JASNA PORUKA

PRVI DUHANSKI PROIZVODI SA SLIKAMA POSLJEDICA PUŠENJA U PRODAJI Upozoravajuće slike u RH stigle prije zakona

Iako kasnimo s donošenjem zakona, proizvođači duhana su se već prilagodili pravilima koja će vrijediti od 1. srpnja
 Dragan Matic / HANZA MEDIA

Šokantne fotografije posljedica raka grla koje može uzrokovati pušenje, žene koja iskašljava krv ili novorođenčadi u kritičnom stanju pojavile su se i na duhanskim proizvodima u Hrvatskoj. Iako zakon koji će takve fotografije učiniti obaveznim na svim kutijama cigareta i paketićima duhana u Hrvatskoj još nije stupio na snagu, pakiranja duhana za motanje nekih proizvođača na hrvatskim kioscima već se prodaju oblijepljena takvim fotografijama.

- Neovisno o tome što domaći zakon još ne obvezuje na takva pakiranja, samo je pitanje dana kada će on biti donesen, s obzirom na to da su spomenuta upozorenja definirana EU direktivom. Svi se proizvođači stoga već pripremaju i usklađuju prema zahtjevima kako bi pravodobno odgovorili na zadnji rok koji ostaje 20. svibnja 2017. - kažu nam neslužbeno predstavnici duhanske industrije.

Pravila EU

Direktiva EU o duhanskim proizvodima, koja, među ostalim, propisuje da 65 posto prednje i stražnje strane kutije cigareta ili pakiranja duhana mora zauzimati fotografija mogućih posljedica te pisano upozorenje o štetnosti pušenja, trebala se u svim državama EU početi primjenjivati 20. svibnja ove godine. Međutim, većina zemalja članica - među njima i Hrvatska - do tog roka nije unijela odredbe iz Direktive u nacionalno zakonodavstvo.

Veliki proizvođači duhana te Poljska uz potporu Rumunjske pokrenuli su tri spora u kojima su pred Sudom Europske unije u Luksemburgu pokušali osporiti direktivu, no tužbe su odbijene početkom svibnja ove godine, dakle dva tjedna prije stupanja Direktive na snagu.

Proizvođači nemaju izbora

Proizvođači stoga od svibnja ove godine znaju da je primjena direktive neupitna te su, sukladno tome, počeli s proizvodnjom cigareta i duhana sukladno novim pravilima, svjesni da stara pakiranja - koja nemaju fotografije već samo natpis o štetnosti pušenja - nakon donošenja Zakona neće smjeti prodavati.

Za pretpostaviti je da su neki od njih već prodali zalihe u starim pakiranjima bez fotografija te su stoga počeli na tržište stavljati pripremljene proizvode usuglašene s direktivom, iako domaći zakon još nije donesen. On će, kako je najavio ministar zdravstva Milan Kujundžić, uskoro u proceduru, a bit će izglasan do kraja godine. Zakon je pripremila još bivša Vlada, no zbog krize vlasti i pada Vlade nije bio izglasan.

Kao zadnji rok u kojem sva stara pakiranja moraju biti povučena iz prodaje sa svih tržišta EU određen je 20. svibnja 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 10:14