SVEUČILIŠTE MINISTRA OBRAZOVANJA OPTUŽILO ZA NESPOSOBNOST

Radovana Fuchsa prijavili premijerki

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Prof. dr. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, i 13 članova njegova rektorskog kolegija obratili su se jučer otvorenim pismom premijerki Jadranki Kosor u vezi s nacrtima triju zakona iz područja visokoga školstva i znanosti koje je pripremilo resorno ministarstvo.

Izostanak strategije

U pismu prozivaju ministra Radovana Fuchsa za nesposobnost, izvrtanje činjenica, zapostavljanje standardne norme akademskog ponašanja, manipuliranje medijima te pokušaj difamiranja zagrebačkog Sveučilišta i njegovih djelatnika.

“Izostanak nacionalne strategije i jednako tako cjelovite i pouzdane analize razvoja istraživačkog i visokoobrazovnog sustava u proteklim godinama doveo je do niza nepotrebnih i opasnih improvizacija dužnosnika Ministarstva, posebno gospodina ministra. U njima se vrlo često prepoznaje tendencija difamiranja Sveučilišta u Zagrebu i njegovih djelatnika”.

Moguće veće štete

Najbolje bi, smatraju, bilo kada bi premijerka ministru dala u zadatak da osnuje novo povjerenstvo koje će raditi na zakonima.

“Praksa Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kojoj svjedočimo, uz to što ima naznake isključivosti, je ili nekompetentna ili nije dobronamjerna, i stoga potencijalno može biti kontraproduktivna. Kako to ne bi dovelo do daljnjih, još većih šteta, trebalo bi ju zamijeniti stručnim i konstruktivnim radom”, navodi se, među ostalim, u pismu.

Ministar Radovan Fuchs jučer nije htio komentirati navode iz pisma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 03:36