SAMO MAJCENOVIĆ

'Prevarila me Mariborska banka: Umjesto zemljišta za trgovački centar, prodali su mi kamenolom'

Tomislav Blagus, direktor KBM projekta, mogao bi se zbog optužbi, povezanih s onima za koje ga terete Slovenci, naći i na udaru hrvatskih istražitelja

Tomislav Blagus, direktor KBM projekta, kojemu je prije nekoliko dana policija pretražila poduzeće i kuću na temelju optužbi slovenskih vlasti da je jedna od ključnih figura u tzv. aferi Mariborska banka, mogao bi se zbog optužbi, povezanih s onima za koje ga terete Slovenci, naći i na udaru hrvatskih istražitelja.

Kako neslužbeno doznajemo, upravo zbog preprodaje jednoga od poduzeća za koje Slovenci sumnjaju da je poslužilo samo za izvlačenje novca iz posrnule Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), Blagusa je prije nekoliko mjeseci zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu prijavio slovenski poduzetnik Samo Majcenović, tvrdeći da ga je Blagus prevario za pet milijuna eura.

Prema slovenskim optužbama zbog kojih je nedavno u Sloveniji, ali i Hrvatskoj, pretražen niz kuća i poduzeća, pa tako i ona bivše miss sporta Vlatke Matić Pivac, Blagus je zajedno s nekoliko visokopozicioniranih službenika NKBM-a po Hrvatskoj kupovao niz tvrtki čija su jedina imovina bila zemljišta i to po dvostrukoj cijeni od stvarne vrijednosti, a Slovenci sumnjaju da su prodavatelji tvrtki-zemljišta zapravo dio novca vraćali Blagusu i drugima koji bi na taj način izvlačili novac iz banke.

Tvrtka Bili galeb

Majcenović je, pak, Blagusa prijavio jer je jednu od tako kupljenih tvrtki dalje preprodao njemu, prevarivši ga da je zemljište građevinsko. Riječ je o tvrtki Bili galeb iz Zadra, u čijem je vlasništvu bilo 59.000 četvornih metara zemljišta u općini Crno, a koju je Blagusov KBM projekt, tada pod nazivom Multiconsult d.o.o. prije toga kupio od Damira Jurjevića.

Majcenović, kojega smo telefonski kontaktirali, potvrdio nam je da je podnositelj prijave, ali i da je prijave podnio slovenskoj policiji, kao i da je uvjeren da su osim Blagusa u čitav posao bili uključeni i čelnici NKMB-a. U čitav posao s Blagusom 2006. ušao je, tvrdi, na nagovor svojega poznanika Danila Sitara, jednoga od čelnika NKMB-a koji mu je rekao kako jedna njihova tvrtka u Hrvatskoj ima probleme te da se u Zagrebu nađe s Blagusom, kojega je tada Majcenović prvi put upoznao.

“Rekao mi je načelno kako je njihova tvrtka u problemu jer je nakupovala veliki broj nekretnina, a da nisu ništa prodali, te me pitao bih li od njih kupio koji projekt kako bi se spasila bilanca tvrtke do kraja tekuće godine”, počeo je Majcenović, rekavši kako je do kraja 2006. bilo ostalo još samo nekoliko mjeseci pa se pribojavao ući u takav projekt u tako kratkome vremenu, no Blagus ga je uvjerio da je riječ o odličnom poslu.

Preuzeo kredit

“Rekao mi je da je najbolji projekt u Zadru tvrtka Bili galeb, te da se na nekretnini te tvrtke može izgraditi jedan veliki trgovački centar”. Nagovarao me je, rekavši kako se za tu lokaciju interesira još desetak klijenata te da je odmah može prodati dalje, no da je bitno spasiti bilancu. Majcenović je u ime svoje hrvatske tvrtke SAMO d.o.o. s Blagusovim Multiconsultom, 22. prosinca 2012., potpisao u javnobilježničkom uredu Anice Hukelj ugovor kojim se Bili galeb prenosi Majcenoviću za osam milijuna eura, a prema ugovoru, Majcenović je na sebe preuzeo kredit NKBM-a kojim je Bili galeb, odnosno zemljište, bilo opterećeno, a za kredit je jamčio i svojom vlastitom imovinom. “2007. pojavili su mi se zdravstveni problemi, kronična vrtoglavica, zbog koje sam bio izvan stroja skoro godinu dana. Projekt je mirovao, a ja sam plaćao kamate, no ubrzo sam otkrio da zemljište uopće nije građevinsko, kako mi je Blagus predstavio u svojoj dokumentaciji, već je riječ o običnom kamenolomu na kojemu se ne može graditi.

Banka provela ovrhu

Više nisam mogao plaćati kamate, pa je banka nedavno napravila ovrhu. Izgubio sam 3300 dionica Petrola koje su prodali ispod tržišne cijene, i oko dva milijuna eura u gotovini, sve zajedno oko pet milijuna eura, a na sav taj imetak ja sam već ranije u Sloveniji platio porez”, zbraja sada Majcenović bilancu svojega poslovanja s NKBM-om. “Otišao sam u banku kod Matjaža Kovačića i tražio pomoć, no rekao mi je da on ništa ne može”, kaže Majcenović koji se nakon fijaska s Blagusom počeo raspitivati u poduzetničkim krugovima o njemu te je tamo čuo priče o izvlačenju novca.

Bile dvije revizije?

“Pričalo se da su prodavatelji zemljišta Multiconsultu morali vraćati novac. Postojale su zasebne tvrtke za Samobor, Zadar, Gornju Zdenčinu, Donju Zdenčinu, Slavonski Brod... Čuo sam da je u Zdenčini Multiconsult kupio najmanje 50 hektara uz cestu, te kako im je tamo, u kancelariji, bila tolika gotovina da to nisu mogli prebrojati”, kaže Majcenović koji je siguran da je u to sve uključeno najmanje 200 ljudi, te da je Nadzorni odbor banke morao znati za to.

“I to sam rekao Kovačiću, no on mi je rekao kako je čuo razne priče, ali da su bile dvije revizije i kako ništa nije pronađeno. Nadam se da će Državno odvjetništvo to istražiti i mislim da će netko od tih 200 ljudi progovoriti o tome da je vraćao novac”. Kaže i da je u Sloveniji čuo kako je jedan visokopozicionirani dužnosnik banke dao otkaz jer je navodno na Varšavskoj burzi htio kupiti većinski paket dionica banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:03