REAKCIJE NA REVIZIJU

"Propusti u Robnim zalihama ne smiju biti tajni. Obveznici su javne nabave"

"Izvješće o reviziji učinkovitosti upravljanja strateškim robnim zalihama sadrži klasificirane podatke", poručili su iz Ureda
 Goran Mehkek/Cropix

Državni ured za reviziju popisao je 17 naloga i preporuka Ravnateljstvu za robne zalihe pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja za bolje upravljanje analizirajući njihov rad u kriznoj 2020. godini koju su obilježile pandemija i potres. Ali o čemu se točno radi, što su Robne zalihe propustile napraviti i što bi trebale popraviti, ostalo je nepoznanica jer je dokumentacija koju je Revizija pročešljavala označena oznakom "vrlo tajno".

Stoga je i nalaz takav: tajan pa se izvješće ne smije objaviti, a detalji poslovanja Robnih zaliha ostaju pod embargom. "S obzirom na to da Izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti upravljanja strateškim robnim zalihama sadrži klasificirane podatke, javno se ne objavljuje", priopćio je Državni ured za reviziju.

Nelogičnosti

"Robne zalihe su obavezne po tome postupiti i obavijestiti Ured, ali mi to izvješće ne smijemo objaviti", izjavila je Hini glasnogovornica Ureda Biserka Čoh Mikulec i rekla da je izvješće po posebnoj proceduri dostavljeno i Saboru.

Neobično je da propusti Ravnateljstva za robne zalihe ostaju izvan dometa javnosti jer oni o svojim provedenim nabavama uredno izvješćuju na službenoj internetskoj stranici. Pitali smo ih zašto je tome tako. "Tajnost su odredili revizori iz razloga što su vršili kontrolu predmeta označenih s oznakom "vrlo tajno". Za daljnja pitanja molimo da se obratite Državnom uredu za reviziju", kratko su odgovorili iz Ministarstva gospodarstva.

Ravnateljstvo već dulje vrijeme nema ravnatelja, otkad je Damir Juzbašić, bivši predsjednik županjskog HDZ-a, nezadovoljan miješanjem središnjice u rad lokalne organizacije, napustio HDZ i postao gradonačelnik Županje. Premda se nepravilnosti odnose na doba kada je Juzbašić imao mandat prvog čovjeka, on o nalazu Revizije, rekao nam je, ne zna ništa.

"Puno je nelogičnosti koje bi se trebale ispraviti novim Zakonom o strateškim robnim zalihama kako bi se povećala operativnost i uvela nova kategorija - lijekovi. Robne zalihe su obveznici javne nabave i taj dio ne može biti tajan. Jedino što je zakonom zaštićeno su lokacije skladišta na kojima se čuvaju robne zalihe", pojasnio nam je neslužbeno jedan službenik Ministarstva.

Za izvješća revizije nadležan je saborski Odbor za financije. U petak o njemu članovi još ništa nisu znali. Branko Grčić, član Odbora, nije nam znao objasniti zašto se izvješće tako tretira: "Ne znam zašto je nalaz Revizije tajan, tim više što se u Saboru nalazi Izvješće o stanju i upravljanju robnim zalihama za 2020. s financijskim pokazateljima."

Utvrđeni manjak

To je Izvješće vidljivo na saborskim stranicama, sa svim detaljima koliko kilograma hrane je kupljeno; popisana je kupnja 10.000 vreća za spavanje, 898 kontejnera, oko dva i pol milijuna zaštitnih maski, 166 medicinskog kisika u bocama od 50 kg, oko milijun i 300 tisuća zaštitnih odjela, oko 19 milijuna kirurških rukavica, na tisuće testova, 272.909 litara dezinficijensa, 150 tisuća litara alkohola...

U 2020. nabavljene su strateške robne zalihe od gotovo pola milijarde kuna, a godinu su završili sa stanjem zaliha vrijednim 525 milijuna i 144.876 kuna, 2,28 posto manje nego u 2019. zbog prodaje zaliha naftnih derivata. Najveći dio nabave odnosio se na zaštitnu i drugu opremu u svrhu sprečavanja širenja epidemije covida-19. A iznos od 477.172 otišao je na kruh, tucanik i kontejnere za Sisačko-moslavačku županiju pogođenu potresom.

Zbog deficita zaštitne opreme Vlada je pokrenula postupak nabave u Kini i potpisala ugovore vrijedne 338 milijuna kuna, može se pročitati u Izvješću koje je uputila Saboru lani u rujnu, ali još nije stiglo na plenarnu sjednicu. Vidljivo je da je Ravnateljstvo u 2020. godini ostvarilo 656 milijuna i 686.542,23 kuna prihoda i imalo 593 milijuna i 613.648,86 kuna rashoda te registriralo višak od oko 63 milijuna kuna.

Jedina devijacija u Izvješću odnosi se na manjak 171 tone mlijeka u prahu, s inventurnim manjkom od oko šest milijuna i 181 tisuću kuna. "Taj je manjak utvrđen još 2019., dio robe je tijekom 2020. namiren i vraćen, a navedene količine i iznos predstavljaju ostatak utvrđenog manjka. Manjak se rješava kroz predstečajnu nagodbu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:27