TRIJUMVIRAT

PRVI PUT OD 2000. HDZ DRŽI SVE KLJUČNE FUNKCIJE Predsjednica, premijer i šef Sabora počeli su karijere u isto vrijeme, u istom uredu, na istom katu...

Gordan Jandroković, Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković
 HANZA MEDIA

Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković započeli su diplomatsku karijeru gotovo u isto vrijeme, na istom katu u Ministarstvu vanjskih poslova na Zrinjevcu.

Bili su Tuđmanove “mlade snage” u diplomaciji koje je okupio tadašnji šef diplomacije dr. Mate Granić, a uz troje trenutačno politički najmoćnijih ljudi u zemlji na Zrinjevcu su u drugoj polovici devedesetih karijeru počeli i Zoran Milanović, Igor Pokaz, Joško Klisović, Andro Krstulović Opara, Pjer Šimunović.

Zvali su ih i dream team, svi su bili izuzetno ambiciozni, a imali su i dobre učitelje među kojima je bio i Ivan Šimonović, bivši hrvatski ministar pravosuđa koji je vrhunac diplomatske karijere doživio kada je 3. svibnja 2010. izabran je za pomoćnika Glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona zaduženog za područje ljudskih prava.

Poslije je svatko otišao na svoju stranu, Gordan Jandroković je zamijenio Kolindu Grabar-Kitarović na čelu MVP-a, Andrej Plenković se na poziv Jandrokovića vratio iz diplomatske službe u inozemstvu u Hrvatsku, a Grabar-Kitarović je iz rezidencije hrvatske veleposlanice u Washingtonu otišla za pomoćnicu glavnog tajnika NATO-a.

Sada, opet kao u stara vremena, svi su na okupu, predsjednica na Pantovčaku, premijer u Banskim dvorima, a šef parlamenta na Markovu trgu. Osim toga, ovo je prvi put nakon 2000. godine i predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Stipe Mesić, da HDZ ima svoje ljude na sve tri predsjedničke funkcije u državi: predsjednicu džrave, predsjednika Vlade, i predsjednika Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:56