POSJETIO FSB

PREMIJER MILANOVIĆ PRED STUDENTIMA 'U diplomaciji sam propao, a što će biti s politikom - vidjet ćemo'

 Srđan Vrančić / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Vlade Zoran Milanović smatra da u Hrvatskoj trebamo realno postaviti ciljeve te imati strategije, ali je, na današnjoj svečanosti u povodu Dana Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu, ukazao i na to da su društvo i politika područja u kojima su oscilacije najveće pa država treba pronaći optimalan model za provedbu strategija.

Na svečanoj sjednici Fakultetskoga vijeća FSB-a premijer Milanović uz čestitke slavljeniku istaknuo je kako su upravo rad i dostignuća FSB-a dobar primjer toga realnog postavljanja ciljeva.

Potkrijepio je to podatkom da je najnoviji bolid koji su napravili studenti FSB-a na natjecanju ovoga ljeta u konkurenciji 101 studentskoga bolida iz cijeloga svijeta bio 24. što, rekao je, govori da su doista u pravome društvu odabranih.

Isto tako, dodao je, treba na pravi način vrednovati i podatak da je Sveučilište u Zagrebu među prvih 400 sveučilišta na svijetu, što znači da je ono zapravo u skupini od tri posto najboljih svjetskih sveučilišta.

Premijer smatra da je to i zadaća Hrvatske u Europskoj uniji (EU) koju smatra najuređenijom zajednicom i 'najvišom ligom' u kojoj pak Hrvatska mora ostati ono što jest i pronaći ono što je za nas najbolje i što možemo podnijeti, a nikako ne kopirati bilo koga, uključujući i izuzetno uspješan irski primjer.

Slavljeničkom FSB-u poručio je da nastave kvalitetno raditi kao što su radili do sada te da i "sagrade svoj brod za buduću studentsku regatu".

Na FSB-u sada studira oko 2200 studenata na tri studija, tijekom ove godine fakultetu su odobrena četiri velika IPA projekta u vrijednosti od 2,5 milijuna eura, a jedan od njih je i projekt nastajanja centara izvrsnosti, samo su neki podatci na koje je ukazao dekan FSB-a Ivan Juraga.

Spomenuo je, među ostalim, i uspješnu suradnju FSB-a s medicinom na primjeni robota u neurokirurgiji, povezivanje i suradnju s kolegama na Fakultetu elektronike i računarstva (FER), ali je dotaknuo i temu brodogradnje i ocijenio kako tu nije učinjeno dovoljno.

Istaknuo je i kooperativnost studenata i svih zaposlenika na provedbi projekta zbrinjavanja otpada "Ne dvoji, odvoji", zahvaljujući kojemu je FSB u tri godine uštedio 600 tisuća kuna.

Dekan Juraga rekao je da su studenti u velikome broju sudjelovali na nedavnoj tribini o položaju inženjera strojarstva na tržištu rada na kojoj je gostovala savjetnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Sanja Crnković Pozaić.

Dekan i njegovi prodekani uručili su i tradicionalne nagrade najboljim studentima, profesorima te srednjim školama i tvrtkama s kojima surađuju, a i novoutemeljena priznanja za najbolje e-kolegije.

Premijer: 'Prije 20 godina sam s dekanom bio u New Yorku...'

Premijer je okupljenima prepričao i neke zgode iz svoje karijere, javlja RTL . Tako se prisjetio da je na Uskrs prije 20 godina bio s dekanom u New Yorku u sklopu nekog diplomatskog izaslanstva i priču je zaključio riječima:

"U diplomaciji sam propao, što će biti s politikom - vidjet ćemo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:03