LAŽNI LOLA

PRONAŠLI SMO IZGUBLJENU GLAVU LOLE RIBARA! Bista nije napravljena iz originala koji se nalazi u Povijesnome muzeju

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Na uglu Baruna Filipovića i Selske ulice, ovdje, u malom parkiću s malom fontanom i Ivom Lolom Ribarom, bit će mjesto gdje će se djeca ponovno igrati. A oni koji su otkinuli glavu Ivi Loli Ribaru u ratnom vihoru, ja bi ih molio da tu glavu vrate.

Ovako je glasio poziv gradonačelnika Milana Bandića svima onima koji znaju nešto o otrgnutoj glavi Ive Lole Ribara sa spomen-obilježja koje se početkom 90-ih godina nalazilo na Prilazu baruna Filipovića 11 u Zagrebu.

Jutarnji je krenuo u potragu za misteriozno izgubljenom brončanom glavom i nije trebalo dugo da je nađe.

Službeni upit

Otrgnuta bista nalazi se u Hrvatskom povijesnom muzeju već 21 godinu, od sredine 1996. godine, i to odlukom tadašnjih gradskih vlasti. Na čelu brončane glave Ive Lole Ribara žutom bojom ucrtao je slovo “U”.

- U fundusu Hrvatskoga povijesnog muzeja nalazi se bista Ive Lole Ribara, akademskog kipara Koste Angelija Radovanija koja se do 1996. godine kao spomen-obilježje nalazila u Prilazu baruna Filipovića 11 u Zagrebu. O proceduri ulaska postoji dokumentacija koja se čuva u Pismohrani Hrvatskoga povijesnog muzeja, a ista se mora nalaziti i u arhivi tada nadležnih tijela Grada Zagreba, stoga je navedene podatke i na taj način moguće u bilo kojem trenutku provjeriti - poručili su nam u odgovoru iz Hrvatskoga povijesnog muzeja.

Iz odgovora koji smo dobili iz ove institucije otkrivaju se još dvije stvari.

Prvo, gradska uprava je znala da se otkinuta bista Ive Lole Ribara nalazi u Povijesnom muzeju, pa se postavlja pitanje zbog čega je gradonačelnik Bandić pozivao one “koji su u ratnom vihoru otrgnuli glavu” Loli Ribaru da vrate bistu. Naime, krajem kolovoza ove godine Hrvatski povijesni muzej primio je upit u elektroničkom obliku o skulpturama sedam sekretara SKOJ-a i fotodokumentaciji Ive Lole Ribara, no nije naznačena svrha korištenja.

Za SKOJ-evce je odgovoreno da Muzej ne posjeduje skulpture.

Posve drugačiji odgovor bio je vezan za Ivu Lolu Ribara.

“Nakon pruženog podatka da se ista nalazi u Hrvatskom povijesnom muzeju uputili smo molbu da nam se i službeno obrate sa svim potrebnim podacima, kao i svrhom korištenja kako bi prema zakonskim aktima ostvarili uvid u original i korištenje fotografija”, stoji u odgovoru Povijesnog muzeja na naš upit.

Isto tako iz odgovora Povijesnog muzeja može se zaključiti da bista Lole, koja je prije dva tjedna ponovno svečano otkrivena na Prilazu baruna Filipovića, nije napravljena iz originalnog odljeva koji je poslužio za bistu koja je tamo stajala 90-ih godina prošlog stoljeća.

- Nakon korespondencije elektroničkom poštom Hrvatski povijesni muzej zaprimio je i telefonski poziv u kojem se prvi put spomenula i izrada odljeva, slijedom čega smo upozorili da je za eventualnu izradu odljeva potrebno ishoditi suglasnosti, kako obitelji kipara Radovanija zbog autorskih prava, tako i Hrvatskoga povijesnog muzeja, te Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba.

Uklanjanje

Zagreb, 101017.
Park na juznoj strani Prilaza baruna Filipovica.
Milan Bandic, gradolnacelnik grada Zagreba otkrio je bistu Ive Lole Ribara.
Na fotografiji: Bista Lole Ribara.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Muzej dalje nije bio kontaktiran te smo pretpostavili da se Gradska uprava odlučila obratiti nekoj drugoj instituciji, budući da postoji više odljeva odnosno varijanti biste, među kojima i ona u Gliptoteci HAZU za koju pretpostavljamo da je poslužila za izradu ‘nove’ - kažu u Povijesnom muzeju.

Unatoč svemu, gradonačelnik se, među ostalima, na otvorenju biste i na čuđenje povjesničara prije dva tjedna zahvalio i Povijesnom muzeju što su im pomogli da odliju original.

Kako je bista za kojom traga gradonačelnik Bandić završila u Povijesnom muzeju?

Nakon što je bista Ive Lole Ribara srušena, jedno vrijeme čuvala se u Policijskoj upravi Črnomerec, dok je postolje ostalo u Prilazu baruna Filipovića. Prema Rješenju Gradskog ureda za zaštitu i obnovu spomenika kulture, utvrđeno je da je brončana glava Ive Lole Ribara, rad akademskog kipara Koste Angelija Radovanija, spomenik kulture, dok samo postolje ne predstavlja spomeničko djelo, “te ga treba ukloniti sa zelene površine”, kako stoji u Rješenju.

Zatim je tadašnji Gradski ured za graditeljstvo, komunalne i stambene poslove, promet i veze donio odluku da se odobrava premještanje biste Ive Lole Ribara u Hrvatski povijesni muzej, a koju je temeljio na zahtjevu Službe za rad mjesne samouprave Gradskog poglavarstva grada Zagreba zaključka Izvršnog vijeća Skupštine grada Zagreba sa 61. sjednice održane 11. lipnja 1992. godine.

A upravo ovakva odluka mogla bi biti uzrok novih nevolja za Lolinu bistu koja je u dva tjedna dva puta išarana sprejem i ustaškim znakovljem.

Naime, Neovisni za Hrvatsku na sljedećoj sjednici Gradske skupštine, koja bi se trebala održati u studenome, prema našim informacijama tražit će uklanjanje novo postavljenog spomen-obilježja jer nije poštivana procedura, odnosna ta odluka nije donesena na Gradskoj skupštini, odnosno radilo se o “uzurpatorskom, nasilničkom i samovoljnom potezu Bandića”, kako je to tada opisao Zlatko Hasanbegović. O tome se već raspravljalo na marginama sjednice Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, a uz Hasanbegovića je stala i zastupnica Nove ljevice Rada Borić koja je na sjednici pitala “smije li Bandić samostalno odlučiti o spomeniku Ive Lole Ribara?”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 14:00