TEMELJI ANTIFAŠIZMA

PROSLAVA DANA USTANKA U SRBU Unatoč zabrani Keleminec najavio dolazak: 'Spreman sam na zatvor'

 Luka Gerlanc / Hanza Media

ZAGREB - Srpsko narodno vijeće (SNV) i Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABH) obilježit će danas u Srbu 75. obljetnicu antifašističkog ustanka, premda će svečanost pokušati omesti predsjednik Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP) Dražen Keleminec, kojemu prijeti uhićenje jer mu je sud zabranio da šest mjeseci dolazi u Srb, piše Novi list.

- Spreman sam na uhićenje i zatvor zbog demokracije. Jeste li ikad čuli da je u slobodnoj Hrvatskoj ikome izrečena šestomjesečna zabrana dolaska u neko mjesto zbog političkih stavova?! Dosta mi je više toga - kazao je Keleminec za Novi list.

U podnožju spomenika ustanku, pod kojim je AHSP od 8. do 17. srpnja držao šator želeći onemogućiti današnju proslavu, u podne će se okupiti poštovatelji antifašizma i pobornici razumijevanja hrvatskog i srpskog naroda, kako bi obilježili 75. obljetnicu pobune protiv ustaške vlasti od 27. srpnja 1941.

Na svečanosti će, uz ostale, govoriti bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik SABH-a Stjepan Mesić, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

'Sasvim je jasno da su partizani bili pokretači i glavna snaga ustanka, koji je bio jedini izlaz za srpsko stanovništvo Like, kojem je prijetilo potpuno fizičko uništenje. Unatoč nespornim zločinima koje su počinile četničke formacije i dio partizanskih snaga, ne može se osporiti činjenica da je ustanak u Srbu 27.7.1941. postavio temelje antifašističke borbe u Hrvatskoj', stoji u najavi skupa.

Te povijesne istine, međutim, odbija prihvatiti AHSP, čiji će pristaše dolaskom u Srb pokušati omesti skup, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:38