STIGLO ZAHLAĐENJE

Ravateljstvo civilne zaštite: Danas prijete bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Jedna regija u narančastome

Srije će biti najhladniji dan tijekom ovotjednog zahlađenja, no od četvrtka bit će sunčanije

Ilustrativna fotografija 

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon što je protekle dane obilježio još jedan ovoljetni toplinski val, stigla je najavljena promjena vremena. Nagli pad temperature, jaka kiša i vjetar najprije su u ponedjeljak pogodili zapadnu obalu Istre, a pogoršanje vremena širilo se prema unutrašnjosti i jugu zemlje.

Do četvrtka će, kako prenosi HRT, biti pljuskova i grmljavine, ponegdje vrlo vjerojatno i tuče, olujnog nevremena, na Jadranu i juga i pijavica, a u drugom dijelu tjedna očekuje nas stabilnije i sunčanije vrijeme.

Ipak, već danas će biti posvuda svježije nego u ponedjeljak, a u srijedu će biti najsvježije. Današnji dan će obilježiti česti pljuskovi, grmljavina, lokalno i nevrijeme. Za riječko je područje za utorak na snazi narančasti meteoalarm, koji upozorava na opasno vrijeme. Za ostatak zemlje, s iznimkom Osječke regije, izdano je žuto upozorenje, odnosno potencijalno opasno vrijeme.

Oglasilo se Ravnateljstvo civilne zaštite

Ravnateljstvo civilne zaštite na Twitteru je objavilo nekoliko upozorenja te su pozvali građane da na vrijeme poduzmu potrebne mjere zaštite.

- Budite spremni na jača grmljavinska nevremena i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću, lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča te prekidi u aktivnostima na otvorenom te u promet, poručuju.

Također prenose upozorenje prognostičara DHMZ-a koji su za danas izdali narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme za riječku regiju. - Lokalno su mogući vrlo izraženi pljuskovi uz obilnu kišu (više od 50 mm) te bujične i urbane poplave, upozoravaju.

Tijekom dana će na istoku Hrvatske biti promjenjivo oblačno s nekoliko lokalnih pljuskova, uglavnom poslijepodne, te će biti osjetno svježije nego proteklih dana. Vjetar umjeren južni i jugoistočni. Najniža temperatura od 17 do 20 °C, a najviša od 27 do 29 °C.

U središnjoj Hrvatskoj temperature će se ujutro kretati oko 16 °C, danju između 25 i 27 °C. Sunčana razdoblja bit će prekidana povremenom kišom. Lokalno izraženiji pljuskovi i grmljavina očekuju se uglavnom popodne. Vjetar slab ili ponegdje umjeren južni, na sjeveru i sjeverni.

Nakon četvrtka sunčanije i stabilnije

Na zapadu će od jutra biti promjenjivo, u gorju se očekuju povremeni pljuskovi, na sjevernom Jadranu lokalno i nevere. Puhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, ponegdje s olujnim udarima. Jutro u gorju bit će svježe, na obali najniža temperatura zraka oko 20 °C, a najviša većinom između 20 i 25 °C.

U Dalmaciji promjenjivo sa sunčanim razdobljima i osjetno svježije, mjestimice će biti kiše, a postoji umjerena vjerojatnost za jači lokalni pljusak s grmljavinom i neverin. Puhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak pa će more biti umjereno valovito i valovito. Najviša temperatura zraka od 24 do 27 °C.

image
DHMZ

Na krajnjem jugu Hrvatske očekuje se djelomice sunčano, ali nestabilno - vjerojatnost za jači pljusak i grmljavinu najveća je kasno popodne i navečer. Izmjenjivat će se umjereno i jako jugo, oštro i jugozapadnjak, a temperatura mora i dalje će biti oko 27 °C - baš kao i najviša temperatura zraka."

Do četvrtka na kopnu slijedi nastavak nestabilnog vremena s povremenom kišom, potom stabilnije, sunčanije i malo toplije. Srijeda će biti najoblačniji i najsvježiji dan ovog tjedna s najvišom temperaturom oko 22 °C.

Bit će još ljeta

Na Jadranu su nevere moguće i u srijedu, a u četvrtak još može tek lokalno zagrmjeti u Dalmaciji. Od petka svuda sunčanije. Južina će slabjeti, a u četvrtak će na sjevernom dijelu okrenuti na umjerenu buru potom i sjeverozapadnjak, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

Tanja Renko, meteorologinja iz DHMZ-a, gostujući u RTL Direktu, izjavila je da će ciklona, koja je donijela naglu promjenu vremena i žestoke procese u atmosferi, utjecati na vrijeme do četvrtka.

Noćas i sljedeća dva dana treba i dalje računati na mjestimice jače pljuskove praćene grmljavinom, može lokalno biti i olujnog vjetra, tuče, bujičnih poplava i pijavica na moru. Neće biti posvuda intenzivno, veća je vjerojatnost za to na Jadranu ali i u unutrašnjosti.

Nakon četvrtka slijedi nekoliko stabilnih dana, a temeperature će biti primjerene za kraj kolovoza. Bit će vrlo toplo, ponegdje čak i vruće.

Renko kaže kako je kraj je ljetu kao posljednjih 10 dana s toplinskim valovima možda stigao, ali i da će biti još i sunčanog i toplog vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:08