PARTNERSKA SKRB

PRVI HRVAT S DVIJE MAME U Zagrebu majčina lezbijska partnerica dobila skrbništvo nad djetetom: 'Veliki dan za sve'

Partnerska skrb istovjetna je roditeljskom posvojenju, ali bez zasnivanja srodstva i upisuje se u posebnu rubriku u rodnom listu

Prvi put nakon donošenja Zakona o životnom partnerstvu lani u srpnju, u Hrvatskoj je odobren zahtjev o partnerskoj skrbi, doznaje crol.hr.

Riječ je o lezbijskom paru iz Zagreba, a u ostvarenju prava pomogle su im odvjetnice udruženja Zagreb Pride.

- Jako smo sretni što se Zakon o životnom partnerstvu uredno implementira, pa očekujemo još novih rješenja o partnerskoj skrbi do kraja godine. Ukoliko netko od parova želi pravnu pomoć i zastupanje neka nam se javi. Majkama i njihovom djetetu želimo sve najbolje. Ovo je veliki dan za sve nas. Sada stvari moraju ići samo naprijed, do pune jednakosti, kazao je za crol.hr Marko Jurčić iz Zagreb Pridea.

Zagreb Pride čestitao je paru na svom Facebook profilu. 'Iskrene čestitke dvjema majkama i njihovom djetetu', napisali su.

U Hrvatskoj je podnesen još jedan zahtjev o partnerskoj skrbi koji čeka odobrenje, također se radi o lezbijskom paru.

Partnerska skrb istovjetna je roditeljskom posvojenju, ali bez zasnivanja srodstva i upisuje se u posebnu rubriku u rodnom listu. Zahtjev se podnosi sudu, a sud zatim od Centra za socijalnu skrb zatraži da procijeni obiteljske okolnosti i tada donosi odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:16