ZLA KOB NESRETNE OBITELJI

Prokletstvo Gotovčevih: Otac se ubio jer je bio dužan milijune...

Život Gotovčevih sve više nalikuje na klasične priče o propasti obitelji. Je li očevo samoubojstvo kraj njihovoj patnji

ZAGREB - Zla kob kao da prati obitelj Gotovac, koja je proteklih godina doživjela dvije sasvim različite osobne drame sinova Ivana i Ante, a sada se našla u još većoj tragediji: njihov otac Jure Gotovac, iz nikome poznatih razloga, počinio je samoubojstvo objesivši se o drvo u šumi Medvednice.

Važne funkcije

Za sobom je ostavio dug od skoro milijun kuna prema splitskoj tvrtki Cian, ali taj se kazneni postupak obustavlja smrću Jure Gotovca. Ali, kako smo jučer doznali, to nije bio jedini Gotovčev dug.

U sljedećih nekoliko tjedana trebala je biti provedena ovrha nad njegovom imovinom nakon što je sud u Zagrebu pravomoćno presudio da jednom bivšem poslovnom partneru ima vratiti dug od desetak tisuća eura.

Jure Gotovac radio je na mnogim važnim funkcijama u vrijeme socijalizma: na Radio-televiziji Zagreb, pa u Badelu, gdje je uspostavljao proizvodnju Jamnice, pa je postao viceguverner u Narodnoj banci Hrvatske, u isto vrijeme i potpredsjednik Gospodarske komore, da bi krajem osamdesetih bio generalni direktor Velebita. Nakon demokratskih promjena 1990. osnovao je privatnu tvrtku Cibona Trucks i puno poslovao s autoprijevoznicima, od kojih su se neki prisjetili svoga poslovanja s Jurom Gotovcem pod uvjetom da ostanu anonimni.

Nemoguća naplata

- O mrtvima sve najbolje. Zato je možda najbolje da šutim - rekao je jedan od njih kad smo ga zamolili za komentar poslovne suradnje s Gotovcem.

Drugi je ispričao kako nikad nije uspio naplatiti dug od desetak tisuća njemačkih maraka. Treći je imao otprilike isto potraživanje od Jure Gotovca, ali je na to već zaboravio.

Partner Glavaševa brata

- Cibona Trucks bila je 1991. ili 1992. godine zastupnik nizozemske tvrtke Kleyn Trucks i Juri Gotovcu je taj posao dobro išao. Autoprijevoznici su za njega stalno išli u Nizozemsku po robu i dovozili je u Hrvatsku.

Već oko 1993., kad je vidio da posao odlično ide, Gotovac je počeo i sam raditi, ne samo kao zastupnik nego kao trgovac svakakve robe. Trgovalo se svim i svačim, od brašna, šećera i pšenice do automobila i kamiona - kaže jedan bivši Gotovčev poslovni partner. Prema istom izvoru, Jure Gotovac je i u vrijeme najžešćeg rata trgovao sa Srbijom.

- Kupio bi, primjerice, brašno iz Subotice, prodao ga u Rijeku, ovdje bi dobio novac, a tamo ne bi odmah platio.

Bilo je to vrijeme rata, ali on je i 1991. i 1992. često poslom odlazio u Beograd.

Telefoni su radili, samo se zvalo: daj ovo, daj ono - kaže isti sugovornik.

- S Gotovcem sam radio i za Hrvatsku vojsku - kaže drugi sugovornik i dodaje: - Prodavali smo im vojne kamione DAF...

Jedno vrijeme poslovni partner Jure Gotovca bio je i Dubravko Glavaš, Branimirov brat koji je preminuo od moždanog udara 1993. godine i koji je živio u Varaždinu, odakle je Gotovčeva druga supruga Imelda Ercek.

Ta bivša novinarka u Varteksu potječe iz zlatarske obitelji koja je s Kosova došla u Varaždin netom nakon Drugog svjetskog rata.

Drugu ženu ne poznaju

Kad danas na groblju u Varaždinu budu ispraćali svoga oca, sinovi Ivan i Ante Gotovac prvi će put, prema Antinu vlastitom priznanju, vidjeti drugu suprugu svoga oca.

Nakon razvoda Jure i Jadranke Gotovac, sinovi su ostali bliži majci. Nije bilo zajedničkog odgajanja djece. Brigu o sinovima vodila je isključivo Jadranka Gotovac, koja je i sama kontakte s bivšim suprugom Jurom održavala vrlo rijetko i samo službeno.

“Tata je otišao od kuće i prestao se javljati na svaki pokušaj mene i mog brata. Nisam bio u kontaktu s njime dvadeset godina”, rekao je Ante Gotovac u jednom intervjuu.

Potreseni Ivan

No, u posljednje vrijeme čini se da su komunicirali jer je, prema tvrdnji jednog prijatelja obitelji, Jure Gotovac nekoliko dana prije nego što je počinio samoubojstvo navodno rekao sinovima da u ponedjeljak 23. kolovoza ide sa suprugom Imeldom kod javnog bilježnika kako bi potpisao neke dokumente.

Prema istom izvoru, navodno se izvukao s tog potpisivanja tako da je rekao da je u autu ili kod kuće zaboravio osobnu iskaznicu. Otišao je i više se nije vraćao. Imelda Ercek obavijestila je policiju o nestanku. U petak je pronađen na obroncima Medvednice.

- Dok nije otišao od nas, tata je meni stvarno bio uzor, najbolji tata na svijetu. A što se sad dogodilo, to samo Bog zna. Ovo je velika tragedija za mene i moju obitelj - rekao nam je Ante Gotovac kad smo jučer s njim razgovarali.

Ivan Gotovac nije mogao reći ni riječi.





Ponovno suđenje

Braća Ivan i Ante Gotovac posljednjih su godina bili medijski eksponirani, ali svaki na svoj, sasvim oprečan način. Ivan Gotovac bio je mladi perspektivni biznismen - školovan u Americi, zaposlen u Hrvatskom fondu za privatizaciju - kad se zbog jedne peke našao među optuženicima za primanje mita u akciji Maestro. Godinu i pol proveo je u pritvoru, nepravomoćno je oslobođen optužbi, ali drugostupanjski je sud zatražio ponovno suđenje.

Pismo predsjedniku

Majka Jadranka Gotovac, nekoć iskusna i jaka bankarica, proživljavala je pravu dramu dok je njezin sin Ivan bio u pritvoru: pisala je i predsjedniku Mesiću i premijeru Sanaderu i glavnom tužitelju Bajiću. Majka je bila podjednako nesretna i kad je gledala što se događa njezinu drugom sinu Anti, iako su ti događaji za Antu bili zabava, a ne nesreća.

Ante Gotovac pretvorio je svoj život i brak sa Simonom Gotovac u medijsku sapunicu. Javno okružen žutim medijima, a privatnom okružen polusvijetom, i Ante je postao majčina briga u kasnim godinama, pa je prekinula bankarsku karijeru, otišla u prijevremenu mirovinu i posvetila se vođenju računa i knjiga Antine tvrtke za trgovinu automobilima, kako bi bila sigurna da osebujni sin neće završiti u problemima.

Ulagala u sinove

- Ona se kompletno žrtvovala za svoje sinove. U Ivana je ulagala, osigurala mu školovanje u Americi i stan nakon povratka u Zagreb. A u Antinu slučaju uložila je osobne napore da ne posrne do kraja - kaže jedan prijatelj obitelji.

Viša sila: Okončan postupak protiv Jure Gotovca

Smrt zaustavila kazneni progon protiv Gotovca

Prevara u gospodarskom poslovanju kazneno je djelo koje se pokojnom Gotovcu stavljalo na teret na sudu u Splitu, a tužitelj je tvrtka Cian

SPLIT - Iako je pokojni Jure Gotovac, kao odgovorna osoba, osnivač i član Uprave trgovačkog društva Cibona Trucks iz Zagreba, oštetio splitsku tvrtku Cian za gotovo milijun kuna, obustavlja se kazneni postupak zbog prevare u gospodarskom poslovanju koji je protiv njega pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu. Vedrana Šimundža Nikolić, glasnogovornica Općinskog suda u Splitu, rekla je da nitko osim Gotovca, prema Kaznenom zakonu, u ovom slučaju ne može preuzeti odgovornost za kazneno djelo.

Direktor oštećenoga Ciana, Petar Bojić, tvrdi kako je njegova tvrtka prije šest godina sklopila ugovor i platila tvrtki Cibona Trucks Jure Gotovca 999.000 kuna za isporuku specijalnog komunalnog vozila. Novac splitske tvrtke Cian sjeo je na račun Gotovčeve zagrebačke tvrtke, a kupljena cisterna, kako navodi Bojić, nikad nije isporučena.

Uzaludna nagodba

- Stoga smo prije tri godine, nakon neuspjelog pokušaja nagodbe za povrat novca, bili prinuđeni podnijeti kaznenu prijavu protiv Gotovčeve tvrtke Cibona Trucks - dodao je direktor Bojić te podsjetio da se splitski Cian pokušao nagoditi i izići u susret Ciboni otvarajući joj mogućnost da novac za neisporučenu cisternu vrati u šest obroka. No, sve je bilo uzalud.

Na Općinskom sudu u Splitu doznali smo da je 11. ožujka 2009. DORH protiv Gotovca podignuo optužnicu zbog prevare u gospodarskom poslovanju, počinjene 2006. godine. Gotovca se teretilo da je sklopio ugovor sa splitskim Cianom te lažno obećao direktoru Bojiću da će za 1,4 milijuna kuna isporučiti cisternu.

Financijski problemi

Direktor Bojić je naložio da se na račun društva Cibona Trucks uplati nešto manje od milijun kuna. Gotovac je novac primio i zadržao, ali cisternu nije isporučio. U istražnom postupku Gotovac se branio šutnjom, no u korespondenciji sudu opravdavao se da je Cian odbio primiti vozilo koje mu je Cibona Trucks ponudila, a poslije zbog financijskih teškoća u koje je tvrtka zapala nije bio u stanju isporučiti drugo vozilo. Gotovac je ujedno negirao da je Bojića na bilo koji način želio prevariti.

U tom su predmetu na Općinskom sudu održane samo dvije rasprave, ali optuženi se ni na jednoj nije pojavio. Nedolaske je opravdavao zdravstvenim teškoćama, no kada je sud od njega zatražio dokumentaciju o zdravstvenom stanju, nije ju dostavio.

Budući da se sudski postupak obustavlja zbog Gotovčeve smrti, splitski će Cian pravdu morati ishoditi na drugi način. - Mi samo znamo da smo prevareni - komentirao je direktor Ciana te najavio da će daljnje korake u zaštiti interesa tvrtke poduzeti nakon konzultacije s odvjetnicima.( Marina Rajčić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 08:20