IZVOR IZ VLADE: ZBOG ČAČIĆEVOG NEUSPJEHA UPITAN JE I ULAZAK U EU

RASKOL U VLADI Ministri iz SDP-a protiv Čačića: 'I nama je jasno. On nije u stanju pokrenuti investicije!'

 Dragan Matić / CROPIX

Posljednje otkriće prema kojemu su dugovi brodogradilišta u Splitu za 200 milijuna kuna veći nego što se donedavno mislilo obnovilo je sukobe u Vladi između dijela ministara iz redova SDP-a i prvoga potpredsjednika Radimira Čačića.

Ovaj put radi se o teškim optužbama, koje se, suštinski, svode na zaključak kako Radimir Čačić nije sposoban pokrenuti investicijski ciklus i pomoći rast hrvatskoga gospodarstva. Premda je i u prošlosti bilo prilično mnogo, uglavnom diskretnih kritika protiv Čačića, one su se odnosile na njegove loše javne nastupe ili etičku dimenziju prometne nesreće koju je izazvao u Mađarskoj. Ovo je prvi put da iz same Vlade Zorana Milanovića povlače pitanje stvarnih sposobnosti drugoga čovjeka izvršne vlasti.

Opet je lagao

- Čačićev propust oko novog duga Brodosplita je neshvatljiv i pokazuje da on ne zna što treba raditi s brodogradnjom. Nitko u Vladi ne zna zašto Brodosplit još nije prodan, koliki će na kraju biti stvarni gubici, baš kao ni što je s najavama prema kojima Uljanik treba kupiti 3. maj iz Rijeke.

Sjetite se da je Radimir Čačić u srpnju tvrdio da je riješen problem brodogradnje, a sada vidimo da to nije istina. Zbog njegova neuspjeha, doveden je u pitanje i ulazak Hrvatske u Europsku Uniju -rekao je u četvrtak poslijepodne član Vlade iz SDP-ove kvote, inače dobro upućen u ekonomsku tematiku.

Nekoliko sati poslije vrlo sličan odgovor dobili smo od još jednog socijaldemokratskog ministra.

Oba sugovornika Jutarnjeg lista eksplicitno su kritizirala rad prvoga potpredsjednika. - Očito je preuzeo previše poslova i sada postaje vidljivo da nije sposoban fokusirati se na rješavanje konkretnih tema.

U Jutarnjem ste ovih dana objavili kako su propali planovi dovođenja velikih ulagača iz inozemstva, pitanje je koliko će najavljenih kapitalnih projekata biti pokrenuto, a zbog njegovih propusta oko brodogradnje, Vlada je suočena sa svojevrsnim ultimatumom iz Europske komisije -pojasnio je član Vlade Zorana Milanovića.

Posljedice za građane

Prema posljednjim informacijama, dodatni gubici Brodosplita iznose 570 milijuna kuna, a ne 370 milijuna, koliko se donedvno pretpostavljalo. Posljedice će snositi građani jer Vlada želi u saborsku proceduru uputiti takozvani tehnički rebalans državnog proračuna u sklopu kojeg će se tih 570 milijuna kuna pokušati pronaći na stavkama svih ministarstava, kako bi deficit državnog proračuna ostao isti.

Izvor iz Vlade tvrdi kako je Tomislav Debeljak, vlasnik samoborskog DIV-a, koji bi trebao kupiti Brodosplit, još prije pola godine - nakon što je detaljno proučio poslovne knjige splitskoga brodogradilišta - sugovornike u Čačićevu ministarstvu upozorio da postoje dodatne financijske dubioze od najmanje 200 milijuna kuna.

- Čačić je morao znati taj podatak, ali ga je ignorirao -komentar je jednog SDP-ova ministra.

Činjenica je kako je prvi potpredsjednik tek početkom ovoga tjedna priznao da postoji novi problem koji nije uspio riješiti. Pritom je ponudio slikovito medicinsko objašnjenje, bez pretjeranoga bavljenja konkretnim pitanjem, zbog čega je izazvao bijes jednoga dijela Vlade:

Organizam se raspada

- Sve što se u Hrvatskoj događa u biti podsjeća na gangrenu. To ne boli, na prvi pogled možete glumiti da vam nije ništa, a organizam se doslovce raspada - ustvrdio je prije nekoliko dana Radimir Čačić, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva.

Čačić je ustvrdio kako su gubici u Brodosplitu mnogo veći od 370 milijuna kuna i da će sve to platiti porezni obveznici.

U vezi s ovime u obzir treba uzeti i jedan važan podatak, a to je da Čačićevi protivnici iz SDP-a, barem do sada, nisu imali podršku premijera Zorana Milanovića. S iznimkom Nevena Mimice i, eventualno, Branka Grčića, ni jedan drugi SDP-ov ministar nije s Milanovićem postigao razinu suradnje kakvu on ima s Radimirom Čačićem.

Zašto ga se Milanović neće odreći

Vjeruje da će projekti ipak krenuti

Zoran Milanović uvjeren je kako će tijekom idućih godinu do dvije započeti bar tri velika projekta: Termoelektrana Plomin II, revitalizacija Luke Rijeka te gradnja ravničarske pruge Rijeka - Zagreb. Jednu od glavnih uloga u ovim projektima zauzima Čačićevo ministarstvo (zajedno s Ministarstvom prometa i ministrom Sinišom Hajdašem-Dončićem) te je razumljivo da Milanović nema namjeru odreći se možda i najvažnijeg suradnika i Vladi.

Uoči izbora treba stabilnu koaliciju

Usto, za sedam mjeseci održat će se lokalni izbori, na kojima SDP i HNS namjeravaju nastupiti zajedno u velikom dijelu Hrvatske. Bilo kakvi otvoreni sukobi u Vladi doveli bi u pitanje stabilnost koalicije SDP-a i HNS-a.

Ali čak ni ovi važni strateški motivi više ne mogu prikriti negativan stav većine ministara iz SDP-a prema Radimiru Čačiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 03:10