SLIM & FIT

'PRVI MJESEC BIO JE PAKLEN, NO ONDA SU DOŠLI REZULTATI' U poliklinici Aviva predstavljen Centar za regulaciju tjelesne težine

 Tomislav Krišto / CROPIX

U zagrebačkoj poliklinici Aviva u Nemetovoj ulici danas je predstavljen Centar za regulaciju tjelesne težine. U sklopu centra stručni liječnički tim napravio je program koji su nazvali Slim&Fit, a program pruža cjelovita rješenja za očuvanje zdravlja, tjelesne kondicije i zdravog izgleda. Kroz takav program kilogrami se ne gube preko noći niti pacijenti piju čudotvorne napitke od kojih će im se kilogrami istopiti.

- U našem centru za regulaciju tjelesne težine nema mjesta obećanjima o brzom mršavljenu jer ona uvijek zavaraju, a pacijent prikupi više kilograma nego što je izgubio - objasnila je Vida Demarin, medicinska ravnateljica Poliklinike Aviva.

Program Slim&Fit predstavila je Mirela Marić, voditeljica Centra za regulaciju težine. Magistra nutricionizma kazala je kako Slim&Fit program obuhvaća pregled fizijatra i internistički program, labaratorijske pretrage, nutricionističko i psihologijsko savjetovanje te obradu. Nakon toga pacijentima je na raspolaganju kineziološko savjetovanje poslije kojeg se izrađuje individualni program tjelesne aktivnosti. Pacijent zatim dobije individualni program prehrane te tjelesne aktivnosti obavlja u medicinskom fitnes centru Poliklinike. Rezultati do sada nisu izostajali, niti jedan pacijent nije odustao od programa, ali individualno je koliko će netko izgubiti kilograma.

- Najvažnije je odustati od nerealnog cilja mršavljenja, jer je 5 postotna redukcija tjelesne težine zapravo izvrstan početak. Svi koji uspješno izgube 5 posto tjelesne mase u prva tri mjeseca, često gube do 10 posto težine u sljedećih nekoliko mjeseci - rekla je Marić.

Nutricionistica je na predstavljanje programa pozvala i vlastitog pacijenta, Krunoslava Kovača koji je uz Slim&Fit uspio izgubiti čak 50 kilograma koje nije naknadno dobio.

- Bilo je teško. Prvih mjesec je pakleni mjesec koji se jednostavno mora izdržati. No, treba posložiti neke stvari u glavi i imati podršku. Također, čim se vide prvi rezultati odmah dolazi i dodatna motivacija koja tjera dalje - kaže Krunoslav.

Tijekom trajanja programa Krunoslav je vježbao tri puta tjedno u medicinskom fitnes centru, a kasnije čak i do pet puta tjedno. Danas svoju težinu također održava u poliklinici.

Voditeljica Centra za regulaciju težine upozorila je na to da je pretilost kronična bolest 21. stoljeća te jedan od najvećih zdravstvenih problema u svijetu, ali i Hrvatskoj. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2005. u svijetu je približno 1,6 milijardi prekomjerno teških odraslih osoba od čega je 400 milijuna pretilih, te preko 20 milijuna prekomjerno teške djece mlađe od 5 godina. U Hrvatskoj prekomjeru tjelesnu težinu ima čak 64,1 posto muškaraca i 51,9 posto žena. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa kako će do 2015. u svijetu biti 2,3 milijarde prekomjerno teških osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:11