VRUĆE PROLJEĆE

Prijete nam ljetne vrućine, iznadprosječne temperature obilježit će travanj

ZAGREB - Na Jadranu nas u ponedjeljak očekuje pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Ujutro ponegdje moguća kratkotrajna magla. Vjetar će biti slab, a u Slavoniji i Baranji umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu ujutro uz obalu slaba do umjerena bura, danju na sjevernom dijelu do umjeren jugozapadnjak, u Dalmaciji umjeren, prema otvorenom i jak sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 16 i 21 Celzijev stupanj, navodi se u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda.

U utorak i srijedu u cijeloj nas Hrvatskoj očekuje sunčano uz temperature koje će se kretati između 14 i 19 Celzijevih stupnjeva. U kontinentalnom dijelu u četvrtak i petak očekuje nas sunčano vrijeme, ali u poslijepodnevnim satima mjestimice je moguća kiša. Temperature će se kretati između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva. Na Jadranu će biti sunčano, a dnevne temperature kretat će se oko ug0odnih 20 Celzijevih stupnjeva.

Klimatološki gledano ovogodišnji travanj mogao bi biti jedan od najtoplijih od početka meteoroloških mjerenja, naročito u kopnenom dijelu Hrvatske. Proljetne brze promjene vremena kao što je današnja jedva uspiju nakratko sniziti temperature zraka na prosječne vrijednosti, što je ekstrem sam po sebi, piše Istramet.

Prema analizama DHMZ-a, primjerice u Bjelovaru temperature zraka ovog travnja već su dostigle prosječne srpanjske vrijednosti, što je iznimno veliki ekstrem! Jučer je temperatura samo nakratko pala na prosječne vrijednosti jer uskoro stiže novo izraženije zatopljenje.

Uslijed djelovanja hladnijeg mora, temperaturno odstupanje u cijeloj Istri slabije je izraženo, no i dalje je prisutna ekstremna toplina.

Prema aktualnom prognostičkom materijalu, u idućih 10-ak dana Sredozemlju prijeti vrlo vruć zrak iz Afrike. Kao što možemo vidjeti na priloženim meteorološkim kartama, zatopljenje će biti najizraženije na Siciliji i u južnoj Italiji gdje će temperature drastično porasti iznad prosječnih vrijednosti, ponegdje i za više od 15°C!

Osjetno će zatoplit i na našem području, a zatopljenje će najizraženije biti u istočnim dijelovima zemlje te u susjednoj Srbiji.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 17:09