POSJET ZAGREBU

Premijeri Plenković i Rama pozvali na mjere protiv Srbije zbog nasilja na Kosovu

Dvojica premijera razgovarala su i o energetskom sektoru te o infrastrukturi, s naglaskom na Jadransko-jonski koridor

Edi Rama i Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

Albanski premijer Edi Rama i hrvatski premijer Andrej Plenković snažno su osudili nasilje srpskih paravojnih postrojbi na sjeveru Kosova i to što ih Beograd pretvara u junake, zatraživši zbog toga mjere EU-a i zapada protiv Srbije.

Tridesetak teško naoružanih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi u nedjelju 24. rujna u selu Banjska na sjeveru Kosova ubilo je kosovskog policajca. Kosovske snage sigurnosti su u borbi eliminirale tri srpska napadača, zbog čega je Beograd proglasio dan žalosti.

image

Edi Rama i Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

Rama, u službenom posjetu Zagrebu, na konferenciji u Banskim dvorima rekao je da je agresija paravojnih snaga jednako zabrinjavajuća kao reakcija Beograda.

„Imamo zločin, ubojstvo policijskog službenika, te imamo herojizaciju onih koji su ga počinili”, rekao je albanski premijer, naglasivši da to ne smije biti prihvatljivo u Europi koja gaji suprotne vrijednosti.

image

Edi Rama i Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

Plenković je naglasio da ti potezi „ne mogu ostati bez odgovora” te da odluka Beograda o danu žalosti „gotovo da podrazumijeva identifikaciju s onim što se dogodilo”. Naglasio je da će uslijediti istraga kako bi se u potpunosti utvrdilo što se dogodilo, nakon čega će posebni izaslanik EU-a za dijalog Prištine i Beograda donijeti prijedloge mjera.

Europska komisija (EK) također može autonomno donijeti mjere, bez suglasnosti svih država članica, kao što je to prije nekoliko mjeseci učinila protiv Kosova. EK je zbog nepoštivanja zahtjeva EU-a protiv Prištine poduzela mjere obustavljanja rada u radnim tijelima u okviru sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te povukla pozive na sastanke na visokom nivou i suspendirala Kosovo iz svog programa od 7,5 milijardi eura.

image

Edi Rama i Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski premijer naglasio je da je siguran da će do mjera doći, a Rama je pozvao da se one trebaju primijeniti „bez gubljenja vremena” jer odluka Beograda o danu žalosti ne ostavlja prostora za drugačije interpretacije.

image

Potpisivanje ugovora o suradnji

Damjan Tadic/Cropix

Rama: Hrvatska je "nadahnuće" za albanski put prema EU-u

Hrvatska je „nadahnuće” Albaniji na njezinom putu prema Europskoj uniji, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu premijer Edi Rama, zahvalivši Hrvatskoj na pomoći u tom procesu.

Hrvatska je „izvor nadahnuća i ohrabrenja” albanskom putu prema Europskoj uniji, rekao je Rama u ponedjeljak u Banskim dvorima, hvaleći Hrvatsku „kao primjer uspjeha” i državu čija su postignuća u „samo jednom desetljeću u EU-u” poticaj za Tiranu.

Rama je kazao kako je Albanija imala velike koristi od izravne pomoći Zagreba, dodavši da je Hrvatska „izradila veliku bazu” iskustava u svom procesu pristupanja EU-a.

Albanija od Hrvatske želi učiti i na području turizma, jačanju kibernetičke sigurnosti i potpora u procesu zapošljavanja, nastavio je albanski premijer.

Tirana na Hrvatsku gleda „kao na jedan od najbitnijih partnerstava”, rekao je albanski premijer.

Dvije zemlje su tijekom posjeta Rame Hrvatskoj popisale dva sporazuma u područjima zdravstvenog sektora i socijalne politike, a hrvatski premijer naglasio je kako su oni nastavni na strateško partnerstvo koje su Albanija i Hrvatska potpisale prije pet godina.

Premijer Andrej Plenković je kazao kako je trgovinska razmjena dviju zemalja prošle godine stigla do nešto manje od 170 milijuna eura, no kako dvije, „u širem smislu susjedne zemlje”, imaju velik interes to pojačati.

Dvojica premijera razgovarala su i o energetskom sektoru te o infrastrukturi, s naglaskom na Jadransko-jonski koridor.

„Premijer Plenković nas je obavijestio da je Hrvatska odlučila značajno financirati izgradnju tog koridora kroz hrvatski teritorij”, rekao je Rama, pa kazao da je Tirana u postupku potpisivanja ugovora o glavnom segmentu koridora kroz Albaniju te da se razmatraju načini usklađivanja s Crnom Gorom.

Plenković je naglasio kako Hrvatska ostaje snažan zagovornik albanskog puta prema EU-u.

„Ovo je vrijeme kad je Putinova agresija na Ukrajinu ubrzala proces proširenja”, pa se na njega u EU-u gleda potpuno drugačije, zaključio je hrvatski premijer, dok je Rama poručio kako dvije zemlje, članice NATO-a, imaju potpuno usklađen stav prema tom ratu.

Plenković će sredinom listopada posjetiti Tiranu gdje će sudjelovati na sastanku na vrhu Berlinskog procesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:12