AGENCIJA STA

'Problematika starih štediša Ljubljanske banke obilježila je slovensko-hrvatske odnose u 2012. godini'

Agencija također podsjeća da je 6. studenog 2012. došlo do prve presude protiv Slovenije na Europskom sudu za ljudska prava
 Arhiva CROPIX

LJUBLJANA - Neriješena problematika starih deviznih štediša Ljubljanske banke Zagreb bitno je obilježila odnose Hrvatske i Slovenije u 2012. godini, konstatira u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA, u tematskom prilogu u kojemu rezimira poglede na to pitanje iz perspektive slovenske politike i nove slovenske vlade koja je preuzela dužnost u veljači.

Slovenska agencija navodi da je ranija hrvatska vlada koju je vodila Jadranka Kosor "priznala" kako je pitanje stare devizne štednje iz bivše SFRJ "sukcesijsko" pitanje, ali da je nova vlada premijera Zorana Milanovića "promijenila" to stajalište zbog čega je Ljubljana tražila da se povuku tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, te pitanje Ljubljanske banke povezala s ratifikacijom hrvatskom pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Na svoja četiri dosadašnja sastanka povjerenici dviju vlada, bankarski stručnjaci France Arhar i Zdravko Rogić, nisu uspjeli doći do bilateralnog rješenja, ali u okviru sukcesije, koje bi bilo prihvatljivo za obje strane, pa će se njihovi razgovori nastaviti, navodi STA, dodajući da je slovenska vlada mandat Arharu produžila do kraja 2013. godine.

Slovenska agencija također podsjeća da je 6. studenog 2012. na slučaju dvoje štediša Ljubljanske banke u BiH došlo do prve presude protiv Slovenije na Europskom sudu za ljudska prava, vezane na tu problematiku.

Prema pravorijeku suda u Strasbourgu na koji je Ljubljana najavila žalbu Slovenija je proglašena odgovornom za isplatu stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci, ne samo toj dvojici štediša nego i svima onima koji su u istoj situaciji, odnosno poduzeti mjere kako bi osigurala da te štediše svoje depozite dobiju pod istim uvjetima koji su važili za staru deviznu štednju u podružnicama Ljubljanske banke u Sloveniji. Na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu leži još preko 1650 sličnih tužbi u koje je uključeno oko 8000 štediša, navodi Slovenska tiskovna agencija.

Hrvatsko-slovenski bilateralni susreti na visokoj razini u ovoj su godini bili česti, navodi STA. No, kako dodaje, u 2012. nije realizirana inicijativa sa susreta hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić i njenog slovenskog kolege Karla Erjavca prilikom prvog Erjavčevog posjeta Zagrebu 19. ožujka. Tada je iznijeta inicijativa da se održi zajednička sjednica dviju vlada na kojoj bi se razmatrala sva otvorena pitanja.

Slovenska agencija podsjeća da je tijekom ove godine počelo i djelovanje Arbitražnog suda za rješenje graničnog prijepora između Slovenije i Hrvatske i da je sud na svom prvom zasjedanju 13. travnja odredio da mu dvije strane svoje memorandume s argumentima o graničnom sporu moraju dostaviti do 11. veljače 2013. Početak sudske rasprave očekuje se u proljeće 2014. godine, navodi STA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:55