ZAŠTO OPROSNICA?

PREOKRET Protega nije teretio ni sebe ni druge: 'Sanader mi nije naredio da radim s Fimi-Medijom!'

Bivši predsjednik Uprave HPB-a je optužen u slučaju Bankomat, a tijekom istrage u aferi Fimi-Media dobio je tzv. oprosnicu
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Ispitivanjem bivšeg predsjednika Uprave Hrvatske poštanske banke Josipa Protege danas je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu i ostalim optuženima u aferi Fimi-Media.

Josip Protega je inače i sam optužen u slučaju Bankomat , a tijekom istrage u aferi Fimi-Media dobio je tzv. oprosnicu. Međutim, nakon njegovog današnjeg svjedočenja nije baš u potpunosti jasno zašto ju je uopće dobio jer sebe uopće nije teretio, a nije izravno teretio ni druge.

Protega je potvrdio da je HPB poslovno surađivala s Fimi-Medijom i da je vrijednost tih poslova od 2006. do njegovog odlaska iz HPB-a 2009. bila između 5 i 6 milijuna kuna. Potvrdio je i da je suradnja s Fimi-Medijom započela na inicijativu Mladena Barišića, tadašnjeg državnog tajnika u Ministarstvu financija i ravnatelja Carinske uprave.

Međutim, Protega je kazao kako je odlučujuće u suradnji s Fimi-Medijom bila cijena njihovih usluga, a ne Barišićeva traženja.

- Da Barišić nije tražio da angažiramo Fimi-Mediju vjerojatno je ne bi angažirali jer za nju nismo ni znali. Ali odlučujuća je bila cijena. Ponude Fimi-Medije koje su bile skupe smo odbili, a kasnije smo prihvaitili njihove ponude koje su bile najpovoljnije - izjavio je Protega.

Pritom je rekao da je želio udovoljiti Barišićevom traženju jer je želio ostati u korektnim odnosima i s Vladom i s ministarstvima i politikom. Pritom je napomenuo da je i on tražio Barišća da ga spoji s direktorima poduzeća u državnom vlasništvu kako bi ih pridobio da postanu klijenti HPB-a. Ustvrdio je da mu Sanader nikada nije naložio suradnju s Fimi-Medijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:28