ŠKOLOVANJE U BOSNI

Puljak o DP-ovom ministru: ‘Je li Josip Dabro svoju diplomu kupio na benzinskoj crpki u Travniku?‘

Od Univerziteta u Travniku dobio je dvije diplome

Marijana Puljak i Josip Dabro

"Tražit ćemo kroz institut zastupničkog pitanja i te podnijeti zahtjev na pristup informacijama kako bi utvrdili je li ministar poljoprivrede Josip Dabro svoju diplomu kupio na benzinskoj crpki u Travniku ili je vrijedno učio kako bi stekao", kazala saborska zastupnica Centra Marijana Puljak u emisiji HTV-a "Studio 4" u kojoj je gostovala sa zastupnikom Domovinskog pokreta Stjepom Bartulicom. Prema njenim riječima potrebno je istražiti da li imamo prvog ministar u hrvatskoj Vladi s nevjerodostojnom diplomom te ako se to utvrdi Dabro više ne može biti ministar.

Tema diplome Josipa Dabre postala je aktualna prije nekoliko dana kada je u jasnost procurila snimka razgovora Dabre s novinarima iz 2021. godine kada se Dabro kandidirao za župana. Novinari su ga tada pitali što je po struci a on je odgovorio da je magistar kineziologije i da je studirao tri godine.

Čudni odgovori

Nakon novinarske primjedbe da ne može biti magistar s tri godine, ispravio se i rekao da je studirao pet godina. Potom je uslijedio zanimljiv razgovor. "Po struci sam kineziolog, završio sam 2013. u Zagrebu", rekao je Dabro. "Baš Kineziološki fakultet?", pitali su novinari. "Tako je", odgovorio je Dabro. "Magistar kineziologije?" pitaju novinari. "Da", odgovorio je Dabro. Na pitanje novinara je li studirao tri godine, Dabro odgovara: "Tri godine, ajde.""Onda niste magistar", replicirali su novinari. "Dobro, ajde. Mislim... Rekao sam, magistar kineziologije", odgovorio je Dabro. "Ali magistar ste nakon pet godina", rekao je novinar. "Da, tako je. Pet godina. Pet godina, da. Ne razumijem pitanje", zaključio je Dabro.

Ovih dana je pojasnio da je 2013. godine završio trogodišnji studij na KF u Zagrebu i stekao zvanje prvostupnika kondicijske pripreme. "Nakon toga sam na Edukacijskom fakultetu u Travniku položio razliku ispita, i 2018. završio četiri godine smjera Opća kineziologija, a potom i dodatnu petu godinu te 2019. diplomirao i stekao zvanje magistra kineziologije, što mi je Agencija za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske nostrificirala 2019. godine", tvrdi Dabro.

Nakon što je taj razgovor objavljen u medijima portal direktno.hr objavio je presliku Dabrine diplome izdane 6. prosinca 2011. od Društvenog veleučilišta Zagreb. U njoj stoji da je završio pet semestara Stručnog studija za izobrazbu trenera, studijski smjer Kondicijska priprema sportaša.Ovo Veleučilište ugašeno je je nakon samo jedne generacije Trenerske škole. Isti portal objavio je i presliku Svjedodžbu koju je Kineziološki fakultet u Zagrebu izdao 24. veljače 2012. i kojom se potvrđuje da je Dabro završio pet semestara Stručnog studija za izobrazbu trenera. Dakle, nije dobio diplomu nego svjedodžbu. Od Univerziteta u Travniku dobio je dvije diplome. Dana 21. srpnja 2018. izdana mu je diploma na Edukacijskom fakultetu za završenih osam semestara, smjer opće kineziologije. Drugu diplomu Dabro je dobio 19. srpnja 2019. za završena dva semestra čime je stekao status "magistra kineziologije" nakon što je obranio magistarski rad na temu "Razlike u funkcionalnosti kretnji djece karataša i KKK boksača".

Nevješta obrana

Puljak tvrdi kako sve to treba provjeriti. "postoje sumnje da je stekao diplomu pod sumnjivim okolnostima na Univerzitetu u Travniku koji je poznat po prodavanjima diploma na benzinskim stanicama. Bartulica je je prilično nevješto branio svog kolegu. Prvo je kazao diploma nije jamstvo da će netko u politici dobro provoditi ideje. Potom je nadodao kako će novinari imati priliku pitati Dabru ovo ovoj temi i da on sve to treba pojasniti.

Puljak je temu o Dabrinu načinu stjecanja obrazovanja načela još na prošlotjednoj sjednici Sabora. Tada mu je javno poručila kako podaci iz njegovog životopisa nisu jasni. "U životopisu također piše da ste bili suradnik u gradu Otoku. Koliko sam informirana, bili ste zapravo komunalni redar, a Grad Otok vam je platio, kako oni kažu, kurs za trenera", rekla mu je. Ona tvrdi kako je na tu tvrdnju Dabro samo šutio. Čak nije ni odmahnuo glavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 21:11