PRIPREME ZA ULAZAK U EU

'PRITISCI VIJEĆA EUROPE KORISTILI SU HRVATSKOJ' Glavni tajnik Vijeća Thorbjorn Jagland poručio na susretu s Milanovićem

 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Prije je Vijeće Europe s pravom pritiskalo Hrvatsku da se drži standarda, a ona to nije bila u stanju, ali od toga je imala koristi u približavanju Europskoj uniji, rečeno je u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića i glavnoga tajnika Vijeća Europe Thorbjorna Jaglanda.

"Prije su nas s punim pravom pritiskali da se držimo standarda, a mi to nismo bili u stanju, što zbog objektivnih okolnosti, a što zbog nas samih", rekao je hrvatski premijer koji je Jaglanda informirao i o načinu izbora predstavnika nacionalnih manjina te o činjenici da ona manjina koja ima više od 15 posto stanovnika ima svog zamjenika načelnika.

Po Jaglandovim riječima, taj je pritisak i bio posao Vijeća Europe, jer je slaganje sa standardima Europske konvencije o ljudskim pravima preduvjet za članstvo u Europskoj uniji. "Spomenuli ste pritisak Vijeća Europe, to je naš posao, a vi ste od toga profitirali", rekao je Jagland.

"Usklađivanje sa standardima Europske konvencije o ljudskim pravima bio je preduvjet za članstvo u Europskoj uniji, svaka zemlja koja želi u EU prvo se mora ponašati u skladu s tom konvencijom", dodao je te najavio da će Vijeće Europe i dalje podupirati Hrvatsku u reformama.

Nužne su reforme za borbu protiv korupcije, treba pravosuđe učiniti djelotvornijim, a nužna je i sloboda medija, rekao je. "To su preduvjeti za borbu protiv korupcije".

Nužna je i borba protiv govora mržnje koji je "raširen i opasan fenomen mnogih zemalja Europe", rekao je i pohvalio Hrvatsku koja ima "čvrst stav u vezi s time što je vrlo dobar primjer za cijelu Europu". Treća tema koju Jagland smatra važnom jest zaštita manjina. "Danas je to još važnije jer ekonomska kriza uvijek vodi u nove tenzije".

U vezi s nedavnim prosvjedovanjem nevladinih udruga zbog zagrebačkog sastanka hrvatskog predsjednika Ive Josipovića s azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevom opisanim kao "korumpirani diktator", nakon kojega je Milanović na sjednici vlade rekao kako Azerbejdžan, "istina, nije demokratska država, ali prosvjedi i napadi na predsjednika nisu pošteni ni pravedni", hrvatski se premijer u petak ispričao "azerbajdžanskim prijateljima".

"Isprika azerbajdžanskim prijateljima, a ove druge molim da ne koriste moje riječi za svoje sitne potrebe", rekao je Milanović kojega su novinari pitali kako to da je Azerbajdžan ipak članica Vijeća Europe . "Ja sam pogriješio, ne samo formalno jer znam da je Azerbajdžan članica Vijeća Europe od 2001. Sad mi je i žao, nekorektno je to prema našim gostima, jer je to što sam rekao zloupotrebljeno protiv njih i to u njihovoj zemlji", rekao je Milanović. "Nisam kritizirao Azerbajdžan, nego sam izrazio puno razumijevanje za situaciju u kojoj se ta zemlja nalazi. Ekonomski je sjajna, ali politički baš i nije, što se tiče okružja".

Milanović je tada poručio članovima nevladinih udruga koji su prosvjedovali da ne budu licemjerni jer se dio zarade od poslova koje Hrvatska razvija s Azerbajdžanom uplaćuje u proračun iz kojega se financiraju aktivnosti tih istih nevladinih udruga.

"Azerbajdžan jest demokratska zemlja, ne samo formalno - kad sam rekao to što sam rekao, mislio sam da nije po standardima skandinavskih država, a to nije ni Hrvatska", rekao je Milanović. "Azerbajdžan je danas vjerojatno veća demokracija nego što je to bila Hrvatska u vrijeme rata. Nije jednostranačka država, ima slobodne izbore, pogrešno je reći da nisu demokratska država, a to što to netko zloupotrebljava u Azerbajdžanu, to ne dopuštam. Htio sam ukazati na licemjerje nekih ljudi, rekao je Milanović i opisao Azerbajdžan kao "posve normalnu državu" koja je "skoro isključivo muslimanska, ali žene u njoj imaju prava kakva ne znam gdje u muslimanskome svijetu imaju", dodao je.

Josipović i Jagland o integraciji Roma

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović primio je u petak glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjorna Jaglanda koji je pozdravio ulazak Hrvatske u EU te postignuća RH na području ljudskih prava i zaštite nacionalnih manjina što je u posebnom interesu Vijeća Europe, priopćio je Ured predsjednika.

Predsjednik Josipović je Jaglandu zahvalio na dobroj suradnji s Vijećem Europe iz koje su proizašla vrlo dobra rješenja koja se uspješno primjenjuju u RH. Sugovornici su razgovarali o unapređenju položaja manjina s posebnim naglaskom na integraciju Roma u hrvatsko društvo.

Također se razgovaralo i o položaju Hrvatske u kontekstu budućeg članstva u EU i njezina djelovanja u jugoistočnoj Europi gdje Hrvatska svojim iskustvom može biti primjer zemljama regije u rješavanju preostalih pitanja na njihovu putu u euroatlantske organizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:20