EKSKLUZIVNO

PRVA VELIKA INVESTICIJA U HRVATSKOJ Samsung i Daewoo daju milijardu eura za Plomin

U HEP-u ne žele otkriti tko su sve ponuđači, ali dobro obaviješteni izvori uz Korejce spominju i Japance
 Boris Kovačev/CROPIX

Nakon dvije godine mukotrpnih razgovora i pregovora dobili smo tri obvezujuće ponude za izgradnju trećeg bloka Termoelektrane Plomin. To je za nas veliki uspjeh jer je riječ o iznimno kompliciranom i zahtjevnom postupku - doznajemo u Upravi Hrvatske elektroprivrede (HEP) dva dana nakon što je objavljeno da su za TE Plomin C stigle tri obvezujuće ponude.

U HEP-u ne žele otkriti imena ponuđača zbog toga što ponuđači među sobom ne znaju tko im je konkurencija, ali i zbog pravila samog natječaja. No, nagađa se da su ponude dala tri konzorcija - južnokorejski Daewoo sa svojim partnerima, južnokorejski Samsung i talijanski Edison te japanski Marubeni s francuskim Alstomom.

Vrdoljakova najava

Ponude Samsunga i Marubenija za Plomin nedavno je najavio i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Bez obzira na to s kojim će se konzorcijem u konačnici potpisati ugovor, ovo će biti najveća dalekoistočna investicija u Hrvatsku u njenoj povijesti. Naime, procjenjuje se da će investicija u Plomin C iznositi imeđu 800 milijuna i milijardu eura.

U HEP-u posebno naglašavaju da je riječ o direktnoj investiciji u Hrvatsku bez ikakvih jamstava države ili HEP-a. - Mi nikad ne bismo mogli sami investirati u ovakav projekt, a partner u ovom projektu će dug konsolidirati u svoju bilancu, što je za nas izuzetno važno - naglašavaju u HEP-u.

Američki savjeti

S obzirom na kompliciranost procesa, HEP je za ovaj postupak angažirao dvije poznate američke konzultantske tvrtke Hunton & Williams i Booz.

U sljedećih mjesec dana u HEP-u će preliminarno pregledati opsežne ponude konzorcija kako bi utvrdili odgovaraju li uvjetima natječaja i nakon toga će objaviti njihova imena. Potom slijede četiri mjeseca detaljnih analiza ponuda i objava partnera s kojim će se pregovarati o konačnom ugovoru. No, istovremeno neće biti odbačene ponude druga dva konzorcija.

Ako pregovori s odabranim ponuđačem ne urode plodom, krenut će se u razgovore s drugorangiranim. Sve u svemu, potpisivanje ugovora očekuje se krajem ove godine, a određeni radovi mogli bi početi sljedeće godine i trajati od 4 do 4,5 godine.

HEP će zajedno s izabranim konzorcijem osnovati zajedničku tvrtku koja će upravljati cijelim projektom te će nakon puštanja u rad trećeg bloka njime 20 godina zajednički upravljati. U tu zajedničku tvrtku HEP će uložiti 50 posto equityja. Najvjerojatnije kroz zemljište.

Treći blok za budućnost

U trećem bloku snage 500 MW godišnje će se proizvoditi od 3,5 do 4 TW sati električne energije. HEP je obavezan polovicu te struje kupiti za svoje potrebe, a ostatak će zajednička tvrtka prodavati na tržištu. - Činjenica da imaju sigurno tržište za 50 posto proizvedene energije sigurno je jedan od važnijih razloga interesa ulagača u ovaj projekt - smatraju u HEP-u. Po kojoj će cijeni HEP kupovati električnu energiju od ove tvrtke tek se mora dogovoriti.

Pripremu projekta pratile su brojne tužbe organizacija zelenih i Istarske županije. Kako doznajemo, tužba Zelene akcije na okolišnu dozvolu nedavno je pala na Ustavnom sudu, a na riječkom Upravnom sudu je još žalba Istarske županije na jednu od lokacijskih dozvola. No, u HEP-u smatraju da će to biti pozitivno riješeno za njih.

MLADEN PLEŠE Napokon dolazi strani kapital

Ako se potvrdi da su južnokorejske tvrtke Samsung i Daewoo te japanska kompanija Marubeni dale obvezujuće ponude za gradnju termoelektrane Plomin 3, to bi moglo označiti početak novog razdoblja u razvoju hrvatskoga gospodarstva. Ali i u ekonomskim odnosima Hrvatske i svijeta, posebice suradnje s dinamičnim azijskim gospodarstvima. Riječ je, naime, o tvrtkama koje izvode projekte po cijelom svijetu, a Samsung je sigurno najveća kompanija koja je do sada pokazala interes za posao u Hrvatskoj.

Dovoljno je samo spomenuti da Samsung ima 427.000 zaposlenih, da je 2012. ostvario prihod od 268,8 milijardi dolara, da je imao profit od 30,1 milijardu dolara.

Premda je Samsung najpoznatiji po proizvodnji mobitela, televizora, kućanskih aparata, kompjutora, Samsung Engineering, koji se kandidirao za posao u Hrvatskoj, također je respektabilna kompanija: ima 8300 zaposlenih i godišnji prihod od 8,4 milijarde dolara te gradi elektrane u Kazahstanu, Maroku, Saudijskoj Arabiji...

Dolazak takvih svjetskih giganata napokon bi otvorio vrata ulasku značajnijeg stranog kapitala: samo prošle godine južnokorejske su tvrtke investirale u inozemstvo 16,4 milijarde dolara. Ako, dakle, kompanije poput Samsunga ili Daewooa dobiju posao u gradnji Plomina 3, one će, sasvim sigurno, preuzeti obvezu da dio svoga golemog kapitala te tehnoloških dostignuća ulože i u razvoj Hrvatske. ( Mladen Pleše)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:02