'OZBILJNE MJERE'

Preporuke Europske komisije: Ministri zadovoljni ocjenama iz Bruxellesa

Nada Šikić
 Goran Mehkek / EPH

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević i ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić u srijedu uoči sjednice Vlade izrazili su zadovoljstvo ocjenom Europske komisije o nacionalnom programu reformi i danim preporukama, čija se službena objava očekuje tijekom dana.

Nacionalni program reformi sadrži ozbiljne mjere za poboljšanje javnih financija, zdravstvenog sustava i poslovnog okruženja, piše u nacrtu dokumenta spremnog za usvajanje na današnjem kolegiju europskih povjerenika u Bruxellesu, prenosi Večernji list, koji je imao uvid u taj dokument.

Taj list navodi da će EK dati Hrvatskoj pet novih ekonomskih preporuka. U tim preporukama EK traži da se do kraja godine započne najavljeno uvođenje poreza na nekretnine, da Vlada do kraja 2016. poduzme mjere za obeshrabrivanje odlazaka radnika u prijevremenu mirovinu i smanji broj posebnih mehanizama socijalne pomoći, zatim da započne sa smanjenjem fragmentacije javne uprave i poboljšanjem njezine učinkovitosti, potom smanji parafiskalne namete, kao i da poboljša učinkovitost pravosudnog sustava u postupcima na Trgovačkim i Upravnim sudovima.

Komisija nema namjeru, piše Večernji list, pojačati proceduru nadzora makroekonomskih neravnoteža u Hrvatskoj niti uvesti korektivne mjere.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević izjavio je kako je nacionalni plan reformi prvi ozbiljni Vladin plan u povijesti Republike Hrvatske, koji je prepoznala i Europska komisija (EK) kao nešto što će potaknuti razvoj, olakšati investicijsku klimu, podignuti rejting zemlje i standard svih građana.

Na novinarski upit kako se jedna od preporuka EK tiče i njegovog resora o tome da treba ubrzati postupak za uvođenje poreza na nekretnine te što možemo očekivati ove godine, Kuščević je kazao kako je dinamički plan jasno izražen i kako će se poštivati rokovi.

"Najvažnije je evidentirati i registrirati sve nekretnine kako bi se sutra, ukoliko se uvede taj porez, mogao razrezati na pravedan i pošten način koji neće prekomjerno opteretiti niti jednog našeg građana", rekao je.

Upitan koja će biti stopa oporezivanja, odgovorio je kako je zadaća da porez bude jednak onom iznosu koliko je sada komunalna naknada.

"Zadaća je da taj porez bude jednak onom iznosu koliko je sada komunalna naknada. Prema tome, ne ide se na ubiranje viška prihoda, ide se na to da iznos komunalne naknade bude jednak tom porezu, a to znači da neće biti dodatnog opterećenja za naše građane", kazao je Kuščević.

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić izjavila da je zadovoljna ocjenom Bruxellesa o nacionalnom planu reformi.

Odgovarajući na upit da se osvrne na preporuku da treba ubrzati destimuliranje ranijeg odlaska u mirovinu, ministrica Šikić je odgovorila da "u svakom slučaju taj dio zahtjeva traži javnu raspravu te da to nije samo odluka Vlade nego odluka društva", rekla je ministrica i zaključila da će se nakon javne rasprave donijeti zajedničko stajalište o tome što je za sve najpovoljnije.

Šikić uvjerena da će ove godine biti dovoljno 'sezonaca' za turizam

Na pitanje da komentira kako u Hrvatskoj nema dovoljno sezonskih radnika za rad na moru unatoč 250.000 nezaposlenih, ministrica Šikić je odgovorila da Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) ima moderne i aktualne mjere za zapošljavanje putem prekvalifikacije i osposobljavanja za sve vrste poslova.

"U ovom trenutku oko pet tisuća ljudi prolazi te mjere osposobljavanja i sigurna sam da ćemo velikim dijelom uspjeti udovoljiti potrebama za radnicima ove turističke sezone, a za iduću ćemo napraviti sasvim drugačiji plan", kazala je Šikić, ne iznijevši više detalja o problemu nedostatka sezonskih radnika ove godine, pogotovo u trgovini i turizmu.

O tom problemu ministrica je u utorak razgovarala na posebnom sastanku s ministrom turizma Antonom Klimanom i predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), s kojeg je poručeno da bi s obzirom na povećane potrebe i zahtjeve poslodavaca broj sezonskih radnika ove godine mogao premašiti lanjskih 42.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 14:38