ZBOG DUGA NA SUDU

Protiv šefice Porezne uprave pokrenute četiri ovrhe. Duguje 173 tisuće kuna!

Za ovrhe na ime Nade Čavlović Smiljanec mediji su doznali iz anonimne predstavke naslovljene na premijera Zorana Milanovića. - Demantiram sve navode iz anonimne prijave - stoji u priopćenju Nade Čavlović Smiljanec
 Damjan Tadić/CROPIX

Protiv ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, čija je zadaća paziti da se obveze prema državi podmiruju na vrijeme, zbog dugovanja u dvije banke pokrenute su četiri ovrhe.

Nada Čavlović-Smiljanec nedavno je kao SDP-ov kadar imenovana za pomoćnicu ministra financija i ravnateljicu Porezne uprave. Zadaća je šefice Porezne uprave paziti da se obveze na vrijeme plaćaju, a prema službenim informacijama Općinskog suda u Virovitici zbog vlastitih je dugova završila na sudu.

Protiv nje su, stoji u službenom dopisu, pokrenuta čak četiri ovršna postupka, od kojih su dva pravomoćno dovršena. Ukupno je riječ o dugu od 173.052,49 kuna, a uključuje glavnicu, kamate, trošak ovršnog postupka i sudske pristojbe.

U jednom ovršnom postupku PBZ potražuje 37.978,11 kuna. Sud je rješenje o ovrsi donio 20.listopada 2011. godine, a postalo je pravomoćno 16. siječnja ove godine dakle 18 dana nakon što ju je Vlada Zorana Milanovića imenovala pomoćnicom ministra i šeficom Porezne uprave. U drugom je ovršnom postupku PBZ Card pokrenuo postupak radi naplate 57.695 kuna, a rješenje o ovrsi izdano je 28. listopada prošle godine te je 15. studenoga postalo pravomoćno.

Dva postupka koja su pravomoćno dovršena odnosila su se na naplatu 39.381,27 kuna na zahtjev Zagrebačke banke, odnosno za naplatu 37.998,11 kuna koje je od Nade Čavlović Smiljanec potraživao PBZ Card. - Svi su ti iznosi plaćeni, i to onda kad je trebalo - kazala je danas Nada Čavlović Smiljanec suočena s optužbama da je Općinski sud u Virovitici donio čak četiri pravomoćna rješenja o ovrsi njenih računa.

Za ovrhe na ime Nade Čavlović Smiljanec mediji su doznali iz anonimne predstavke naslovljene na premijera Zorana Milanovića. U njoj se navode četiri rješenja o ovrsi, kao i u priopćenju Općinskog suda u Virovitici, no iznosi i datumi pravomoćnosti se razlikuju. Nadalje, u anonimki se navodi i da je Nada Čavlović Smiljanec odbila preuzeti sudske spise kad su ih slali preporučenom poštom, te preko sudskog dostavljača na kućnu adresu. U predstavci koju potpisuju "zabrinuti građani i stranačke kolege", navodi se ukupno 149.427 kuna dugovanja, na što je priopćenjem reagirala osobno Nada Čavlović Smiljanec:

- Demantiram sve navode iz anonimne prijave. Sudski sporovi koje sam vodila vezano za kamatu na kreditnim karticama sa spomenutim bankama su završeni i sva dugovanja su po okončanju sporova i na vrijeme podmirena. Jedini sudski spor koji se trenutačno vodi jest spor oko obrtničkog kredita u kojem sam ja sudužnik, a moj suprug jamac, a koji se trenutno vodi pred Općinskim sudom u Virovitici. Naime, glavni dužnik, obrt bar Oko završio je u stečaju, a ja sam kao sudužnik podmirivala rate kredita do svibnja prošle godine. Kako ni na koji način suprug i ja nismo uspjeli mirno riješiti to pitanje, ono se rješava sudskim putem. Izražavam žaljenje što se na ovakav način pokušava skrenuti pozornost sa stvarnih problema o kojima sam javno govorila proteklih dana - stoji u priopćenju Nade Čavlović Smiljanec.

Podsjetimo, ravnateljica Porezne uprave, premda je u prošlom mandatu bila zastupnica SDP-a široj je javnosti postala poznata prije nekoliko dana kada je u Saboru optužila bivšu vlast da je porezne dugove pojedinim tvrtkama otpisivala na tajnim sjednicama. HDZ je sve demantirao, tvrdeći da se dugovi nisu i ne mogu otpisivati. Nakon toga, Nada Čavlović-Smiljanec rekla je da je "to rekla tek tako" te je zamilila novinare da o tome ne pišu.

Na kraju je i ministar financija Slavko Linić ustvrdio kako se ništa u Vladi nije radilo tajno niti protuzakonito , te da su svi o svemu sve znali, što je protumačeno kao demantij onoga što je rekla Čavlović-Smiljanec.

Lesar: Rekli su stručni, sposobni i lojalni. Kada zadovoljite ovaj treći kriterij, onda prva dva nisu bitna

Ta informacija o ovrhama ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec pojavila se u petak. Da i nije te informacije, mi smo već zatražili smjenu od ministra financija i to zbog njenih neodmjerenih i nekontroliranih izjava vezanih za opraštanje dugova, odnosno kamata - komentirala je danas predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Što se tiče njenih ovrha, to je - kazala je Jadranka Kosor - prije svega pitanje za Zorana Milanovića.

- Očekujem da to pitanje postavite njemu i da on odgovori i da reagira. Pretpostavljam i vjerujem da neće odgovoriti na način koji smo već vidjeli, a to je - "je li to tako?". Ako je to točno, mislim da je to još jedan primjer koji pokazuje da je ova Vlada isključivo politički kadrovirana, pokazuje jednu nepodnošljivu lakoću političkog kadroviranja - ustvrdila je Kosor te zaključila da, što se tiče gospođe, očekuje hitru reakciju i ministra i predsjednika Vlade jer "upravo on mora odgovoriti može li takva osoba ostati raditi u tako osjetljivom sustavu".

Dragutin Lesar, šef Hrvatskih Laburista tek je kratko prokomentirao: - Rekli su stručni, sposobni i lojalni. Kada zadovoljite ovaj treći kriterij, onda prva dva nisu bitna, i to je sad očito!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:24