SLUČAJ U VUKOVARU

PREKRŠILA UGOVOR 'Ne želi raditi pobačaje, ali ni vratiti 620 tisuća kuna za specijalizaciju'

Ginekologinja mora vratiti 620 tisuća kuna Domu zdravlja Vukovar iako su potpisali sporazumni raskid ugovora zbog njezina priziva savjesti
Vukovar, 141114.Dom zdravlja u Vukovaru tuzio je dr. Tihanu Djuran ginekologinju iz Osijeka da mora vratiti 620 tisuca kuna ulozenih u njenu specijalizaciju iako su potpisali sporazumni raskid ugovora jer je doktorica ulozila priziv savjesti zbog pobacaja (nije zeljela propisivati kontracepciju i slicno). Opcinski sud u Vukovaru danas je donio nepravomocnu presudu da je tuzena dr. Tihana Djuran kriva i da mora nadoknaditi stetu Domu zdravlja.Na fotografiji: dr. Tihana Djuran.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX / copyrighted

Dr. Tihana Đuran mora vratiti novac koji je vukovarski Dom zdravlja uložio tijekom šest godina u njezinu specijalizaciju ginekologije.

Odluka o naknadi

Presudio je tako Branko Fabac, sudac vukovarskog Općinskog suda, no primijenio je rijetko korišten institut međupresude, pa je donošenje odluke o visini štete prepustio višoj instanci, Županijskom sudu u Vukovaru. Dom zdravlja je dr. Đuran od 2004. do 2009. platio ukupno 620.000 kuna naknade za specijalizaciju. Dr. Đuran će se žaliti pa tako nije odlučeno koliki će iznos tuženica vratiti. Riječ je o slučaju koji datira iz prosinca 2010., kada su Dom zdravlja i dr. Đuran potpisali sporazumni raskid ugovora o radu. Povod je bio njezin priziv savjesti da bi izbjegla obavljati poslove koji se kose s njezinim uvjerenjima. U te poslove ubrajaju se pobačaji, propisivanje kontracepcijskih sredstava, ugrađivanje spirala, obavljanje sterilizacije...

Ugovori su svetinja

S obzirom na to da je tada bila jedina specijalistica ginekologije i opstetricije u vukovarskom Domu zdravlja, došlo je do sporazumnog raskida ugovora o radu. Potom je istoj liječnici Županija dala kocesiju te je nastavila obavljati privatnu ginekološku praksu sve do 30. ožujka 2012. U veljači je Dom zdravlja digao tužbu tražeći povrat 620.000 kuna uloženih u specijalizaciju.

- Presudu držim nelogičnom budući da sam s Domom zdravlja potpisala sporazumni raskid ugovora o radu, gdje piše da nemamo međusobnih neizmirenih novčanih potraživanja - rekla je dr. Đuran. Sudac Fabac u obrazloženju je rekao da su ugovori svetinja.

- Radi se isključivo o ugovornoj odgovornosti. Obveza tuženice prema tužitelju nije se ugasila, a nedvojbeno je utvrđeno da ugovor o specijalizaciji nije prekinut i da ga je Dom zdravlja ispoštovao, dok tuženica nije jer nije nakon završetka specijalizacije ostala raditi 10 godina u Domu zdravlja. O visini naknade raspravljat će se nakon odluke Županijskog suda - rekao je.

Upitni svi raskidi

- Prema toj presudi, svi sporazumni raskidi ugovora o radu postaju upitni - prokomentirala je dr. Đuran. Marija Cindrić Bojmić, odvjetnica dr. Đuran, ističe da njezina branjenica, s obzirom na sporazumni raskid ugovora o radu, nije ni mogla ostati u radnom odnosu 10 godina nakon završetka specijalizacije.

Danas radi kao inspektorica u HZZO-u koji je i platio stipendiju

Ispred zgrade suda jučer se okupila skupina hodočasnika iz Osijeka, koji su molitvom i paljenjem svijeća izražavali podršku dr. Đuran koja više ne radi kao ginekologinja. Jedno vrijeme bila je zaposlena u osječkoj Hitnoj pomoći, a sada je viši inspektor u HZZO-u. U HZZO-u su potvrdili da dr. Đuran radi u Službi za lijekove i medicinske poslove na provjeri usklađenosti medicinske indikacije i propisivanja lijekova. Zanimljivo je da neke informacije govore kako je na traženje Doma zdravlja Vukovar specijalizaciju dr. Đuran platio upravo HZZO. ( N. Pa, G. J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:16