SUKOB TUMAČENJA

RASKOL U POVJERENSTVU ZA AGROKOR Upitno je hoće li se uopće sastati, propada ispitivanje Ivice Todorića!?

 Goran Mehkek / CROPIX

Iako saborsko Istražno povjerenstvo za Agrokor, koje je osnovano nakon višemjesečnih burnih rasprava i odgoda, još nije ni počelo s radom, HDZ ga već želi ukinuti. Tako se, naime, može zaključiti iz izjava koje ovih dana daju čelnici te stranke i HDZ-ovi članovi tog tijela. Tako je šef Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u subotu izjavio da Povjerenstvo ne bi trebalo raditi krene li DORH-ova istraga jer će doći do preklapanja.

- To je sasvim sigurno, onoga što je dio pravosuđa i onoga što je dio rada Povjerenstva. Mislim da bi trebalo doći do zastoja u radu, odnosno prekida rada Povjerenstva. Mislim da je najvažnije da oni koji jesu prekršili zakon zbog toga i odgovaraju - kazao je Novoj TV Jandroković. I članica Povjerenstva, HDZ-ova Marija Jelkovac, u emisiji “Otvoreno” iznijela je slično mišljenje.

- Ne može postojati istovremeno istraga o određenim pitanjima o kojima raspravlja Povjerenstvo. U tom slučaju mi moramo prestati s radom, sukladno Zakonu o istražnim povjerenstvima. Zakon je tu vrlo jasan - rekla je Jelkovac. HDZ-ov Josip Borić, također član Povjerenstva, u “Temi dana” na HRT-u je izjavio: “U slučaju da DORH otvori istragu, Povjerenstvo ne bi trebalo biti raspušteno, ali bi trebalo prestati s radom. Paralelne istrage su nešto što nije normalno”.

Cvitanov stav

HDZ se od početka protivio osnivanju Povjerenstva iako su često znali ponavljati da ga podržavaju. U prilog tome govore burne rasprave koje su o tome vodili HDZ i SDP te odgode. Jedno od HDZ-ovih glavnih opravdanja od početka bilo je ono da Povjerenstvo neće moći raditi pokrene li DORH istragu, iako je sam državni odvjetnik Dinko Cvitan kazao da DORH-u ne smeta rad Povjerenstva. Čak i dio HDZ-ovih zastupnika smatra da DORH nije prepreka za rad Istražnog povjerenstva.

- To su dva različita tijela, zna se što je čiji zadatak - komentirao je jedan HDZ-ovac. No, čelni ljudi te stranke uporni su u opstruiranju Povjerenstva. Pokrene li DORH istragu, HDZ-ovci se, kako je pisao Novi list, imaju namjeru pozvati na Zakon o istražnim povjerenstvima iz 1996., prema kojem Povjerenstvo treba odmah prestati s radom “ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije je istraživanje Povjerenstvo osnovano”. S obzirom da je u Povjerenstvu devet članova od kojih četiri HDZ-ova, podrži li ih i njihov koalicijski partner HNS, odnosno Stjepan Čuraj, što je vrlo izvjesno, čini se da Povjerenstvo neće dugo potrajati. Ovisno o pokretanju istrage, pitanje je u tom slučaju hoće li doći i do prve sjednice Povjerenstva na koju je pozvan Ivica Todorić, a koja je zakazana za 3. studenoga.

Oporba, pak, smatra da Istražno povjerenstvo može nastaviti rad bez obzira na DORH-ovu istragu.

- Povjerenstvo se neće baviti lažiranjem bilanci, naše točke su puno opširnije. Bavit ćemo se onime što je dovelo do nastanka ovakvog Agrokora te lex Agrokor i time kako je tekao proces pripreme tog zakona, a to nije predmet DORH-ove istrage. Zato ne vidim razlog da se Povjerenstvo raspusti. Uostalom, i državni odvjetnik je rekao da Povjerenstvo nije smetnja DORH-u - kazao je Mostov Nikola Grmoja, dodajući kako je očito da HDZ želi opstruirati rad Povjerenstva.

SDP-ov član Povjerenstva Gordan Maras kaže da u samom zahtjevu postoji niz točaka koje se mogu istraživati i možda je samo jedna sporna, a mogli bi je izuzeti. Riječ je o kvaliteti računovodstvenog izvješćivanja koncerna Agrokor i njegovih tvrtki.

Različite točke

- Tu točku možemo izostaviti, ali ostale stvari mogu se istraživati neovisno o DORH-u. Ne vidim kakve bi veze s istragom imao lex Agrokor ili kredit od 50 milijuna koji je HBOR odobrio Agrokoru - kaže Maras koji ima prijedlog što dalje bude li HDZ inzistirao na prekidu rada Povjerenstva.

- Moj prijedlog, koji ću iznijeti Predsjedništvu stranke, je da se svi SDP-ovi zastupnici povuku iz rada Sabora sve dok nas se onemogućuje u radu za koji smo izabrani i sve dok HDZ provodi svoju samovolju - kazao je Maras.

I ustavna stručnjakinja Sanja Barić potvrdila nam je da Povjerenstvo može nastaviti rad bez obzira na DORH-ovu istragu.

- To nije razlog za ukidanje Povjerenstva. Ono se može baviti pitanjima koja nisu predmet DORH-ove istrage. Bez obzira što u nazivu tog tijela stoji ‘istražno’, ono se ne bavi istragama, ne utvrđuje pravne, nego politički relevantne činjenice koje govore o političkoj i moralnoj odgovornosti - rekla je Barić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:42