'RECIMO NE ONIMA KOJI TO NEGIRAJU'

PUPOVAC NA KOMEMORACIJI NA DJEČJEM GROBLJU U SISKU 'Ovdje je za NDH ubijeno 2000 djece, a državni mediji to sve češće nazivaju izmišljotinom'

 
Nada Murganić, Furio Radin i Milorad Pupovac
 Mate Piskor / CROPIX

- Ovdje je bio po broju žrtava najveći i najzloglasniji dječji logor u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Kroz njega je prošlo blizu 7000 djece, a svako treće ili četvrto dijete u tom je logoru umrlo i ovdje je pokopano.

Mi smo došli odati počast toj djeci, ali i zahvalnost ljudima iz Siska, Zagreba, cijele Hrvatske, aktivistima Crvenog križa, a prije svega humanitarki Dijani Budisavljević, koji su spašavali djecu logoraše od sigurne smrti.

Proteklih nekoliko tjedana i nekoliko mjeseci sve intenzivnije čujemo, ne samo u opskurnim desničarskim medijima, nego u glavnim nacionalnim medijima, među kojima su i oni državni, da dječji logori poput ovoga u Sisku i onoga u Jastrebarskom zapravo nisu postojali, već da je to partizanska, ili kako više vole reći, komunistička izmišljotina.

 06.10.2018 - U Sisku je odrzana komemoracija na djecjem groblju, na kojem je pokopano oko 2000 djece stradale u    djecjem logoru u Sisku u vrijeme NDH. Na fotografiji: S komemoracije na djecjem groblju

Snimio: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piskor / CROPIX

Tako se govorilo i u doba tzv. NDH - zločine se negiralo, zločine se prikrivalo. Oni koji danas tako govore se ne mogu drukčije zvati nego proustaški zagovornici revizionizma, koji bi htjeli naknadno afirmirati taj režim. S ovoga mjesta moramo poslati poruke življenja u miru i poruke "ne" onima koji bi htjeli obnavljati ideologiju koja bi mogla dovesti do novih žrtava - rekao je govoreći na komemoraciji na dječjem groblju u Sisku, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Na komemoraciji u Sisku se okupilo više stotina ljudi, među njima i nekoliko preživjelih logoraša ovog i drugih ustaških koncentracijskih logora, te članova antifašističkih udruga.

06.10.2018 - U Sisku je odrzana komemoracija na djecjem groblju, na kojem je pokopano oko 2000 djece stradale u    djecjem logoru u Sisku u vrijeme NDH. Na fotografiji: S komemoracije za stradalu djecu

Snimio: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piskor / CROPIX

Episkop slavonski vladika Jovan održao je parastos za umrlu i ubijenu djecu, a nazočni su na devet kamenih krugova spomen obilježja dječjeg groblja položili bijele ruže i zapalili svijeće.

 06.10.2018 - U Sisku je odrzana komemoracija na djecjem groblju, na kojem je pokopano oko 2000 djece stradale u    djecjem logoru u Sisku u vrijeme NDH. Na fotografiji: S komemoracije na djecjem groblju, parastost je odrzao episkop Jovan, vladika pakracki

Snimio: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piskor / CROPIX
Episkop Jovan

Komemoraciji su nazočili i potpredsjednik Sabora Furio Radin, kao izaslanik predsjednika Sabora, te ministrica Nada Murganić, kao izaslanica predsjednika Vlade.

06.10.2018 - U Sisku je odrzana komemoracija na djecjem groblju, na kojem je pokopano oko 2000 djece stradale u    djecjem logoru u Sisku u vrijeme NDH. Na fotografiji: Pocast stradaloj djeci odali su i Furio Radin, potpredsjednik Sabora i ministrica Nada  Murganic 

Snimio: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piskor / CROPIX
Nada Murganić i Furio Radin

Tim povodom, nakon komemoracije, Milorad Pupovac je istaknuo kako ga raduje činjenica da su na komemoraciju došli prvi put izaslanici predsjednika Sabora i Vlade i da je to vrlo jasna poruka vrha državne vlasti onima koji negiraju zločin koji se ovdje dogodio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:42