OKUPLJANJE TIMA

PRIPREMA ZA IZBORE ‘Kolinda još nije složila pravi tim za kampanju, sada joj pomažu Mate Granić i Miro Kovačić’

Bivši državni tajnik Kovačić i Granić kampanjom za predsjednika nakon dugo vremena vraćaju se u politiku
 Goran Mehkek/CROPIX

Kolinda Grabar-Kitarović počet će 15. rujna kampanju za predsjednicu Republike Hrvatske.

Najvjerojatnije će već početkom rujna predstaviti glavne članove svog tima, a to su šef izborne kampanje, glasnogovornik i jedan ili više savjetnika, a zatim će predstaviti program kojim namjerava pobijediti Ivu Josipovića.

To znači da je, uglavnom, definiran hodogram predstojećih aktivnosti Kolinde Grabar-Kitarović.

Trenutno je u Bruxellesu, gdje traju pripreme za veliki jesenski skup NATO saveza, a tijekom ljeta boravit će u Hrvatskoj, međutim zbog položaja u Sjevernoatlantskom savezu ne smije govoriti o političkim temama. Ipak će - otkrili su njeni suradnici - barem posredno plasirati u javnost što misli o situaciji u Hrvatskoj, ali i svom protivniku Josipoviću.

- Razumije se da će se tijekom ljeta na neki način obratiti javnosti jer sada je u podređenom položaju.

Josipović svaki dan posjeti sedam lokacija i u punoj je kampanji, dok je ona prisiljena biti diskretna.

Recimo, njezin ured je prije dva dana organizirao sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, ali Kolinda se nije pojavljivala u medijima kako ne bi ispalo da svoju profesionalnu funkciju koristi za osobnu promociju, odnosno predstojeće predsjedničke izbore - objasnio je sugovornik Jutarnjeg lista.

Za sada nije formirana ekipa koja će raditi u njezinoj kampanji, ali sve češće se spominje Miro Kovačić. On je bivši državni tajnik koji je na suđenju za Fimi-Mediju svjedočio da je bivši glasnogovornik HDZ-a i Vlade, Ratko Maček, još 2007. upozorio tadašnjeg premijera Ivu Sanadera na suspektno poslovanje te tvrtke.

Kada je napustio Vladu, Kovačić je osnovao marketinšku agenciju, a njegovo političko iskustvo sigurno bi koristilo Ko lindi Grabar-Kitarović.

Među ljudima kojima vjeruje uglavnom su bivši diplomati poput Mate Granića, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova, koji ima uspješnu konzultantsku tvrtku. A tu su, navodno, i američki eksperti za politički marketing, koji su već surađivali s HDZ-om.

Suštinski se ipak ništa neće promijeniti prije jeseni i tek tada će se definitivno uobličiti njezin suradnički tim. Kolindi Grabar-Kitarović će, kada započne kampanju 15. rujna, ostati otprilike još četiri mjeseca za promoviranje vlastitih ideja i predsjedničkog programa.

Koliko god je Josipović i dalje najpopularniji političar u zemlji, HDZ-ovoj predstavnici u prilog idu rezultati anketa koji pokazuju permanentni rast desnice. S vremenom bi se dio biračkog nezadovoljstva prema sadašnjoj Vladi mogao preliti i na Josipovića, što bi najesen osiguralo neizvjesnu predsjedničku kampanju.

A da je desnica koordinirana, pokazuje podatak da je Ruža Tomašić odlučila da će Glavni stan HSP-a Ante Starčević 13. rujna službeno podržati predsjedničku kandidaturu gospođe Grabar-Kitarović. A nakon vodeće desničarke u hrvatskoj politici, očekuje se podrška HSS-a i ostalih stranaka koje su dio bloka koji predvodi Tomislav Karamarko. U HDZ-u će je brendirati kao modernu konzervativku, koja je iskusna političarka iako ima samo 46 godina.

Poznato je da se Kolinda Grabar-Kitarović još 1993. godine zaposlila u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje je prvo radila kao savjetnica u Uredu zamjenika ministra, a potom kao načelnica Odjela za Sjevernu Ameriku. Potom je 1997. godine otišla u hrvatsko veleposlanstvo u Kanadi, na položaj diplomatske savjetnice.

U Sanaderovoj Vladi bila je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija od 2005. i na dužnosti ministrice ostala je do 12. siječnja 2008. godine. Tijekom njezins mandata Republika Hrvatska počela je pregovore za članstvo u Europskoj uniji. Od 2008. do 2011. bila je na dužnosti veleposlanice Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, a u srpnju 2011. imenovana je na prestižnu funkciju pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

Tek treba vidjeti može li ugroziti Ivu Josipovića, ali Kolinda Grabar-Kitarović, iako u tišini, ozbiljno se priprema za jesensku kampanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:19