TATJANA ŠIMAC BONAČIĆ

“Protivim se tome da me se kao ženu podvodi pod to da sam bila nečija: na izborima u Dubrovniku svi imaju puno veći uteg i repove od SDP-a”

Tatjana Šimac Bonačić (60), doktorica stomatologije i specijalistica pedodoncije na stomatološkoj poliklinici u Dubrovniku, kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu i dugogodišnja dogradonačelnica Andre Vlahušića, prvi put govori zašto se protivi političkom patrijarhatu
 Tonči Plazibat / CROPIX

Oštra borba na lokalnim izborima u svibnju očekuje se i u Dubrovniku, a tamo je SDP u utrku odlučio poslati Tatjanu Šimac Bonačić. Nekadašnja predsjednica dubrovačkog SDP-a, među ostalim, bila je i zastupnica u Saboru te godinama zamjenica HNS-ova Andre Vlahušića čija je moguća kandidatura još upitna jer se u njegovu slučaju čeka odluka Ustavnog suda. No, ako i padne tzv. lex Vlahušić te HNS-ovac uđe u utrku, SDP nema namjeru odustati od svoje kandidatkinje koja u kampanju ide sa sloganom “Grad za nas”.

Što su danas prioriteti u Dubrovniku?

- Kampanju za gradonačelnicu Dubrovnika posvetit ću najvećem strateškom problemu Dubrovnika koji postaje problem njegove budućnosti - došlo je do pretjerane eksploatacije grada, dolazi i do devastacije i netko tome mora reći - dosta. Bogata povijest ostavila nam je taj grad za nas i naše su generacije dužne sačuvati ga i za nas i za one što dolaze nakon nas. Zato se moja kampanja tako i zove, “Grad za nas”. Dubrovnik, grad opasan zidinama, došao je do zida. Struka, arhitekti, urbanisti, konzervatori i građani, pitaju - hoćemo li sačuvati Dubrovnik od pretjerane eksploatacije, i filmske i kruzerske? Jesmo li svjesni na koje sve načine ugrožavamo povijesnu jezgru? Koliku štetu Gradu čini prevelik broj turista, prevelik broj restorana? Znamo li kolika se količina ulja iz restorana izlijeva u more bez pročišćavanja? Povijesna jezgra leži na kanalizaciji još iz vremena Dubrovačke Republike. Ako to nedajbože prsne zbog prevelika opterećenja, tko zna kakva nesaglediva šteta može nastati za Grad. S brojem kruzerskih turista smo pretjerali i na to nas već upozorava i UNESCO. Nakon ukidanja detaljnog urbanističkog plana još davnih devedesetih godina, pretvorili smo renesansni Dubrovnik u grad 80-ak suvenirnica s uvoznim suvenirima, fastfoodovima i sladoredarnicama, s tek jednom knjižarom na toliki ugostiteljski omjer na Stradunu. To su prioriteti, ispraviti sve što je pošlo krivo. Zato je prvo što ću provesti kao gradonačelnica izrada i donošenje novog Pravilnika o komercijalnom korištenju javnih površina u povijesnoj jezgri i kontaktnom području. Velika su mi očekivanja i od plana upravljanja povijesnom jezgrom koji je u izradi i sigurna sam da će dovesti do reda.

Zar Pravilnik i do sada nije regulirao korištenje javnih površina?

- Nedovoljno dobro jer Pravilnik ostavlja prevelike ovlasti gradonačelniku u samovoljnom odlučivanju o eksploataciji ove svjetske baštine koju predstavlja Dubrovnik. Nije tolike ovlasti imao ni dubrovački knez, nego su ga kontrolirala tri vijeća. Kao buduća gradonačelnica, u onom dijelu koji se tiče baštine, želim sa stručnim timovima upravljati gradom, dakle, s arhitektima, urbanistima, povjesničarima umjetnosti i konzervatorima kao prvim suradnicima. Nije se ova pošast pretjerane eksploatacije baštine dogodila samo Dubrovniku, jer slično je prošla i Barcelona, ali su to počeli rješavati. Mladi stanovnici Dubrovnika ne mogu kupiti stan zbog enormno visokih cijena nekretnina, a sve je teže, gotovo nemoguće, naći i podstanarstvo, jer se sve iznajmljuje turistima. Grad mora pronaći rješenje za taj problem jer će mu mladi stanovnici odseliti. Zato je drugo čega ću se uhvatiti rješavanje pitanja stanova za mlade. Ne mogu mladi stanovnici biti otjerani iz Dubrovnika zbog turista i ne može tražena i profitabilna struka u Gradu biti vezana samo uz iznajmljivanje apartmana i vođenje restorana. Mladi koji su se obrazovali za neka druga zanimanja odlazit će iz Dubrovnika ili će svoju struku staviti u drugi plan i postati rentijeri. Ne niječem Dubrovnik kao turistički grad, ali ni turizam ni grad nisu tek ponuda noćenja i brze prehrane. Održivi turizam ostavit će ovdje i ugostitelje, i hotelijere, i sve nas i grad.

Koje su još glavne stavke u vašem programu?

- I naši stariji sugrađani također su među prioritetima. U proteklom mandatu kao dogradonačelnica bila sam zadužena za društvene djelatnosti i sa svojim suradnicima riješila sam pitanje vrtića. Dubrovnik je grad bez liste čekanja djece na upis u vrtiće. Realno gledajući, sad je na redu 420 naših starijih sugrađana koji čekaju na dom umirovljenika već godinama. U rješavanju toga pitanja partneri bi trebali biti i županija i država, koja ima mrežu domova. Ali naši stariji sugrađani koji čekaju na dom i ne moraju znati tko bi što trebao raditi. Grad treba osigurati potrebne usluge. Bitno je prema standardima EU uspostaviti i uslugu tzv. dnevnog boravka koja bi podizala kvalitetu života starije populacije, olakšavala i njima i obiteljima prilagodbu na treću životnu dob. Starije osobe tamo bi boravile dio dana, dok su njihove obitelji na poslu, družili se, a kasnije bi se opet vraćali doma. Svakako treba razmotriti i potrebu novog objekta doma umirovljenika i postaviti ga na listu prioriteta. Također je bitno ponovo otvoriti rješavanje starih infrastrukturnih projekata koji su zapeli, i čije značenje za Dubrovnik treba razmotriti i s međunarodnim stručnjacima, kao i njihov utjecaj na okoliš. To je golf na Srđu, pitanje terminala u gruškoj luci, pitanje kvalitete vode, rješavanje prometnih gužvi u gradu. Smatram iznimno važnim jačanje gradskih kotara. Građani zavređuju imati životni red u svojim kotarima, imaju pravo na sređen život u dobrom susjedstvu, a to se odnosi i na rješavanje pitanja parkinga tamo gdje žive.

Poručili ste da ćete biti drugačiji. Što ćete drugačije raditi od dosadašnjeg gradonačelnika, HNS-ova Andre Vlahušića?

- SDP će se sa mnom kao kandidatkinjom natjecati s konceptom dobrog društva i konceptom dobroga grada. Došli smo do pitanja novog koncepta upravljanja gradom. Gradska vlast u kojoj sam sudjelovala kao zamjenica neupitno je donijela novac i stavljala ga u prvi plan. Tim novcem riješili smo niz važnih problema, kao npr. u dijelu koji sam radila, riješeno je pitanje vrtića, besplatni udžbenici, projekti u školstvu, imali smo odlične socijalne programe subvencioniranog podstanarstva i dodatka umirovljenicima itd., ali smo puneći proračun od turizma i investicija s gomilanjem novca dobili i spomenute nove probleme - koji su nam postali novi izazov. Ako postanemo samo turistička destinacija u potpunosti podređena turistima, onda će se naši mladi sugrađani odseliti, otići će naši profesori, umjetnici, mladi znanstvenici, pedagozi, psiholozi, učitelji, ni postolara neće biti jer će se više isplatiti rentati prostor za sendvič bar, i kad svi oni odu, onda više nećemo biti grad. Zato grad ne vidim kao tvrtku, a gradonačelnik nije menadžer koji ide samo za profitom. Gradonačelnik organizira grad. Grad vidim kao društvo s misijom, gdje gradonačelnica zajedno s lokalnom zajednicom traži dobra životna rješenja za grad i sve nas. To je drugačije upravljanje gradom. Iz mojeg kuta gledanja drugačije upravljanje gradom znači i socijaldemokratski socijalno i solidarno, odgovorno upravljanje gradom. To mora biti otvoreno upravljanje, računi gradske uprave moraju biti online u realnom vremenu na uvidu građanima. Ne može se onda dogoditi podmetanje potpisanih računa uz tvrdnje da se nije znalo što se potpisuje, a riječ je o novcu iz gradske blagajne. Moj posao kao gradonačelnice je da uspostavim transparentan sustav trošenja novca. Namjeravam uvesti otvorene podatke tako da se svi zapisnici, računi, ugovori, izvještaji, moraju automatski stavljati na internet. Ako će se građani opredijeliti za to da su radije umreženi s moćnicima, onda trebaju osvijestiti da tu mrežu čini tek mali udio ljudi, a da su onda svi ostali izvisili i ostali bez pripadajućeg dijela kolača. Istina je da u Dubrovniku svi mogu imati posao i dobro živjeti, ako uspostavimo takav grad dobar za sve. Radi takvog grada otvorena sam za mogućnost da jednog nezavisnog zamjenika ili zamjenicu dobijemo s nezavisne liste građana. Nije zadatak vlasti ili kandidata obećati posao pojedincima i pristašama, nego pripremiti bolje uvjete za dobivanje boljih životnih i poslovnih prilika za većinu građana.

Godinama ste bili Vlahušićeva zamjenica. Zašto neki od dubrovačkih problema nisu bili riješeni i ranije? Koliko ste utjecaja imali kao dogradonačelnica?

- Nisam bila “njegova zamjenica”, tj. nisam bila “Androva zamjenica”. Upravljanje gradom se ne može svoditi na odnos dvoje ljudi. Protivim se tome da me se kao ženu, kao političarku, podvodi pod to da sam bila “nečija”. To je politički patrijarhat. Bila sam SDP-ova dogradonačelnica. Gradska vlast u Dubrovniku formirana je na temelju koalicijskog sporazuma SDP-a i HNS-a i drugih stranaka. U skladu sa zakonom gradonačelnik donosi odluke. Moj resor kao dogradonačelnice, koji također dodjeljuje gradonačelnik, bio je u društvenim djelatnostima. U prvom mandatu bila sam volonter zamjenik jer sam bila zastupnica u Hrvatskom saboru. U posljednje dvije godine radila sam kao profesionalac i za taj posao mogu mirno i zadovoljno reći da sam ga odradila vrlo dobro.

Je li između vas i Vlahušića bilo sukoba dok ste surađivali?

- Bilo je izdvojenih mišljenja, ali znalo se tko donosi odluke. Primjera odnosa čelnog čovjeka grada i zamjenika ima raznih od grada do grada. Ovisi jesmo li timski igrači ili mislimo da znamo najbolje. Pa, eto, oko golfa na Srđu se nismo potukli, ali sam jedino ja od svih iz tzv. Dubrovačkog dogovora imala izdvojeno mišljenje. U trenutku kada su svi moji politički istomišljenici glasali “za”, moje “suzdržano” je bio hrabar istup - jer svi smo na uvid dobili istu dokumentaciju, svima su investitori punili glavu svojim argumentima, ali mene je neki unutrašnji moral, intuicija spriječila da povjerujem serviranom mišljenju i tražila sam da se dopusti stručnjacima, a ne politici - da još argumentira o tome projektu i da se razmisli. Ni do danas nisam dobila odgovore na pitanja oko spornih dijelova projekta golfa za grad.

Oko Vlahušića se još čeka odluka Ustavnog suda. Što ako padne tzv. lex Vlahušić i on se ponovno bude mogao kandidirati? Postoji li mogućnost da SDP odustane od vas kao kandidata i podrži Vlahušića?

- Ako se gospodin Vlahušić kandidira, imat ćemo na lokalnim izborima samo još jednog kandidata za gradonačelnika Dubrovnika iz redova HNS-a. Ne povlačim se. SDP stoji čvrsto iza mene. Nema nepobjedivih.

U Dubrovniku će biti oštra borba, HDZ s Matom Frankovićem po svaku cijenu želi osvojiti grad, tu je Maro Kristić ispred Mosta, još je upitna kandidatura Vlahušića. Kakve su šanse SDP-a?

- Na ovim lokalnim izborima u Dubrovniku svi imaju puno veći uteg i repove nego SDP. Vidjeli ste iz više primjera da se SDP ne bavi vremenski dugo optužnicama ili pravosudnim presudama, našim je članovima jasno stavljeno do znanja da je bilo kakva javna dužnost nespojiva s optužnicama za kaznena djela. Proći ću u drugi krug, a s kolegama iz HNS-a uvijek mogu dobro surađivati.

U kuloarima se govori o sukobima više struja u dubrovačkom SDP-u, kojem ste ranije bili na čelu. Imate li potporu cijelog gradskog ogranka?

- Gradski odbor i predsjednik Gradske organizacije dali su mi potporu, a ovih ćemo se dana zajedno obratiti članstvu i krenuti u jačanje SDP-a u Dubrovniku i moje kampanje, kandidatkinje SDP-a za gradonačelnicu Dubrovnika. Zajedno možemo pobijediti HDZ.

SDP u Dalmaciji u izbornu utrku za ključne gradove šalje žene - vi ste kandidat u Dubrovniku, Sabina Glasovac u Zadru, Aida Batarelo u Splitu. Je li to bilo planski ili slučajno?

- U gotovo cijeloj Dalmaciji i na otocima kandidatkinje SDP-a su žene. I u Konavlima kandidatkinja je moja kolegica iz SDP-a Anita Ruso Glasnović. Slučajno se baš žene ne boje prihvatiti izazova tamo gdje je najteže izboriti se za dobar rezultat. Ne boje se, ne odustaju, idu naprijed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:10