NEZADOVOLJSTVO

'PREVARENI SMO ZA MILIJARDU KUNA' Vrije među seljacima, najavili traktorski desant na Zagreb

 Emica Elveđi / CROPIX

Ponovno vrije među seljacima na istoku Hrvatske, ali i drugim kontinentalnim županijama. Isplata poticaja za 2015. izazvala je silno nezadovoljstvo vlasnika OPG-a do te mjere da su nekima noge već na traktorskom gasu, ali ne da ih voze na njive, nego prema Zagrebu.

Za sljedeći tjedan najavljuju prosvjedni traktorski marš prema glavnom gradu jer smatraju da su isplatom poticaja zakinuti i, kako kažu, prevareni za ukupno milijardu kuna.

- Ne dobijemo li do kraja tjedna rješenja i ne kaže li nam se je li to konačno ili će biti možda još neka tranša, preuzimamo stvar u svoje ruke i od ponedjeljka smo u prosvjedu. U ovom trenutku udruge iz 12 županija rade popise registriranih traktora i dogovaramo strategiju. Najizgledniji je put u Zagreb s nekoliko stotina traktora - rekao nam je Petar Pranjić, predsjednik udruge Baranjska brazda.

I on je nezadovoljan iznosom koji je dobio. Kaže da mu je za 78 hektara isplaćeno 116.000 kuna ili 1470 kuna po hektaru.

Prijašnjih godina dobivao je oko 2300 kuna po ha, a to je očekivao i sada. Kaže da je zakinut za oko 60.000 kuna.

- Činjenica jest da se isplata radi po novom modelu prema naputku iz EU, no ministar Romić je cijelo vrijeme obećavao da ćemo dobiti isto i da nitko neće biti zakinut te da ima čak i 250 milijuna kuna više za isplatu. Sada se pokazalo da to nije točno, kao što je neistinita i njegova tvrdnja da su obavili preraspodjelu prema kojoj su mladi poljoprivrednici i oni koji obrađuju do 20 hektara dobili i 100 posto više poticaja. Ti ljudi nisu dobili ništa više. Pokrali su nas do bola. U prosjeku je svaki OPG dobio 35 do 40 posto manje, ukupno oko milijardu kuna. Izgleda da je to otišlo za ovo famozno smanjenje javnog duga - smatra Pranjić, koji najavljuje i dopis koji će biti poslan u Bruxelles, a u kojem će tražiti odgovor na pitanje je li Hrvatska smjela ovo učiniti.

- Da su jednostavno rekli da novca nema, vjerojatno bi dobar dio nas prihvatio žrtvu, ali ne možemo prijeći preko laži. Uostalom, zašto ne objave koliko je isplaćeno velikim sustavima. Imamo informaciju da su oni još u ožujku dobili poticaje u cijelosti na način da je država njima prelomila dugove. Neka kažu javno koliko je koji sustav dobio. Zar nije provokativno i sramotno da se nama novac isplaćuje na 26 puta? Ja sam za cijele površine primao uplate od stotinjak kuna - istaknuo je Pranjić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:29