POBUNA ZBOG PLOČA

PROSVJEDNICI TRAŽE MATIĆEVU OSTAVKU 'U Vukovaru se branila Hrvatska, u Zagrebu se brani Vukovar'

Najavljeno je i da će se tražiti izmjena postotka broja stanovnika nacionalne manjine koji toj nacionajnoj manjini garantiraju ustavna prava poput njihova pisma
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Ćirilica se ne smije u Vukovaru uvesti ni pod koju cijenu , Vukovar mora biti proglašen mjestom posebnog pijeteta , sve braniteljske i stradalničke udruge prekidaju svaku suradnju s aktualnom vlasti i traže neopozivu ostavku ministra branitelja Predraga Matića. Najvažniji su to zapisci sastanka Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga održane u četvrtak poslijepodne u Vukovaru.

Sastanak kojemu su nazočili predstavnici 95 udruga potrajao je duže od 3 sata, a osim već spomenutih zaključaka, osnovano je i koordinacijsko-operativno tijelo u kojemu se nalaze 44 člana predvođeni Tomislavom Josićem. To tijelo trebalo bi u danima koji slijede dogovoriti daljnje aktivnosti vezano za problematiku dvojezičnosti u Vukovaru.

- Uskoro ćemo u Zagrebu organizirati veliki svehrvatski skup pod nazivom 'U Vukovaru se branila Hrvatska, u Zagrebu se brani Vukovar'. Osim što se prekida suradnja s aktualnom vlasti, bojkotirat će se i svi državni protokoli, a ukoliko se nastavi provedbom ovog zakona i ne uvaže naši zahtjevi Vukovar će na dan sjećanja biti negostoljubiv za političare. Što se tiče ministra Matića, njegovu ostavku tražimo jer je svojim ponašanjem i izjavama narušio dostojanstvo branitelja i stradalnika domovinskog rata - rekao je Josić.

Također je najavljeno i da će se tražiti izmjena postotka broja stanovnika nacionalne manjine koji toj nacionajnoj manjini garantiraju ustavna prava poput njihova pisma.

Ukoliko Vlada bude ignorirala njihove zahtjeve branitelji će pokrenuti skupljanje potpisa za raspisivanje referanduma pod nazivom 'Proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta' te vraćanje u Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina senzusa od 50 posto njihovog prisustva na određenom području za ravnoopravno ostvarivanje tih prava.

Josić je izvijestio i kako je na sastanku osnovana Koalicija branitelja, stradalnika, hranitelja i molitelja koja će djelovati na rješavanju svih gorućih nacionalnih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:48