SNAŽNA GRMLJAVINA U ZAGREBU

Profesor s PMF-a: ‘Razvila se intenzivna eksplozivna ćelijska ciklona. Bit će ih sve više‘

Jedna je gospođa objavila spektakularnu fotografiju bljeska munje iznad Arene Zagreb.

Ilustracija

 Boris Kovačev/Cropix

Stigla je najavljivana promjena vremena koja je donijela vrlo neugodnu grmljavinu po noći na području Zagreba, koja mnogima nije dala spavati.

‘Kakva je ovo apokalipsa‘, ‘Pomislio da je zaratilo koliko tutnji‘, požurili su budni građani komentirati na društvenim mrežama.

EMSC je čak objavio kako su neki očevici prijavili podrhtavanje tla na području Zagreba, no seizmička aktivnost kasnije ipak nije potvrđena.

Izvanredni meteorološki događaj zabilježen je i u Zadru, gdje je u sat vremena palo više od 50 litara kiše po četvornom metru. Pljusak je u utorak ujutro potopio grad te na više mjesta u gradu stvorio probleme u prometu.

Netipičnu grmljavinu za ovo doba godine komentirao je i Branko Grisogono, profesor sa zagrebačkog PMF-a

- Još nisam vidio sve zabilježene detalje o tome. Bez obzira na to, siguran sam da se noćašnja pojava može komentirati u sferi recentnih klimatskih promjena. Stvari su jednostavno razmazane u prostoru i vremenu, rekao je prof. Grisogono za 24sata.

- Razvila se intenzivna eksplozivna ćelijska ciklona koja je sa svojim ubrzanim razvojem već proizvela izrazito sijevanje i grmljavinu. Ništa se doduše ne može tvrditi s potpunom sigurnošću, no smatram da je ovo još samo jedna kap u statistici koja pojačava tu priču o pojačanim klimatskim promjenama. Zbog viška energije u klimatskom sustavu, one se dešavaju sve češće i neočekivanije te su sve intenzivnije - istaknuo je profesor koji je već prethodno govorio o tome kako nas očekuje dosad jedna od najtoplijih zima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:18