KONTROVERZNA ODLUKA

PROIZVOĐAČI ZDRAVE HRANE ŠOKIRANI ODLUKOM VLADE Zabranit će batatu i steviju!

zagreb, 080107salata sa dressingom od batata, blitve i speka, heinzlova, restoran bon apetitfoto biljana gaurina-posebni prilozi-
 Biljana Gaurina / CROPIX

Među konzumentima i uzgajivačima zdrave hrane zavladao je šok kada su doznali da Vlada od 1. srpnja 2014. namjerava zabraniti prodaju svih vrsta slatkog krumpira batata i prirodnog sladila stevije, biljke koja se preporučuje dijabetičarima.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić uz suglasnost ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine donio je Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o dodacima prehrani koji će stupiti na snagu već ovaj mjesec. Na popisu 50-ak vrsta zabranjenih biljaka, većinom otrovnih ili halucinogenih poput bunike, našle su se, na opće iznenađenje, i te dvije u Hrvatskoj sve popularnije prehrambene namirnice. Na popisu je čak i ukrasni cvijet maćuhica te ljekovita gospina trava!

Zbog usklađivanja dodataka prehrani s Pravilnikom o zdravstvenim tvrdnjama i EU propisima o novoj hrani, donošenje Pravilnika o dodacima prehrani očekuje se u veljači. Na negativnoj listi uz steviju je i batat zbog, kažu, toksičnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 19:12