MUŠKI TERITORIJ

PRVA HRVATSKA NEUROKIRURGICA Doktorirala marljiva 33-godišnja liječnica Nikolina Sesar

Hrvatska je jučer dobila prvu ženu neurokirurga, 33-godišnju doktoricu Nikolinu Sesar koja trenutno radi u KBC-u Sestre milosrdnice. Doktorat je kruna njezina obrazovanja i neurokirurških znanja koja je tesala od Turske i Afrike do Brazila.

- Zahvala sam doktoru Krešimiru Rotimu jer je prije sedam godina prepoznao moju vrijednost i pomogao mi da dođem ovdje gdje sam sada. Ostajem raditi u KBC-u Sestre milosrdnice jer su me kolege izgradili i dio su mog uspjeha - otkrila je svoje planove prva neurokirurgica netom nakon promocije.

Operirala je u nekim od najelitnijih svjetskih klinika poput INI-ja u Hanoveru, Sveučilišne bolnice u Padovi i Sveučilišne bolnice u Caenu u Francuskoj, gdje je provela godinu dana obuke na osobni poziv svjetski poznate neurokirurginje prof. Evelyn Emery. Nikolina je i jedna od rijetkih privilegiranih hrvatskih liječnika koji su prošli sva četiri EANS-ova tečaja, tj. tečaja Udruženja svih neurokirurških društava u Europi.

Njena sestra blizanka Ana prisjeća se kako je Nikolina odmalena pokazivala izuzetne rezultate u svim disciplinama kojih se primila. Rođena je u Zadru, a Medicinski fakultet u Zagrebu završila je 2006. godine s impresivnim prosjekom 4,1.

Uz znanstvenu, Nikolina razvija i svoju društvenu stranu. Osim što redovito izlaže svoja ekspresionistička ulja na platnu, tečno govori engleski, francuski, španjolski i portugalski jezik.

Položila je i ispit za liječnika hrvatskog ronilačkog saveza te je proputovala svijet.

Nameće se pitanje zašto je Hrvatska morala čekati 2016. godinu da bi dobila prvu ženu neurokirurgicu. Stručnjaci su zaključili da se rizičnost ovog posla mnogim mladim ženama čini kao prevelik zalogaj u karijeri budući da su neurokiruške operacije nepredvidive, a često traju dulje od očekivanog, kako je u intervjuu za Jutarnji list svojedobno objasnio ugledni neurokirurg Josip Paladino.

- Željno očekujem da specijalistički ispit polože i druge mlade žene da bih uskoro mogla operirati rame uz rame sa svojim kolegicama koje su se, kao i ja, odvažile kročiti na muški teritorij neurokirurgije - rekla je doktorica Nikolina Sesar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:11