'SVJEDOK MOĆI'

RATKO MAČEK 'Napisao sam cijelu istinu o šteti koju su mi nanijeli. Svi koji su željeli naš kraj imaju problem - mi znamo njihov početak'

Svi koji su željeli naš kraj imaju problem - mi znamo njihov početak, kaže Maček
 Damjan Tadić/CROPIX

U knjizi “Svjedok moći” koju ću uskoro izdati napisao sam cijelu istinu: o odgovornima za progon, šteti i o nepravdi koju su nam napravili, o užasu poglavlja 23. u pristupnim pregovorima i žrtvama toga poglavlja. Svi oni koji su željeli naš kraj imaju samo jedan problem - mi znamo njihov početak - poručio je jučer Ratko Maček, bivši glasnogovornik Vlade Ive Sanadera, koji ovih dana iščekuje presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi-Medija.

Privatni biznis

U tom postupku Maček se također našao među nepravomoćno osuđenima na kaznu uvjetnog zatvora s rokom kušnje od četiri godine.

- Knjigu ću sam izdati, u vlastitom aranžmanu, već je napisana - kaže Ratko Maček, koji je Sanaderovu Vladu napustio poslije prvog mandata, nakon čega se posvetio privatnom biznisu. S Miroslavom Kovačićem pokrenuto je tvrtku MPR Strateško komuniciranje, koja se bavila PR-om i konzaltingom. Međutim, kako su krenuli procesi protiv Sanadera i HDZ-a te postupak Fimi-Medija u kojem se i sam našao na optuženičkoj klupi, počeo je tonuti i Mačekov biznis. Zato je nedavno Maček zatražio otvaranje stečaja nad tvrtkom MPR Strateško komuniciranje te je jučer zagrebački Trgovački sud objavio rješenje u kojem mu se nalaže da sastavi i podnese popis imovine tvrtke radi utvrđenja uvjeta za otvaranje stečaja. U međuvremenu se Maček udaljio i od HDZ-a, a danas tvrdi da mu je privatni posao propao zbog sudskog procesa.

- Zbog tih lažnih optužbi pretrpjeli smo štetu veću od 20 milijuna kuna. Tko će to platiti? - pita se Maček. Do računice je, kaže, došao na temelju prihoda koje je tvrtka ostvarivala ranijih godina: 2010. prijavila je prihod od 3,1 milijun kuna, a 2011. prihodi su pali na oko milijun kuna te 2012. na 1,4 milijuna kuna, 2013. posao je potupno stao, prihod je iznosio tek 200 kuna, a 2014. okončali su s prihodom od 66,5 tisuća kuna.

Porezni dug 629.000 kn

Račun Mačekove tvrtke u blokadi je 291 dan, a dužna je na teret poreza 629,4 tisuća kuna. Sud je Mačeku naložio da u osam dana od primitka sudskog rješenja navede kojim nekretninama i imovinom njegova tvrtka raspolaže, koja su potraživanja te ima li na računu i kod koga novca. Sudsko rješenje uslijedilo je nakon prijedloga samog Mačeka koji je podnio prijedlog za pokretanje stečaja nad svojom tvrtkom navodeći da ne može uredno izvršavati dospjele obaveze zbog insolventnosti.

Ročište za stečaj 10. 11.

- Dostavili smo im svu dokumentaciju, to je uobičajen postupak. Uništili su nam posao, to će morati netko platiti - kaže Maček. MPR Strateško komuniciranje ostalo je, tvrdi, bez posla otkako je počeo postupak za Fimi-Mediju i izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih tvrtki u korist Sanadera i HDZ-a u kojem je Maček kao trećeoptuženi nepravomoćno osuđen na godinu dana uvjetne kazne uz rok kušnje od četiri godine. Iako je poslije izricanja nepravomoćne presude za Fimi-Mediju najavljivano da će se vratiti privatnom poslu u odnosima s javnošću i političkim marketingom, zbog nesolventnosti je u ovoj godini pokrenut stečaj. Ročište za otvaranje stečaja zakazano je za 10. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 06:18