NAJAVIO ODLAZAK

RAT ZA ISTRU OKRZNUO VLADU Jakovčić: 'Kukuriku koaliciju prepuštam nekom drugom!'

'On kaže da je mafija na vlasti u Istri. Ta mafija sam ja. Je li mafija pomogla Milanoviću da dođe na vlast?'
 Goran Sebelić/CROPIX

PULA - Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izjavio je večeras, da se, nakon što je SDP podržao kandidaturu Damira Kajina za istarskog župana na idućim lokalnim izborima, još uvijek nije čuo s predsjednikom SDP-a i premijerom Zoranom Milanovićem, te da Milanović treba dobro razmisliti koga je podržao kao kandidata za istarskog župana.

"S njim se nisam čuo, a već sutra na sjednici Predsjedništva IDS-a zamolit ću svoje kolege da me do daljnjeg oslobode obveze prisustvovanja koalicijskim sastancima, jer se želim u cjelosti posvetiti europskim izborima u koje namjeravam krenuti u lipnju ove godine", istaknuo je Jakovčić gostujući večeras u emisiji HTV-a "Tema dana".

Dodao je kako ujedno želi pomoći IDS-ovom kandidatu za župana Valteru Flegu da pobjedi na izborima za župana. Time će, najavio je, pitanje Vlade i vladajuće Kukuriku koalicije te koordinacije u koaliciji prepustiti nekom drugom stranačkom kolegi.

"Milanović i ja imat ćemo prilike razgovarati i biti zajedno. Ako baš nešto pođe po zlu, ja sam tu jer želim pomoći", naglasio Jakovšić. No, dodao je, mislim da je bolje da do lokalnih izbora pauziramo.

Smatra da bi nakon svega što je čuo i vidio, Milanović trebao ozbiljno razmisliti i razgovarati s Damirom Kajinom.

"Kajin je taj koji govori kako je mafija na vlasti u Istri. Ta ista mafija sam ja, a upravo sam ja pomogao Milanoviću da postane premijer u ovoj zemlji. Nadam se da se neće ocijeniti da je mafija dovela na vlast Milanovića u Hrvatskoj", izjavio je Jakovčić, osvrnuvši se na Kajinovu izjavu u današnjoj emisiji HTV-a "Nedjeljom u 2" kako Istra neće biti Kalabrija ili Sicilija, i njome se neće upravljati kao mafijom.

Predsjednik IDS-a Jakovčić je dodao kako je upravo on, a ne Kajin, s Milanovićem prošao cijelu Hrvatsku, bodrio je građane da glasaju za Milanovića čineći to - rekao je - "iskreno i pošteno".

"Vjerujem da je to bilo dobro u tom trenutku, ali vjerujem da je to dobro još uvijek. Stoga Milanović treba dobro razmisliti koga je podržao kao kandidata za istarskog župana", kazao je Jakovčić.

Najavio je kako ovih dana kreću pregovori s istarskim HNS-om, te da je priča "o nekoj sveistarskoj koaliciji protiv IDS-a prvog dana pala u vodu".

"Nažalost, SDP se raskolio do kraja; HSU je u sličnoj situaciji. Volio bi da HNS odluči i krene s nama u još jedan mandat jer je postojeća vladajuća koalicija dala stabilnost Istri, dok je ovo što nudi Kajin jedna vrsta velikog kaosa, a žitelji Istre nisu za to", ocijenio je Ivan Jakovčić.

Na pitanje gdje je puklo između njega i Kajina, Jakovčić je istaknuo kako u ovom trenutku Kajin želi napraviti jednu vrst utakmice s njim.

Ponovio je da je imao namjeru povući se iz politike ali je ostao, kako je rekao, "zbog takvih uvreda i vrijeđanja građana Istre".

"Netko tko proziva 50 tisuća građana Istre koje je dalo meni povjerenje kao županu, i naziva ih podupiračima mafije, ne zaslužuje da ostane na političkoj sceni bez odgovora, i zato sam odlučlio ostati u politici", zaključio je Jakovčić.

Dodao je kako sve ovo što Kajin govori dokazuje da u suštini nema argumenata.

"U politici kada nemaš argumenta onda koristiš fraze i paralele koje nemaju nikakve veze s razumom. Na sreću građani to prepoznaju i takva politika ne može proći", poručio je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:13