SUKOB MUJE I JAMBA

Raspušten ogranak HSS-a Metković: 'Neka Jambo ide u Hercegovinu'

 Admir Buljubašić/CROPIX

Raspuštanjem Gradskog ogranka Hrvatske seljačke stranke Metković, Županijski odbor odlučio je stati u kraj „svojeglavom ponašanju Stipe Gabrića Jambe“, izjavio je to Ivo Mujo, predsjednik HSS-a Dubrovačko-neretvanske županije na izvanrednoj konferenciji za novinare pritom držeći u ruci „Životinjsku farmu“ Georgea Orwella.

- U njoj stoji, sve su životinje jednake, ali neke životinje su 'jednakije' od drugih. To Jambo misli da može postići u HSS-u. U Statutu HSS-a stoji da su svi jednaki. Gradska organizacija Metković niti Stipo Gabrić ne mogu odskakati od odluka ovog Statuta – poručio je Mujo, uz kojega su na konferenciji za novinare bili Frano Skokandić, Luka Vidak i Pero Maškarić. Odluka o raspuštanju donesena je kasno poslijepodne u Slanome gdje je na sastanak došlo 25 od ukupno 29 članova Odbora. Među njima, samo jedan je bio suzdržan. Mujo kaže kako je metkovski ogranak jedini u Hrvatskoj koji „ne poštuje odluke stranačkih tijela i Statuta“.

- Kad je Županijski odbor, prije nekoliko mjeseci, donio odluku o načinu izlaska na izbore, neki pojedinci su istupili iz HSS-a. Istupili su jednostavno činjenicom što su se kandidirali na drugim listama. Naravno, ovdje je riječ o Stipi Gabriću Jambu i 25-orici dotadašnjih članova HSS-a koji su, uz znanje o jasnoj statutarnoj odluci da im time prestaje članstvo, ipak to učinili. Izašli su na izbore, na tim izborima izgubili i pokušavali se ponovno vratiti u HSS - podsjetio je Ivo Mujo i dodao kako je podatak o Jambinom izlasku i potom ponovnom upisivanju u stranku, „svim članovima zaparao uši“.

Kako bi zaštitio to članstvo i stranku, Mujo je Županijskom odboru predložio raspuštanje, a takav potez, tvrdi, nema veze s unutarstranačkim izborima.

- Razlog nije nikakav strah - odgovara Mujo na novinarski upit, boji li se on to svakodnevnom množenja članstva bliskoga Jambi u Metkoviću koje bi ga moglo smijeniti na izborima za predsjednika Županijske organizacije.

Drugi „žuti karton“, Stipo Gabrić Jambo dobio je javnom podrškom predsjedničkom kandidatu Milanu Bandiću. Tim su postupkom Jambo i GO Metković, postupili suprotno odluci Predsjedništva stranke u Zagrebu koja je zauzela stav kako HSS u ovom trenutku neće podržati niti jednog kandidata.

- U svakom sportu, pa je tako i u politici, poslije dva žuta kartona dolazi crveni. To je bila kap koja je prelila čašu – zaključio je Mujo.

Mujo priznaje kako je u predizbornoj kampanji, kada je pitanje statuta bilo aktualno, bio suzdržan u odnosu na današnji žestoki istup. Kaže kako stranka tada nije htjela dizati buku i od „disidenta napraviti žrtvu, jer javnost nekako voli podržati žrtve“.

- Ako se Stipe Gabrić želi kandidirati u nekoj županijskoj organizaciji, može birati hercegovačku jer je tamo upisao dva kompletna sela u članstvo. Očigledno je pogriješio županiju – rekao je Frano Skokandić, član Županijskog odbora HSS-a. Županijski odbor zadužio je Predsjedništvo da imenuju povjerenika HSS-a Metković čiji će zadatak biti provesti novu izbornu skupštinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 08:21