SUKOB EUROPARLAMENTARACA

Rat između pobornika Borzan i Petir oko 'Sheme školskog voća'

Hrvatska će i dalje dobivati novac za voće i mlijeko u školama, a među našim eurozastupnicima izbio mali rat oko zasluga za to
 EPH

Hrvatski osnovnoškolci i dalje će biti u programu „Shema školskog voća i mlijeka“ kojeg za zdrave dječje obroke u školama sufinancira Europska unija. Odlučeno je tako u ponedjeljak na zasjedanju Europskog parlamenta gdje je usvojena nova Uredba o shemi uvođenja voća, povrća, banana i mlijeka u obrazovnim ustanovama, pri čemu je prihvaćen amandman naših eurozastupnika Biljane Borzan i Ivana Jakovčića, a kojim je Hrvatskoj omogućeno da ostane u tom programu. Oni su, naime, uložili amandmane tražeći da se Hrvatska izuzme iz povijesnog kriterija prema kojem se kvote subvencija određuju prema iznosima iz prethodnog razdoblja.

- S obzirom da Hrvatska nije bila članica EU to bi značilo da bismo ostali bez ijednog eura za ovaj projekt i da u suradnji s izvjestiteljem Marcom Tarabellom nismo stavili taj amandman Hrvatska bi dobila nula kuna i naša djeca ne bi imala koristi od ovog hvalevrijednog projekta – kazala je Borzan.

No, u isto vrijeme svojim aktivnostima na rješavanju ovog problema pohvalila se još jedna naša eurozastupnica Marijana Petir, koja je izvijestila javnost „da hrvatski školarci neće biti diskriminirani u odnosu na europske.“ Istaknula je pritom kako su napori koje je ona uložila u EP-u dobili epilog u izmjeni spomenute Uredbe te da su one učinjene upravo na njezinu inicijativu, a što je prvi puta zatražila još u srpnju 2014. Međutim, u priopćenju iz njezina Ureda nigdje se ne navodi da je uložila amandman.

- Za tu Uredbu jedine amandmane uložili smo kolega Jakovčić i ja, a oni su i jedini način da se nešto promijeni u dokumentu – samo je kratko prokomentirala Borzan ne želeći ulaziti u dublju analizu činjenice da se time hvali i zastupnica Petir. Inače i sam izvjestitelj Tarabella u svome je govoru istaknuo ulogu zastupnice Borzan u izmjenama koje su omogućila da Hrvatska ostane u programu.

- U Hrvatskoj je jedno od troje djece ili prekomjerne težine ili pretilo, a istraživanja su pokazala da djeca unose i premalo kalcija. Odrasli pak konzumiraju tek 30 do 50 posto preporučenih količina voća i povrća te ih je više od polovice pretilo. Nezdrava prehrana dovodi do razvoja teških oboljenja koja su teret pojedincu, njegovoj obitelji i društvu u cjelini. Ovo je izvrstan program kojim se stvaraju zdrave prehrambene navike od najranije dobi. Isto tako, poljoprivrednicima se omogućava da plasiraju svoje domaće proizvode izravno na stolove školskih kuhinja - naglasila je Borzan.

Valja naglasiti da inicijative i aktivnosti Marijane Petir u rješavanju ovog problema nisu sporni, no činjenica je da od toga ne bi bilo ništa bez amandmana koje su uložili Borzan i Jakovčić. Bilo kako bilo, cilj je postignut, a Petir je naglasila i kako bi „novi program u Hrvatskoj trebao obuhvatiti školsku djecu od 7 do 10 godina starosti - njih oko 138.000. u više od 700 škola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:05