NOVI ŽIVOT POSRNULOG DIVA

PRVI PUT USPJELA NAGODBA VELIKE TVRTKE Varteks je izborio novu šansu za opstanak

Novac će se uložiti u isplatu zaostalih plaća, otpremnina i proizvodnju
Varazdin, 251113.U kompaniji Varteks odrzana je konferencija za novinare na kojoj je objavljeno da je potpisan sporazum sa bankama, te da je Varteks dobio 10 milijuna eura kredita od poslovnih banaka.Na fotografiji: Zoran Koscec, predsjednik Uprave Varteksa.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / Cropix

Varaždinskoj kompaniji Varteks udahnut je novi život i ta će, još uvijek najveća hrvatska tekstilna kompanija, s nešto manje od 2000 radnika, u budućnosti puno lakše poslovati.

Potpisivanjem Sporazuma o uređenju odnosa s razlučnim vjerovnicima uspješno je završena i posljednja faza pravomoćne predstečajne nagodbe s vjerovnicima, a Varteksu će u sljedećih nekoliko dana HBOR i Zaba isplatiti kredit u iznosu od 10 milijuna eura za nastavak proizvodnje.

- Ovim sporazumom smo i konsolidirali kompletan postojeći dug tvrtke koji se proteže kroz posljednjih tridesetak godina - ističe predsjednik Uprave Varteksa Zoran Košćec. Dodaje da dobivanje kredita ne znači da će Varteks automatski dobro poslovati.

- Varteksov proces poslovanja nije takav i nemoguće ga je provesti da danas dođe kredit, a da je sutra pozitiva i plus. Proces do operativne dobiti, koju je Varteks i imao prije početka gospodarske krize, trajat će nešto više od godinu dana, kao što je uostalom i navedeno u predstečajnoj nagodbi - naglasio je Košćec.

Dio sredstava kredita namijenjen i za isplatu dvije zaostale plaće te isplatu otpremnina.

Prema planu predstečajne nagodbe, restrukturiranje tvrtke predviđa i otpuštanje dijela zaposlenika, kojih je u ovom trenutku nešto manje od dvije tisuće.

Koliko će njih dobiti otkaz, Košćec nije želio odgovoriti.

Varteks je prva velika tvrtka u Hrvatskoj koja je postigla dogovor o načinu namirenja duga i novim izvorima financiranja te time ostvarila uvjete za daljnji plan financijskog restrukturiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 11:43