SKANDAL NA DOMJENKU

RAT ZA IME VINSKE SORTE Slovenci pokušali zabraniti kušanje istarskog terana

 Tomislav Krišto/CROPIX

Slovensko-hrvatski rat oko imena vinske sorte teran nastavio se ovih dana na neutralnom terenu. I to u Italiji, u Rimu.

Naime, kako doznajemo u Veleposlanstvu RH u Rimu, njihovi slovenski kolege pokušali su zbog terana osporiti izložbu i degustaciju hrvatskih vina koju je u ponedjeljak organizirala talijanska Udruga sommeliera Bibenda. Slovenska diplomacija, koja je uredno dobila poziv na degustaciju, uložila je prigovor na predstavljanje hrvatskog vina pod imenom teran i zatražila da se to vino ne degustira na izložbi.

Slovensko je obrazloženje bilo da “Hrvatska nema pravo na upotrebu naziva teran poslije 1. srpnja 2013, kada je postala punopravna članica EU”. Međutim, organizatori iz veleposlanstva raspitali su se oko cijelog spora i doznali da Hrvatska može slobodno predstavljati i tržiti svoja vina pod imenom teran koja su proizvedena prije ulaska Hrvatske u EU. Kako je na izložbi predviđena degustacija četiri terana četvorice istarskih vinara koja su proizvedena prije 2013., nije bilo nikakvog razloga za probleme oko predstavljanja.

U našem veleposlanstvu ne kriju ogorčenje, ali i diplomatski biraju riječi zbog problema s kojima su se susreli u organizaciji predstavljanja hrvatskih vina.

O problemima su proteklog vikenda bili upoznati i stručnjaci u Ministarstvu poljoprivrede koji su savjetovali veleposlanstvo u cijelom sporu.

Ključna je bila Uredba Europske komisije kojom je određeno da se vina proizvedena u RH do 30. lipnja 2013. mogu slobodno tržiti do iskorištenja zaliha, označena sukladno nacionalnim propisima.

Kako je cijeli spor oko imena vina pred arbitražom EK i slijedi novo dokazivanje oko imena i porijekla sorte, zasad je nejasan status terana koji će biti tek proizveden iz berbe 2013. godine i dalje.

Odbili su Jakovininu ponudu

Posljednji pokušaj rješenja problema oko terana bio je u travnju 2013. kada slovenski ministar Dejan Židan nije pristao na pregovore o rješenju s ministrom Jakovinom. On je Židanu predložio, a ovaj odbio, da se teran zaštiti kroz zajedničku, prekograničnu zaštitu s obzirom da se proizvodi u dijelovima Hrvatske, Slovenije i Italije jer na popisu sorti Međunarodne organizacije za vinogradarstvo i vino i Italija ima uvrštenu sortu pod imenom teran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 05:29