SUD SPRIJEČIO OVRHU

PREVARA U ZAGREBU Zagorecoteo Hrvatici (86) iz Venezuelestan i poslovni prostor u Ilici

86-godišnja Vesna Grivičić-Žanić vodi još 15 sporova za povrat imovine u Zagrebu

Kad bi se 86-godišnjoj Hrvatici iz Venezuele Vesni Grivičić-Žanić vratili svi prostori koji su joj pripali denacionalizacijom, a poslije na prijevaru uzeti, ta bi baka zasigurno bila jedna od najbogatijih ljudi u državi. Ovih je dana na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu donesena nepravomoćna presuda u njezinu korist, da nije dopuštena ovrha na stanu od 109 kvadrata te poslovnom prostoru od 354 četvorna metra u Ilici 10, od kojih se država neuspješno pokušala naplatiti plijeneći nekretnine u posjedu Vladimira Zagorca, a ukupno ih je bilo pet. U posljednje četiri i pol godine Zagorcu se pljenidbama pokušava oduzeti 39,4 milijuna kuna nezakonito stečenih u aferi Dragulji, a dvije spomenute nekretnine u samom središtu grada, procijenjene SU na devet milijuna kuna. Vesna Grivičić-Žanić trenutno vodi još 15 sporova kojima se utvrđuje ništavnost ugovora, a među njima je i onaj za prostor bivšeg Kina Lik, za koji je tužila Kinematografe.

Poništeni ugovori

Kako doznajemo, stana i poslovnog prostora u Ilici Zagorec se domogao falsificirajući potpis vremešne nasljednice koja je od 1948. živjela u Caracasu, a Na ruku su mu, očito, išle i državne institucije koje su, bez provjere, svojevremeno na njegovo ime upisale ilegalno stečene nekretnine. Zagorec je preko hrvatskog konzulata u Venezueli 2003. kontaktirao tada 79-godišnju Vesnu Grivičić-Žanić i za sitni novac, konkretno 220 američkih dolara, uspio dogovoriti kupnju dijela trošnog potkrovlja u Ilici 10, a njezin je potpis kasnije iskoristio za falsificirani darovni ugovor i ubrzo se domogao pravog bogatstva. Uspio je ishoditi i upis prava vlasništva na sebe putem darovnih ugovora koji su aktualnom presudom poništeni.

Jedina od obitelji

Zanimljivo je kako u to vrijeme nitko nije posumnjao u motive bogate nasljednice, odnosno u to da ona, bez ikakva očitog razloga, svoje vrijedne nekretnine jednostavno daruje Zagorcu. Nitko se posebno nije potrudio ni proučiti ugovore koji s njene strane nisu bili ovjereni kod javnog bilježnika. Na darovnom ugovoru je pečat Generalnog konzulata RH u Caracasu, no bez službenog potpisa i pečata tadašnjeg konzula Zdravka Sančevića. A to je samo jedan dio propusta. Upis u zemljišne knjige za Zagorca je tada provodio odvjetnik Pero Lozica kojem je bivši general poslije ukinuo punomoć.

Inače, otac Vesne Grivičić-Žanić, Leonardo Grivičić, 20-ih je godina prošlog stoljeća bio jedan od bogatijih tekstilnih poduzetnika. Sa suprugom i dvije kćeri, Vesnom i Ninoslavom, živio je u velikoj zgradi u Ilici 10, gdje je imao i tekstilni dućan, a bio je i vlasnik Tekstilne tvornice Grivičić na zagrebačkom Črnomercu, gdje su danas Tekstilna škola i Plivin istraživački centar. Jedina je od obitelji ostala Vesna koja je odmah nakon uspostave hrvatske države tražila i dobila državljanstvo. Kad je 1996. donesen Zakon o denacionalizaciji, nakon konzultacija s odvjetnicima, odlučila je pravnim putem vratiti imovinu svog oca. Odvjetnici su to vrlo uspješno obavili i do 1999. uspjeli joj ishoditi povrat većine nekretnina. Za zemljište na kojem je sagrađeno Kino Lika dobila je dionice Kinematografa d.d., a za zemljište na Črnomercu Plivine dionice, a kako se tada nije imala namjeru vratiti u Hrvatsku, putem odvjetnika se odlučila na prodaju. Do 2002. različitim je kupcima prodala nekoliko katova zgrade u Ilici 10. A onda je na scenu stupio Zagorec.

Na kraju su se stan i poslovni prostor našli na popisu pet nekretnina koje je država trebala ovrhom oduzeti Zagorcu, no 2011. utvrđeno je da nisu njegove te je presuđeno da se briše njegovo pravo na vlasništvo jer se uknjižio na temelju ništavnih darovnih ugovora. Iste je godine Vesna Grivičić -Žanić upisana kao vlasnica, a u zasebnoj je parnici protiv Zagorca i RH, putem odvjetnice Milice Đurđević, tražila da se ovrha proglasi ništavnom. Upravo tako je prije nekoliko dana i presudila sutkinja Jasmina Crnić.

Trenutno u Hrvatskoj

- Hvala Bogu, funkcionira pravna država i donesena je pravovaljana odluka u skladu sa zakonom. Gospođa je dosta toga prošla i trenutno je u Hrvatskoj. No, ja nemam ovlaštenja govoriti u njeno ime - kratka je bila Milica Đurđević.

Kako doznajemo, vremešna Vesna trenutno je u 15-ak sporova kojima pokušava utvrditi ništavnost ugovora, a među tuženima su, među ostalima, i Kinematografi i Pliva, a putem suda traži i manji stan u dvorišnoj zgradi u Ilici 10.

ODVJETNIK PERO LOZICA 'Oprostite, ja se toga jako slabo sjećam'

Odvjetnik Pero Lozica o čitavom slučaju nije imao baš puno reći, a u kratkom telefonskom razgovoru više je puta ponovio da se baš ne sjeća konkretnih detalja te je napomenuo kako je dobio poziv za svjedočenje vezano uz Ilicu 10. Slabo se sjeća i je li tada pravno zastupao Vladimira Zagorca i je li mu pomogao pri upisu u zemljišne knjige.

- Mislim da je ugovor Zagorec potpisivao sam - zbunjeno je u jednom trenutku prokomentirao Lozica.

“Jeste li u to vrijeme zastupali Vladimira Zagorca?“

- U nekim stvarima sam ga zastupao, ali bilo je i nekih drugih odvjetnika. Negdje imam zapisnik o primopredaji, ali to je stvarno bilo davno. Slabo se sjećam. Mislim da sam zastupao i gospođu Grivičić-Žanić i sjećam se da smo imali jedan korektan telefonski razgovor. Mislim da mi je čak i u znak zahvale poslala knjigu. Ipak, jako se slabo toga sjećam, a ne znam ni koliko uopće mogu reći budući da sam svjedok - bilo je sve što smo dobili od Pere Lozice, uz ispriku što baš nije bio od pomoći. ( M. L.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 23:32