajanja. Trenutačno se razgovara o broju ministarstava, tko će preuzeti koji resor, pa slijede kadrovi. Pregovori će se smatrati zaključenima kada se sve dogovori.

Na pitanje ima li Most više povjerenja u novo vodstvo HDZ-a ili su još uvijek na pozicijama negativnog iskustva s Karamarkom, Šimić odgovara optimistično. - Ne slažemo se oko svega, ali su rasprave konstruktivne. Stalno idemo prema izgradnji povjerenja - kaže Šimić, ali unatoč tome Plenković bi potpise za mandatara od Mosta mogao dobiti tek nakon što se u Saboru usvoje prvi zakoni, ili neposredno prije.

Bez potpisa HSS-a

Na današnjim konzultacijama čelnik Mosta Božo Petrov vjerojatno će predsjednici izložiti precizniji plan o uvjetima i trenutku u kojemu će se Plenkoviću dati potpise za mandatara. Plenković na Pantovčak neće donijeti ni potpise HSS-ovih zastupnika. - Žao mi je što sam pogriješio u izjavi za medije kada sam rekao da ćemo Vladi dati podršku. HSS ostaje u oporbi, a podrška Vladi o kojoj sam govorio je načelna i znači samo to da HSS neće biti faktor nestabilnosti - rekao je Beljak.

Premda Plenković danas neće imati dovoljno potpisa, moguće je da ih već u drugom krugu ima daleko više nego što mu je potrebno za formiranje Vlade. Naime, s podrškom Mosta i manjinskih zastupnika već će imati podršku 83 zastupnika, a ne treba isključiti da im se pridruži još klubova. Ivica Mišić iz Promijenimo Hrvatsku kaže da Plenkoviću neće odmah dati potpise, ali ne isključuje mogućnost da klub koji on i Ivan Lovrinović žele formirati s Goranom Aleksićem iz Udruge Franak podrži HDZ-ovu Vladu. Takva opcija ne može se isključiti ni kod dvoje zastupnika s liste Milana Bandića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:48