ZAGLAVIO U LUCI

PROMETNI ČEP ZBOG ZAŠTOPANIH WC-a 'Petar Hektorović' zbog nereda u zahodu nije mogao isploviti

 Joško Ponoš / Hanza Media

Trajekt 'Petar Hektorović' u srijedu u 9 sati nije ukrcao brojne putnike i stotinu vozila iz Gradske luke da bi zaplovio put Visa jer su mu se – 'zaštopali' brodski zahodi, otkriva Slobodna Dalmacija. Djelatnici Jadrolinije kažu da su, sudeći prema prijašnjim iskustvima, za sve krivi igla ili higijenski uložak koji zapnu u ventilu nakon što ih u zahodsku školjku ubaci neodgovorni putnik.

Na trosatnu plovidbu 'Hektorović' se nije mogao uputiti bez toaleta za tisuću turista i brojne članove posade. Umjesto toga posada je satima 'odštopavala' zahode dok je trajekt bio vezan uz Dok sv. Petra.

No, pravi problem je nastao jer su brojni automobili preko reda ulazili u zamjenski trajekt 'Lastovo' koji je upola manjeg kapaciteta nego 'Hektorović'. Zbog toga je dio putnika s automobilima dodatnih šest sati morao čekati da 'otkuca' 15 sati kada je po redovnom rasporedu isplovio tada već 'odštopani' veliki trajekt.

- U red sam došao u 7.15, bio sam otprilike 35. u redu i nisam se ukrcao. Razlog tomu je što je nastao nered kad su promijenili trajekt koji će zaploviti prema Visu. Razumijem što je Jadrolinija tu imala dva čovjeka koja nisu mogla sve iskontrolirati, pa su neki vozači koji su tek došli s ceste direktno ulazili u 'Lastovo'.

Taj problem bi bio lako riješen da su 'Hektorovića' makli, na njegovo mjesto privezali 'Lastovo' i ukrcavali po redu. Ako već to nisu učinili, zbog čega brodarska kompanija nije mogla poslati još jedan trajekt u koji bi ukrcala preostalih 70 automobila?!

Žalosno je što sada s djetetom od osam godina i bebom od sedam mjeseci moram čekati do 15 sati. Za povratnu kartu za auto i naš četvero dao sam tisuću kuna, a oni se nekorektno ponašaju. Mogu raditi što ih je volja dok jedini daju uslugu prijevoza trajektom do Visa.

Brojnoj djeci, ali i strancima koji se ovdje ne mogu lako snalaziti u potrazi za trgovinom, mogli su barem ponuditi vodu – kaže Neven koji je stigao iz Kaštela, te dodaje da je prema njegovu mišljenju razlog zbog kojeg nisu htjeli zaploviti - za krepat od smija.

Ante Mrvica, Jadrolinijin koordinator, kaže da je za nastalu situaciju s ulaženjem preko reda kriv mentalitet naših ljudi, pa su oni koji su došli zadnji ušli među prvima, a oni koji su pristojno čekali u redu ostali na kopnu.

- Jedino što sam mogao učiniti u tom trenutku je da pozovem policiju, no u tom slučaju 'Lastovo' ne bi isplovilo do podne - kaže Mrvica.

Dio putnika se s djecom od vrućine sklonio u obližnje kafiće, neki su se zatvorili u klimatizirana vozila, dok su Barbara i Felix koji su s psom Waldijem stigli iz Beča pronašli hlad koji je na doku stvarao 'Hektorović', izvadili pome i sir, te napravili piknik, a zatim na tome mjestu 'ubili oko'!

- Naravno da smo razočarani nastalom situacijom, ali problemi su česti i u zračnim lukama, pa smo na neki način naviknuti na čekanje - kazuje Felix.

Anu Porobić, koja je iz Sarajeva stigla s kćerkom Oljom i 2,5 godišnjom unukom Petrom, mučilo je kako da od kvarenja spasi hranu koju je ponijela u prtljažniku.

- Dolazimo već više od 20 godina jer na Visu imamo kuću i nakon rata nam se ovakva situacija s trajektom još nije dogodila. Propao nam je cijeli dan – priča Olja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:23