IPAK PRIHVAĆEN

Prošao Novi Zakon o radu, HNS, SDP, IDS i Lesar napustili Sabor

Zakon je donesen sa 79 glasova odnosno samo dva više nego što je bilo potrebno i to samo zahvaljujući SDSS-u i manjinama
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Bez zastupnika oporbe HDZ-ova većina u Saboru donijela je jutros novi Zakon o radu. HNS, SDP, IDS i nezavisni zastupnik Dragutin Lesar iz bojkota su napustili veliku vijećnicu jer smatraju da je novi Zakon “antiradnički”.

Zakon je donesen sa 79 glasova odnosno samo dva više nego što je bilo potrebno i to samo zahvaljujući SDSS-u i manjinama. Prije samo dva dana upravo su oni prijetili kako zakon neće podržati ako se ne promjene odredbe koje reguliraju rad na određeno. Njihovim zahtjevima Vlada nije udovoljila no ipak su podržali Zakon i upravo su njihovi glasovi bili ključni kako bi mogao biti donesen.

SDSS i manjinci su podsjetimo tražili da se rad na određeno umjesto na 3 godine ograniči na jednu kao što je predlagao i oporbeni SDP, ali Vlada oko toga nije bila spremna popustiti.

Jedina izmjena koju su Banski dvori donijeli u zadnji čas je ona da trudnice ipak neće morati raditi noću, osim ako to same ne zatraže i to uz odobrenje liječnika. Stoga je oporba takav ustupak Vlade nazvala alibijem zbog kojeg su SDSS i manjinci na kraju dignuli ruku za Zakon.

- Ovaj amandman oko trudnica prihvaćen je samo radi mira u koaliciji kako bi se nekima koji su prije dva dana tvrdili da neće podržati zakon ipak omogućilo da glasaju za njega - naglasila je SDP-ovka Milanka Opačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:35