BURNA RASPRAVA

Prvo sučeljavanje kandidata obilježila svađa oko Slovenije

U svojim porukama biračima gotovo svi kandidati najavljivali su brigu za mlade i obrazovanje kao ključ uspjeha
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Prvo televizijsko sučeljavanje predsjedničkih kandidata obilježeno je uglavnom svađom oko arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Nezavisni kandidati Josip Jurčević i Miroslav Tuđman optužili su državnu vlast za prodaju teritorija kao cijenu za ulazak Hrvatske u EU, a pojedine kandidate prozvali su da se zalažu za isto.

- To nije istina, Hrvatskoj ne prijeti oduzimanje teritorija, odbacila je optužbe kandidatkinja HNS-a Vesna Pusić, a kandidatima koji tako govore poručila je da ne vide dalje od nosa. - Svojom populističkom demagogijom zaustavljate Hrvatsku na putu u EU, lovite glasove na stvarima o kojima ništa ne znate - vratila im je Pusić. Nezavisni kandidat Dragan Primorac složio se da hrvatski teritorij nema cijene, ali smatra i to da EU nema alternative. On tvrdi kako može postići članstvo u EU bez prodaje teritorija jer bi onaj predsjednik koji bi dopustio trgovanje teritorijem bio “najveći izdajnik u povijesti”. A da bi se to postiglo, Primorac kaže kako Hrvatskoj trebaju jaki partneri u međunarodnoj zajednici koje on, kaže, može osigurati Hrvatskoj.

- Propustili smo priliku za raniji ulazak u EU, sada smo na koljenima i slabi, pa je sporazum najbrži put kojim Hrvatska može doći do Europe - rekao je nezavisni kandidat Nadan Vidošević. Iako je glasao protiv sporazuma, i SDP-ov kandidat Ivo Josipović tvrdi kako ne dvoji da je ulazak Hrvatske u EU prioritet. - Hrvatska je danas stavila hipoteku na dio teritorija, a to se dogodilo jer aktualna vlada nije bila sposobna postići bolji sporazum - objasnio je Josipović. Nezavisni kandidat Milan Bandić ogradio se od ocjene sporazuma jer nema, kazao je, dovoljno informacija o njemu. Ali tvrdi da kao predsjednik države sigurno neće bilo kom ustupiti ni pedlja teritorija.

- Nisam euroskeptik, ali je pitanje idemo li u Europu spremni ili spuštenih gaća - rekao je Bandić koji je sinoć najmanje govorio od svih kandidata. Budući da se povela oštra rasprava i o događajima iz 90-ih, Bandić je suparnicima zamjerio što troše vrijeme na to, dok bi on, kazao je, nešto radio. - Sve vlade do sada nisu napravile tri temeljne stvari: reformu pravosuđa, reformu državne uprave i uvođenje reda u javna poduzeća. To su suštinski problemi - poručio je Bandić. A najoštriju svađu izazvla je izjava Vesne Pusić kako je “HDZ tijekom 90-ih, zaobilazeći institucije države, vodio agresivnu politiku prema BiH”. - Zastrašujuće je ovo što slušam. Čudim se da tako može govoriti kandidatkinja za predsjednicu - replicirao joj je Jurčević. I Tuđman je njene ocjene nazvao posve neutemeljenima.

IDS-ov kandidat otvorio je raspravu o imovini ponavljajući svoju tvrdnju kako bi polovicu predsjedničkih kandidata trebalo uhapsiti. Kajin nije nikoga imenovao, već je rekao da to treba pitati državnog odvjetika Bajića. - Bacanje blata na druge je najbolja zaštita za one koji su doista radili ono što nije u redu - komentirao je Vidošević Kajinove riječi. Ni Bandić se ne boji povezivanja s aferama jer, kako je rekao, kao predsjednik će inzistirati upravo na funkcioniranju pravne države i borbi protiv korupcije i kriminala. Bandić je sve suparnike pozvao da objave svoje porezne kartice od 1990. do danas, a isto je predložio i Primorac koji traži da se objavi i imovina obitelji kandidata. - Koga mi ovdje zabavljamo i bacamo prašinu u oči? - pitao je Bandić.

U svojim porukama biračima gotovo svi kandidati najavljivali su brigu za mlade i obrazovanje kao ključ uspjeha. - Želim otvoriti vrata mladim, obrazovanim ljudima, vratiti optimizam i nadu, želim biti predsjednik koji će služiti, a ne vladati. Želim okončati podjele, završiti Drugi svjetski rat i okrenuti Hrvatsku budućnosti - rekao je Primorac i najavio da će se založiti za ponovno uvođenje besplatnih udžbenika i prijevoza za sve. - Ne treba davati lažnu nadu, već reći istinu. Treba krenuti od početka s novim ljudima. Ili će se narod osvijestiti ili ćemo ići u onu stvar - bio je slikovit Kajin. Po Josipoviću, Hrvatska ne može izaći iz krize ako se ne obračuna s korupcijom. - Hrvatska ne može biti pravdna ako ne svlada kriminal i korupciju. Moramo vratiti moral u politiku i društvo - poručio je SDP-ov kandidat. Za njega je to pitanje budućnosti i ako se ne riješi korupcije, kaže, Hrvatska nema budućnosti. Josipović tvrdi kako ne smije opstati načelo “tko je jamio-jamio je”, već se zalaže za politiku “ili plati ili vrati”.

Za Bandića je ključno pretvoriti Hrvatsku u zemlju rada i znanja. - Hrvatska je u goroj situaciji nego 1991, kaže on, ali danas se može braniti samo radom. I Vidošević tvrdi da će stvoriti zemlju koje će živjeti od svog rada, a prvo što bi učinio bila bi nacionalna strategija razvoja. - Hrvati su vrijedni i vole raditi, ali to mogu pokazati samo u organiziranom sustavu - rekao je Vidošević. Pusić je poručila kako je mjesto predsjednika ozbiljan posao, te da za njega treba nešto znati i imati iskustva.

Prvo sučeljavanje na HTV-u propustili su HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang i nezavisni Boris Mikšić.

Mirjana Krizmanić, psihologinja:

Ivo Josipović

Odličan. Najbolji. Zna o čemu govori, artikuliran i ide s argumentima. Ne govore o sebi, nego o problemima zemlje. Ima stavove i jasan je.

Milan Bandić

Najgori. Voditelji su ga štedjeli. Rekao je da su mu uzor mama i Bog. Kako mu Bog može biti uzor, zar je s njim ručao? Nije replicirao drugim kandidatima. Pun je fraza: “Kak' se zeme”, “Treba imati kondu”, “Vratit ću dostojanstvo Hrvatskoj”... Što to znači? Nismo čuli ništa od programa. Samo - ja pa ja!

Nadan Vidošević

Vrlo dobar. Zna o čemu govori, ali njegovo područje je puno uže. Zna se ponašati i vrlo blizu vrha među kandidatima koje smo vidjeli. Ne ističe sebe, govori o programu i planovima.

Vesna Pusić

Odlična kao i Josipović. Prva kategorija. Također zna o čemu govori, argumentirana. Ima jasne stavove, ne govore o sebi nego o problemima zemlje.

Dragan Primorac

Pri dnu. Pun fraza i demagogije. Nepotrebno ističe da je vjernik, pa da “Hrvatska treba nadu”, obećava da će “dovesti svijet u Hrvatsku”. Nema nikakav program. (V. R.)

Nada Došen, modna dizajnerica:

Ivo Josipović

Vidi se da je poslušao modne naputke, ali i dalje djeluje anemično, gotovo sterilno, isprano. To nije modni izgled. Iz njega ne zrači snaga vođe. Ima šterebersku frizuru.

Milan Bandić

On je okej stilski. Već duže vremena se vidi da je dobrostojeći gradonačelnik koji posjeduje skupu garderobu, pa se za nastupe ne treba posebno pripremati. Vidi se da su odijela od vrlo skupog materijala što u ovakvoj situaciji u državi ne bi baš trebao isticati, nego i on kao i drugi trebao više poraditi na gardu vođe.

Nadan Vidošević

Ako gledamo modno, odjeću, držanje i frizuru, on je najbolji. Ako gledamo samo stilistički, idealan je kao maneken. Ipak, kravata mu je bila prežestoko crvena. Ranije je imao strahovitih pogrešaka, bio je poput papagaja, ali je sada poradio na stilu.

Vesna Pusić

Modno je odlična. Poslušala je sve savjete. Lijepo je našminkana, uskladila je boje. Bijelo joj daje svježinu. Možda samo da je imala i bijelu, a ne tamno crvenu suknju. Više ne izgleda umorno. Čini mi se da joj je premijerka Jadranka Kosor dobar uzor. Trend je i svjetskih političarki da nose broševe na sakoima.

Dragan Primorac

Dobra je usporedba njega i Baracka Obame, stilski ga slijedi. No, kravata mu je užasna, kao da ju je cijeli dan nosio smotanu u džepu. Crvena boja kravate je trend, to zna nositi i Obama. To nije posebna poruka. (V. Rešković)

Ljiljana Buhač, stručnjakinja komunikacijskih vještina i fizionomije

Ivo Josipović

Djeluje kao dobar mamin sin, ne u negativnom smislu. Govori suvislo i jasno, ali nažalost djeluje mlako i u ono što kaže nema snagu. Međutim, od svih kandidata bio je najuvjerljiviji i najjasniji što se tiče njegova programa. Proaktivan i vrlo kulturno se nametnuo. Dobro odjeven. Položaj sjedenja - polu okrenuta leđa od Bandića, jasno šalje poruku što o njemu misli.

Milan Bandić

Stara mu je boljka boljka što ne gleda u oči svoje sugovornike, a ukočeno sjedenje ukazuje da se baš ne osjeća ugodno i sigurno u ovoj emisiji. Vidljiva je nesigurnost jer drži položene ruke u krilu, jednu preko druge, ili drži prekrižene noge sa stopalim u smjeru odlaska. Djelovao je kao učenik koji moli boga da ga profesor nešto ne pita. Što je naučeno, to je i rečeno i ništa više od toga. Bezličan i pasivan nastup. Šalje poruku da nema stav o onome o čemu se priča. Potpuno je neaktivan. Čuli smo samohvalu, ali ništa konkretno. Kada se pred kraj emisije i javio za riječ, stekao se dojam kao da ga je netko iz stožera potaknuo da se javi. Loš komunikator. Zavalio se u stolicu i lijepo sluša - da je mogao otići, to bi vrlo rado napravio.

Nadan Vidošević

Gdje se izgubila probojnost Nadana Vidoševića? Započeo je bez snage, oprezno i pomalo nervozno (igra prstima, igra rukama, glađenje stolice). Djelovao je poljuljano. Nastup u emisiji se u mnogome razlikuje do dosadašnjih nastupa. Neuvjerljiv.

Vesna Pusić

Održala je jedno predavanje kakav bi trebao biti predsjednik države, održala je sat povijesti. Filozofirala. Nastupila je kao profesorica, a ne buduća predsjednica. Dobra frizura i šminka - tako bi uvijek trebala izgledati, ali loš odabir bijelog kaputića - djelovala je bledunjavo. Čak je svojim porukama udarala i na inteligenciju pojedinih kandidata.

Dragan Primorac

Vrlo vješto je se nametnuo. Elokventan. Dobro je koristio ruke kao regulatore pomoću kojih je naglašavao riječi. Međutim, iako je pokušao djelovati prirodno, to mu nije uspijevalo, imao je voštani i bezličan izraz lica. Loš odabir košulje i kravate - bijela košulja ga pravi još bljeđim, a crvena kravata je krvarila na ekranu i odvlačila pažnju od sadržaja. (Vanja Nezirović)









Gordana Varošanec-Škarić, profesorica fonetike

Ivo Josipović

Nadzire emocije i prikriva ljutnju. To mu je ujedno i mana jer možda previše kontrolira emocije pa ispada hladan. Morao bi biti strastveniji. Dobro je što zna lukavo odgovoriti na smicalice drugih kandidata, a mana što je previše figurativan, primjerice koristi metafore hobotnica i kanta za smeće.

Milan Bandić

Odrekao se replika čime se vidi da se voli medijski isticati. Prisutna je strategija uzbuđivanja, ali nema kritičkog diskursa. Nije dobro što često govori u prvom i u trećem licu, primjerice ja ovo ili Milan Bandić ono. To je neprimjereno za razvijene demokracije. Kada nešto ne razumije, odgovara retoričkim pitanjima, primjerice “što znači afera”? Dobro je to što je uvijek aktivan dok priča.

Nadan Vidošević

Učinio je jako mnogo na sebi. Pokazao je veliku samouvjerenost, srdačnost i upućenost sugovornicima. Međutim, previše je poetičan, što se vidi iz izjave “Bacanje blata u oči”. Uglavnom ima dobre argumente, ali je nejasan u prozivanju drugih kandidata.

Vesna Pusić

Ona je čista suprotnost Josipoviću. Nema uopće kontrolu nad sobom. Omalovažava sugovornike, što se vidi iz poštapalica “ajmo po hiljaditi put” i “dečki, neće to moći tako”, čime vrijeđa ostale kandidate. Veliki joj je nedostatak površnost.

Dragan Primorac

Nešto je napredovao, nije imao tikova. Loše je što često govori o svojim vezama u inozemstvu, ali slogan mu je neodređen. Koristi previše metafora za jednog znanstvenika, a nije pokazao neku strategiju. Ne zrači optimizmom što loše utječe na birače. Trebao bi biti strastveniji.

Vidošević je bio najbolji govornik jer je otvoren, samouvjeren i upućen. Pusić najgora zbog omalovažavanja drugih te nedostatka kontrole i kulture. (Sergej Trajković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:09