UKIDANJE ZASTARE

PROMJENE USTAVA ZAPELE NA PRVOM KORAKU Saborski odbor nije imao kvorum za glasanje

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Izmjene Ustava koje je predložio SDP, a kojima bi se ukinula zastara za politička ubojstva zasada nisu dobile potporu niti saborskog Odbora za zakonodavstvo. Na jutrošnjoj sjednici Odbor je raspravljao o toj točki, međutim nisu mogli donijeti nikakav zaključak jer nisu imali kvorum potreban za odlučivanje. Vladajući su doduše na Odboru na „mala vrata“ pokušati progurati izmjene Ustava jer je predsjednica Odbora SDP-ova Ingrid Antičević Marinović tu točku stavila na glasanje te utvrdila jedino kako je pet glasova za. Odmah nakon toga željela je prijeći na iduću točku čime bi de facto bio donesen zaključak da je odbor podržao izmjene Ustava. Tek na novinarsko inzistiranje Antičević Marinović je konstatirala da Odbor nema kvoruma te da ne mogu odlučivati pa je sve odgođeno za kasnije „kada se skupi kvorum“.

HDZ se ponovno usprotivio izmjenama Ustava kakve predlaže SDP.

- Besmisleno je izmjene stavljati u proceduru jer se time želi zavarati stručna i cijela javnost – poručio je HDZ-ovac Davorin Mlakar koji tvrdi kako se problem europskog uhidbenog naloga ne može rješavati na ovakav način. Podsjetio je da je Europska komisija pokrenula proceduru uvođenja sankcija Hrvatskoj te vladajuće upozorio da su izmjene lex Perkovića trebali već predložiti i to po hitnom postupku.

Ingrid Antičević Marinović uzvratila mu je kako upravo izmjene Ustava koje predlažu jamče ispunjavanje europskog uhidbenog naloga.

Prijedlog izmjena Ustava kojima SDP-a u Ustav želi ugraditi formulaciju da nema zastare za „kaznena djela teškog ubojstva iz političkih pobuda“, upućen je u proceduru prije ljetne stanke, ali je odmah na početku doživio neuspjeh. Zbog protivljenja HDZ-a, ali i partnera iz vladajuće koalicije HNS-a, niti na Odboru za Ustav prijedlog nije dobio podršku. Sada će SDP ponovno pokušati pridobiti potrebnu većinu za donošenje tih izmjena.

Jadranka Kosor: 'Moj prijedlog treba odmah prihvatiti!'

- Ako je Hrvatska i pogriješila, Europska komisija bi puno više pogiješila kad bi nam uvela sankcije. Napravili bi deblju grešku od nas, smatra predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac koji je novinarima u Saboru komentirao pokretanje sankcija Hrvatskoj zbog lex Perkovića.

Pupovac ne misli da Hrvatska treba dobiti sankcije već poručuje „treba graditi partnerstvo sa EU i svoje mjesto unutar institucija“.

- S pravnog stajališta ovo je pitanje ne osobito komplicirano, a s političkog je nešto kompliciranje, ali ne smije biti razlog za restrikcije – kaže Pupovac koji očekuje da će se poduzeti adekvatni koraci kako bi prestalo nadmetanje između Europske komisije i Vlade, a podnošenje sankcija stalo.

- I da se uđe u fazu ozbiljnih razgovora radi pronalaženja rješenja kako sve ne bi dalje eskaliralo – poručuje Pupovac koji podsjeća kako je Vlada još prije nego vremena najavila da je spremna izmjeniti zakon.

- Sporno je otkada bi ta izmjena trebnala početi važiti. Pretpostavljam da o tome ima prostora za razgovor, i u Hrvatskoj , ali i unutar EU. Svi idućih dana trebamo maksimalno učiniti kako bi tenzije splasnule. Mi u Hrvatskoj moramo u iduća dva dana obaviti sve konzultacije i napraviti sve što je potrebno kako bi iz pravne sfere ovog pitanja izbacili političku dimenziju – savjetuje Pupovac.

Nezavisna zastupnica i bivša premijerka Jadranka Kosor zatražila je pak, i pismeno od predsjednika Sabora Josipa Leke da njezin prijedlog izmjena lex Perkovića sa 70. mjesta dnevnog reda pomakne barem među prvih deset točaka. O njezinom prijedlogu kojim predlaže ukidanje vremenskog ograničenja na izručenja bi se, naglašava Kosor, trebalo što prije raspravljati budući da su stigle prijetnje sankcijama iz EK.

Kosor je podsjetimo još u kolovozu uputila izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji upravo u skladu s onim što traži Bruxelles i što smo ispregovarali, a to je da nema ograničanja na primjenu europskog uhidbenog naloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:26