ZABRINUTOST

RASPADA SE PONOS SPLITA Ministarstvo naložilo hitnu sanaciju, penjači zaratili s konzervatorima: 'Prvi smo upozorili da se može dogoditi tragedija'

 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Nakon što smo dva dana uoči proslave blagdana splitskog nebeskog zaštitnika objavili tekst o jako lošem stanju križa na vrhu kampanela sv. Duje, priča je dobila svoj nastavak.

Penjač Ivica Matković, koji se više od dva desetljeća penje na zvonik, ove godine je upozorio na loše stanje križa koji se ljuljao na dodir. Užežin Sudamje učvrstili su ga s dvije alpinističke najlonske trake, kako se ne bi dogodilo najgore, a u slučaju da se križ otkači i padne, preusmjerili su mu težište prema sjevernoj strani, gdje prolazi najmanje ljudi, piše Slobodna Dalmacija.

Penjači su nam kazali kako su još u svibnju 2016. obavijestili Konzervatorski odjel i poslali im fotografije, a na ruzinom nagriženi križ ponovno su upozorili stručnjake i ove godine.

Slobodna Dalmacija iz Ministarstva kulture dobila je odgovor na ključna pitanja.

– Konzervatorski odjel u Splitu zatražio je da se hitno ukloni zastava s metalnog križa na vrhu zvonika katedrale koji je visok 2,66 metara. Zbog stanja zvonika već se godinama provode pripreme za njegovu obnovu. Završeno je arhitektonsko snimanje i analiza oštećenja te je izrađen projekt sigurnosne skele za nastavak radova. U najlošijem stanju su željezne stepenice unutar zvonika, pa je i fokus obnove upravo na metalnim konstrukcijama – poručuju iz resorne administracije.

Što se tiče križa, u Ministarstvu tvrde da je "oštećen zbog neprimjerenog vješanja zastave na željeznoj konstrukciji koja za to nije predviđena" i dodaju:

– Ta konstrukcija je vrh gromobranske instalacije i nije predviđena za sjedenje ljudi, što dodatno ugrožava njezinu stabilnost, a i štete koje su nastale mogu biti posljedica takvog postupka. Stoga smatramo potpuno neprimjerenim ovakvo ponašanje penjača, koji je to radio bez odobrenja konzervatora. Opravdanje kako se radi o tradiciji nije utemeljeno jer se na križ u povijesti nikad nije vješala zastava. Planirani i ugovoreni zahvat na zvoniku započet će zbog hitnosti sanacije križa u najskorije vrijeme, čim se za to steknu uvjeti.

Penjač Matković ogorčen je navodima iz resora kulture:

– Apsurdno je da smo mi krivi za ruzinu i vremenske uvjete koji su uništili križ. Mi smo zastavu skinuli, učvrstili smo križ, ovoga puta s četiri sajle, tako da se ne može dogoditi da križ padne na turiste i sugrađane koji šeću podno katedrale. Uostalom, kako bi oni uopće saznali da je križ u lošem stanju da ih ja nisam obavijestio – kazao nam je Matković i pojasnio kako se svake godine penjao na vrh kampanela uz dozvolu župnika i u suradnji s gradskom Turističkom zajednicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:03