NOVI PODACI

PRVA SLUŽBENA POVIJEST BRITANSKE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE OTKRILA Tito je 1948. tražio azil u Švicarskoj?

Josip Broz Tito 1948. godine zatražio je azil od švicarskih vlasti. Bilo je to u vrijeme sukoba sa Staljinom kada se sovjetska invazija na Jugoslaviju smatrala vrlo mogućim scenarijem, piše britanski povjesničar Keith Jeffrey u svojoj knjizi “MI6 Povijest tajne obavještajne službe 1909-1949.”

To je prva službena povijest britanske obavještajne službe, velika knjiga od gotovo 800 stranica napisanih na temelju intervjua i dokumenata MI6-a, koja završava na samome početku Hladnoga rata. Keith Jeffrey susretao se sa značajnim ograničenjima dok je pisao knjigu, od činjenice da su mnogi ključni obavještajni dokumenti uništeni do neizbježnih političkih dvojbi oko toga treba li uvrstiti neke detalje, na primjer treba li otkriti imena davno umirovljenih agenata koji u vrijeme dok su bili aktivni nisu bili otkriveni. Njihovh identitet je zaštićen.

Među tajnim agentima koji su radili za MI6 ima i nekoliko Jugoslavena a dvije strane govore o Draži Mihajloviću i Josipu Brozu Titu i njihovu odnosu sa Nijemcima i saveznicima. Knjiga “MI6 Povijest tajne obavještajne službe 1909-1949.” u Velikoj Britaniji je objavljena još 2010 i izazvala je golem interes, detalj o Titu otkriven je kad je nedavno prevedena za srpsko izdanje pa su je beogradski povjesničari i recenzenti detaljno pročitali.

Promocija je održana u četvrtak u Beogradu i otpravnik poslova Ambasade Velike Britanije u Srbiji David McFarlane u uvodnom je govoru naglasio kako je srpsko izdanje tek treće izdanje knjige izvan Velike Britanije, a opisao ju je citirajući jednog britanskog povjesničara suvremene politike i bivšeg ministra unutarnjih poslova koji je rekao:

"Jeffrey nije napisao lošu knjigu, izradio je veoma dobru knjigu. Njegova velika zasluga je što je tajnu obavještajnu službu Velike Britanije i njene agente vratio u povijest Britanije u periodu Drugog svjetskog rata. Knjiga je puna raznih epizoda i ličnosti, ali autor nije podlegao avanturizmu". Otpravnik poslova McFarlane naglasio je kako ograničenja s kojima se susretao nisu ugrozila kvalitetu Jeffreyeva rada. Događajima u Jugoslaviji u knjizi nije posvećena posebna pažnja jer se povjesničar Keith Jeffrey bavio ponajprije okolnostima i detaljima osnivanja službe MI6 i njezinim unutarnjim mehanizmima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:20