BAUK POTPISAO RJEŠENJE

PRESEDAN U HRVATSKOJ Mladić rođen kao djevojčica prvi promijenio spol bez operacije

Dvije osobe, koje su u sličnoj poziciji kao mladić koji je podnio ustavnu tužbu, vode pravne bitke na upravnim sudovima
 Getty Images

Ministar uprave Arsen Bauk jučer je potpisao prvo rješenje kojim je osobi u Hrvatskoj odobren upis promjene spola iako nije obavila operaciju spolovila.

Radi se o jedva punoljetnom mladiću, rođenom kao djevojčica, čiji roditelji već više godina vode borbu s administracijom. Njihovo dijete oduvijek zna da je muško, godinama izgleda kao muško, svi mu se, uključujući i nastavnike u školi, obraćaju u muškom rodu, no u svim dokumentima i dalje mu piše: spol - žensko.

Rješenje kojim će i to konačno moći promijeniti, a koje se temelji na odluci Ustavnog suda, ministar Bauk jučer je osobno uručio mladiću i njegovoj majci. Prvi su zahtjev za upis promjene spola bez operacije podnijeli 2010., kad je dječak imao 14 godina. Odbijeni su i taj put i sljedeća dva puta.

U međuvremenu je Ministarstvo zdravlja donijelo i Pravilnik, koji je - ne baš precizno - otvorio mogućnost da se spol promijeni i bez operacije,. Da bi matičar upisao promjenu spola, osoba je morala imati pozitivno mišljenje Nacionalnog zdravstvenog vijeća. A to je tijelo, koje vodi akademik Željko Reiner, redom odbilo sve podnositelje zahtjeva od 2011. godine naovamo.

- Stoga smo u lipnju 2012. podnijeli i Ustavnu tužbu i dočekali odluku koja nam je potvrdila da je ono što se dosad činilo, s obzirom na liječničku dokumentaciju i, nasuprot tome, negativno mišljenje Nacionalnog zdravstvenog vijeća, bilo izravna povreda njegovih prava - kaže odvjetnica Bojana Ivanišević, koja je vodila slučaj.

Neslužbeno saznajemo da su na upravnim sudovima još dva slučaja osoba u sličnoj poziciji kao i mladić koji je podnio ustavnu tužbu te da je velika vjerojatnost da će i njima biti odobren upis promjene spola bez operacije.

Istovremeno, par dana nakon donošenje odluke na Ustavnom sudu, i Ministarstvo zdravlja donijelo je novi Pravilnik, kojim je decidirano propisano da “podvrgavanje bilo kakvim medicinskim postupcima, uključujuji kiruršku prilagodbu spola, sterilizaciju ili hormonsku terapiju, neće biti nužan preduvjet za priznanje promjene spola”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 10:48