PROPAO DOGOVOR

Puklo između Hrebaka i HDZ-a u Bjelovaru, na lokalne će izbore odvojeno, doznajemo pozadinu

Aktualni gradonačelnik i šef HSLS-a Dario Hrebak u svibanjsku utrku za novi mandat samostalno
Dario Hrebak
 Damjan Tadic/Cropix

Koalicijski partneri HDZ i HSLS su se razišli, barem kad je riječ o skorim izborima u Bjelovaru, pa će tako aktualni gradonačelnik i šef HSLS-a Dario Hrebak u svibanjsku utrku za novi mandat samostalno. Ove dvije stranke pokušale su se dogovoriti da idu zajedno na Bjelovar, no, navodno, puklo je kad je HDZ postavio uvjet Hrebaku da mu njihov čovjek bude kandidat za zamjenika. Hrebak je taj zahtjev odbio jer se nije htio odreći svog dugogodišnjeg suradnika i sadašnjeg zamjenika Igora Brajdića.

Takve suradnje, naime, prije je bilo lakše dogovoriti jer je gradonačelnik imao dva zamjenika, dok sada, prema novom Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, gradonačelnik ima samo jednog zamjenika. HDZ je na to odgovorio slanjem svog čovjeka u utrku, pa će tako sada Hrebaku jedan od protukandidata biti i Zoran Bišćan, član uprave bjelovarskog Komunalca.

U utrku za Bjelovar će i Danijela Hajdinjak Prihić iz stranke Centar, koju bi, prema sadašnjim informacijama, trebali podržati iz platforme Možemo!. SDP, kao i Nezavisna lista Damira Bajsa još nisu odlučili o kandidatu za Bjelovar, ali prema našim informacijama, razgovaralo se i o mogućnosti da i oni podrže kandidatkinju Centra.

No, kako su objavili lokalni mediji, tamošnji SDP se prije nekoliko dana posvađao oko toga, jedna struja je bila za to da se podrži kandidatkinja Centra, a druga za to da imaju svog kandidata. A zbog te svađe, dan poslije raspušteno je vodstvo bjelovarskog SDP-a. Prvi put na lokalne izbore izlazi i Domovinski pokret Miroslava Škore koji u utrku za Bjelovar šalje Dražena Medveda, bivšeg glasnogovornika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

- Mi smo u posljednje četiri godine vodili svoju kampanju i pokazali koja je naša vizija grada. Igor Brajdić i ja bili smo tandem i htjeli smo nastaviti suradnju, no nismo uspjeli postići dogovor s našim partnerima, pa smo odlučili ići samostalno na izbore. Što se tiče županije, idemo s našim partnerima i podržat ćemo Marka Marušića. On je sjajan kandidat, generacijski smo bliski i poznajemo se iz djetinjstva. No, u županiji idemo sa svojom listom jer smatramo da tako možemo postići bolji rezultat. Sve ono što smo radili u gradu, želimo pretočiti na županiju i omogućiti da nas budući župan bolje čuje - rekao je Hrebak.

U utrci za župana, pak, prednost je za sada na strani aktualnog prvog čovjeka županije Damira Bajsa koji je na izborima 2017. pobijedio u prvom krugu. Bajs zasad jedini ima već oformljenu koaliciju od pet stranaka, s time da je okupio i sve tri umirovljeničke stranke - HSU, SU i BUZ, s kojom će na izbore, a moguće je da će im se priključiti još neki akteri.

- Kao aktualni župan pripremam se za lokalne izbore. Prvi sam nezavisni župan u Hrvatskoj koji je išao i protiv HDZ-a i protiv SDP-a i sada ću to ponoviti. Nije lako jer su to velike stranke koje imaju i potporu i financije, ali vjerujem da će mi građani naše županije dati povjerenje i ovaj put, a sve na temelju rezultata koje smo do sada napravili kao što je gradnja zgrade Opće bolnice, to što smo drugi po ulaganju u školstvo i treći po povlačenju sredstava iz EU. To mi daje pravo da, unatoč konkurenciji, tražim novi mandat - kazao nam je župan Damir Bajs.

Bajsu se, inače, pridružio i HSS, koji je ranije bio s HDZ-om, i u kojem je u međuvremenu došlo do raskola. A s HDZ-om koji na izbore šalje Marka Marušića, ovaj put ne ide ni HSLS. Iako je Hrebak najavio da će oni podržati Marušića za župana, činjenica je da HSLS na županiju i to prvi put ide sa svojom listom koju će nositi Hrebak, a na njoj će biti i nekoliko tamošnjih načelnika i gradonačelnika. To je, doznajemo, unijelo nervozu među neke HDZ-ovce koji kažu kako bi izgledalo vrlo loše ako bi oni završili kao treća lista u Skupštini bez obzira na to što bi kasnije surađivali s HSLS-om. Za mjesto župana borit će se i Domovinski pokret koji u tu bitku šalje Dubravku Dragašević, a SDP-ova kandidatkinja trebala bi biti Sandra Frčo.

Prema sadašnjoj slici, nakon svibanjskih izbora, u toj županiji barem što se tiče glavnih ljudi ne bi trebalo biti promjena, Bajs će vjerojatno ostati na čelu županije, a Hrebak će ostati prvi čovjek Bjelovara. Tome u prilog govore i prva istraživanja za županiju i grad od prije nekoliko tjedana. Prema tim podacima, Hrebak ima potporu oko 60 posto što govori da je tamo prilično učvrstio poziciju, dok se potpora Bajsu u županiji, prema nekim informacijama, vrti oko 50 posto. No, zato bi se bitno mogla zakomplicirati situacija kad je riječ o Županijskoj skupštini, pa i Gradskom vijeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:58