AFERA FIMI-MEDIA

Progovorila i Nevenka Jurak: Novac sam dala Barišiću, ali ne znam gdje je završio

Jurak je uhićena zbog optužbe da je s osumnjičenicima izvukla 16,5 milijuna kuna iz javnih tvrtki
 Krešimir Žabec

ZAGREB - Nevenka Jurak, osnivačica i direktorica tvrtke Fimi-Media, danas u 15 sati počela je iznositi svoju obranu o izvlačenju 16,5 milijuna kuna iz javnih poduzeća i tvrtki s kojima je poslovala. Iako je dosad i na ispitivanjima i u medijima negirala bilo kakve nezakonitosti u poslovanju svoje tvrtke, bliska prijateljica Mladena Barišića, bivšeg ravnatelja carine i glavnog rizničara HDZ-a, odlučila je reći sve što zna o poslovima koje je obavljala za javna poduzeća.

Ključni sudionici

Kako smo doznali, ona je pričala samo o tome kako je novac predavala Mladenu Barišiću, a kako je on dalje raspodjeljivao novac, ona to ne zna. Njezini branitelji zasad ne znaju tko je sve pričao o tome kako je Fimi-Media dobivala poslove, no prema onome što se može pretpostaviti, jedan od ključnih sudionika osim Damira Mihanovića, člana Uprave Croatia osiguranja koji je prvi progovorio o Fimi-Mediji jest i Ivica Kirin, bivši ministar unutarnjih poslova. Naime, Fimi-Mediji je u vrijeme njegova mandata plaćeno dvadesetak milijuna kuna. Osim Nevenke Jurak iskaz je nastavio i Mladen Barišić, koji je i u ponedjeljak kasno poslijepodne dovezen u sjedište USKOK-a. Kako smo neslužbeno doznali, Barišić je u iskazu teško teretio Ratka Mačeka, bivšeg glasnogovornika HDZ-a i tvrdio da je njemu predavao dio novca za “crne fondove” HDZ-a.

Predaje novca

Barišić je govorio o kampanjama koje su Maček i s njim povezane tvrtke odrađivale za Ministarstvo financija (kampanja oko uvođenja OIB-a), Hrvatsku poštu i Ministarstvo obrane. Ratko Maček sve je navode opovrgao. Osim Mačeka, Barišić je spomenuo i još neke visoke dužnosnike HDZ-a kojima je predavao novac namijenjen i za izborne kampanje, a njegove tvrdnje opovrgavaju i tvrtke koje su sudjelovale u kampanjama.

Ranije je već Barišić u svom iskazu govorio i o predaji novca Ivi Sanaderu. Kako smo doznali, Barišić sada Mačeka “uvlači” u priču o izvlačenju novca iz javnih poduzeća za HDZ zbog osobne netrpeljivosti i ranijih sukoba.

Prvo sve poricala

Danas je istražni sudac Županijskog suda Krešimir Devčić Nevenki Jurak produljio istražni zatvor na još tri mjeseca kako ne bi utjecala na svjedoke, a njezina suokrivljena poslovna suradnica Anita Lončar Papeš puštena je da se brani sa slobode. Nevenka Jurak uhićena je početkom kolovoza zajedno sa suokrivljenicima zbog optužbe da su izvukli 16,5 milijuna kuna iz javnih poduzeća i tvrtki koje su s njima poslovale. Dok je Jurak u obrani sve poricala, Barišić je odmah nakon uhićenja dao naslutiti da će ispričati sve što zna.

Sporazum s tužiteljem

Prošloga tjedna to se i dogodilo. Barišić od četvrtka iznosi obranu u kojoj je izravno optužio Ivu Sanadera, ustvrdivši da je kod njega završilo više milijuna eura u gotovini. Barišićeva suradnja najvjerojatnije podrazumijeva sporazum s tužiteljstvom o blažem kažnjavanju. Iskaz M. Barišića, ali posredno i N. Jurak, te iskazi Ivice Kirina i J. Protege u istragama o izvlačenju novca sve više zatvaraju krug oko bivšeg premijera Sanadera, protiv kojeg je istraga i službeno otvorena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 01:11