OPASNI OTPAD

Prosvjed u Zadru zbog 78 tona azbesta s Titovog Galeba: ‘Ovaj slučaj nam je otvorio oči!‘

‘Svjesni smo da se građani neće umiriti sve dok se azbestni otpad trajno ne pohrani na za to previđeno mjesto‘
Restauracija ”Galeba” u brodogradilištu Viktor Lenac
 Matija Djanjesic/Cropix

Stotinjak stanovnika naselja Sinjoretovo na istočnom ulazu u Zadar prosvjedovalo je u subotu zbog 78 tona azbesta s Titovog broda “Galeb” pohranjenih u skladište tvrtke Odlagalište sirovina, tražeći od grada da se oglasi o tom slučaju i da hitno makne opasni otpad iz njihova naselja.

image
Restauracija "Galeba" u brodogradilištu Viktor Lenac
Matija Djanjesic/Cropix

"Ovaj slučaj nam je otvorio oči jer dosad nismo znali čime se bavi tvrtka Odlagalište sirovina. Tražimo od Grada da se napravi prostorni plan i da odlagalište premjesti u neku od poslovnih zona. Ovdje nas živi više od 4000 i zato želimo da se opasni otpad makne iz našega dvorišta", kazao je Tomislav Stanić u ime Inicijative mladih.

O zahtjevima svojih sugrađana, oglasio se zadarski gradonačelnik Branko Dukić, u izjavi za HRT kazao je kako stanovnici Sinjoretova imaju pravo tražiti punu informaciju i zdrav okoliš te u tome imaju puno razumijevanje i potporu.

image
Restauracija "Galeba" u brodogradilištu Viktor Lenac
Matija Djanjesic/Cropix

"Kada god je u pitanju javno zdravlje, inzistiramo na učestalom nadzoru i transparentnosti pa tako i u ovom aktualnom pitanju skladištenja i zbrinjavanja azbestnog otpada. Javnost mora biti pravovremeno i u potpunosti upoznata kad su u pitanju ovako osjetljive stvari koje izazivaju zabrinutost građana", rekao je Dukić.

Objasnio je da Grad nema zakonske ovlasti provoditi inspekcijski nadzor, ali je dobio informacije o obavljenom nadzoru Državnog inspektorata "kojim nisu utvrđene nepravilnosti".

image
Restauracija "Galeba" u brodogradilištu Viktor Lenac
Matija Djanjesic/Cropix

"Svjesni smo da to neće umiriti građane sve dok se azbestni otpad trajno ne pohrani na za to previđeno mjesto izvan našega grada, a to očekujemo u najkraćem roku", kazao je gradonačelnik Dukić.

Zdravlje svih koji žive u Zadru je apsolutni prioritet, a to pokazuju i sami građani koji su svojim aktivnostima to još jednom jasno naglasili, naveo je Dukić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:40